Interferente.ro Turism Orasele lumii Orasul Gien din Franta

Duminică, 16 Noiembrie 2014 22:14

Orasul Gien din Franta

Orasul Gien din FrantaBatranul orasel Gien reprezinta un punct turistic de referinta pe harta Frantei. E situat pe partea dreapta a fluviului Loara, suferind in decursul ultimul conflict mondial enorme distrugeri. Cu toate acestea, entuziasmul, patriotismul si mandria locuitorilor acestui sit istoric au stat la baza recladirii din temelii, cu materiale si dupa schite originale, a intregului ansamblu urbanistic. Rezultatul trudei gienezilor il putem azi admira aici: edificii, piete, stradute, manufacturi si multe imobile complet restaurate, pastrand aspectul celor din Evul Mediu.

Sursa principala de atractie a Gien-ului este vechiul oras si, mai presus de acesta, castelul. Interesanta constructie se afla situata intr-o piata, Place du Chateau, intinsa pe un platou, mult deasupra orasului si nivelului Loarei. Treapta dupa treapta, ocol dupa ocol curiosul turist nu are timp sa oboseasca urcand spre zidurile cu creneluri adanci ale castelului. Incet, incet, un peisaj ce-ti taie suflarea apare in raza lui vizuala. Efortul ii este finalmente rasplatit de generozitatea belvederii. In prim planul acestui magnific tablou, puzderie de hornulete de lungimi diverse se intind deasupra vechiului oras. Cochete case, cladite din caramida rosie, sunt urmate in planul urmator de albia pe jumatate plina a Loarei. Linia orizontului este zdrantuita de coroanele copacilor din seculara padure Sologne. Multime de jivine ce a populat acesti codri a constituit tentatia majora pentru nenumarate petreceri cinegetice. Nobili si capete incoronate insotiti de alaiuri somptuoase si galagioase au pornit in trecut la adevarate carnagii, scopurile supreme fiind distractia si aventura. In urma “entuziastelor” partide de vanatoare, s-au strans foarte multe trofee. Astazi, aceste trofee, alaturi de arme si aparate de vanatoare sunt reunite sub acoperisul Muzeului International al Vanatorii.

Originalitatea castelului din Gien consta in materialul de constructie, si anume caramida rosie, precum si in gazduirea unui renumit Muzeu International al Vanatorii. La apusul soarelui, pe o vreme senina, cladirile castelului par a fi scaldate in flacari rosii. Ornamentele exterioare lipsesc, doar ramele albe ale ferestrelor spargand monotonia. Construit intre 1484 si 1500 pe fundatia unei mai vechi cetati, castelul domina imprejurimile. De-a lungul vremii, el a adapostit mai multe figuri celebre ale istoriei. Contesa Ana de Beaujeu, fiica regelui Ludovic al XI-lea, a ramas, la moartea tatalui ei, regenta frante pana la majoratul lui Carol al VIII-lea. Contesa a condus cu fermitate destinele Frantei, iar, printre altele, a poruncit construirea unui castel regal in Gien. Ana de Austria, Mazarin si Ludovic al XIV-lea, parasind Parisul in fata revoltei nobililor, revolta cunoscuta sub numele de Fronda, si-au gasit adapost digur intre zidurile acestui castel.

Muzeul International al Vanatorii, vestiti in intreaga lume, poseda valoroase colectii de arme si accesorii de vanatoare, o colectie unica de nasturi pictati cu scene cinegetice, opere de arta, broderii, tapete, slicle lacuite, arcuri sculptate, farfuri, platouri si chiar pipe unicat. Dintre motivele frecvent folosite in reprezentari si picturi apar cele mitologice, precum cel al zeitei Diana, a lui Acteon, transformat in cerb si devorat de proprii caini, sau crestine, figura Sfantului Hubertus, patronul vanatorilor. O Sala deosebit de interesanta este cea a Soimilor, unde putem afla multe lucruri despre tacticile intrebuintate in vanatoarea cu soimi. Ca un preambul a tot ceea ce ne astepta in acest fascinant Muzeu, in curtea interioara a castelului se afla o statuie de bronz a unui cerb in marime naturala.

O alta cladire ce capteaza atentia in perimetrul castelului este biserica Sainte Jeanne D’Arc. Hramul acestei case a Domnului ne reaminteste de recunostinta nemarginita pe care francezii, in general, si solognezii, in special, o poarta Fecioarei de Fier. In contrast cu multe imobile ale vechiului oras, daca facem abstractie de faptul ca au fost restaurate, biserica Sainte Jeanne D’Arc a fost inaltata relativ recent, si anume in prima jumatate a secolului trecut. Arcadele si silueta sobra a bisericii apartin stilului galo-romanic, comun multor biserici franceze de la inceputurile raspandirii crestinismului pe meleagurile dintre Mediterana si Sena.

Inainte de a parasi Gien-ul, este obligatorie vizitarea Manufacturii de Ceramica si Faianta. Fondata in 1831, Manufactura a fevenit una dintre cele mai importante din Franta, calitatea produselor sale fiind cunoscuta in intreaga Europa. Alaturi de Manufactura, un mic Muzeu cu expozitie si vanzare ofera amatorilor diverse suveniruri. Si astazi oraselul Gien din Franta ocupa un loc insemnat in industria obiectelor de ceramica si faianta din apusul Europei.