Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Obezitatea este o boala

Miercuri, 07 August 2013 17:39

Obezitatea este o boala?

 

Inca nu se stie cu certitudine daca obezitatea este o boala, insa, tot mai multi oameni se imbolnavesc la simplul gand ca au cateva kilograme in plus. Va prezentam o convorbire cu dr. Frederic Saldmann, medic nutritionist, organizator al zilelor dieteticii si tehnicilor de slabire la Facultatea de Medicina din Paris. Interviul a aparut in “Le Nouvel Observateur” si vine sa clarifice unele probleme si neclaritati legate depsre obezitate. Asadar, este obezitatea o boala?

 

Este obezitatea o maladie?

Obezitatea este un mod de echilibru intre subiect si mediul sau, angoasele sale, problemele sale personale. Cand un subiect obez vine la consultatie, in intentia de a slabi, medicul trebuie sa analizeze aceasta cerere. El nu trebuie sa-i dea neaparat curs. Cand oamenii traiesc – fara s-o stie – in armonie cu kilogramele lor de prisos, de ce sa mai strici aceasta armonie? Adevarata ratiune medicala de a lupta impotriva unei obezitati este atunci cand exista dovada ca aceasta obezitate este realmente periculoasa. De exemplu, obezitatea care afecteaza partea superioara a corpului este, adesea, legata de probleme cardio-vasculare. In acest caz, exista intr-adevar un risc medical, si atunci e mai bine ca subiectul sa slabeasca. Daca nu exista un asemenea risc, la ce bun ar slabi?

 

Exista produse-minune care permit sa slabesti?

Nu. Nu exista nici un remediu automat. Cu o singura exceptie – stiu ca ceea ce spun va provoca uimire: cremele sau asa-numitele lotiuni de slabire sau anticelulita. Nimeni n-a putut demonstra vreodata ca aceste produse au fie si cel mai mic efect de slabire veritabil. Dar faptul de a te masa, de a te pipai, de a te mangaia constituie o atitudine pozitiva: inveti, astfel, sa-ti apreciezi fizicul. Obezitatea rezultand cel mai adesea dintr-un divort psihologic cu corpul, orice atitudine care te duce la a te interesa de propriul trup este pozitiva.

 

Noile alimentatii usoare sau “usurate” sunt bune, nu-i asa?

Aparitia lor e incurajatoare. Industria agro-alimentara evolueaza intr-un sens foarte pozitiv. Demersul ei consta in a crea produsele raspunzand nevoilor dietetice ale consumatorilor, care nu intarzie sa se bucure, simtindu-se dezvinovatiti: acum pot manca in voie.

 

Ce si cat trebuie sa mancam?

Cantitatea de calorii este una, calitatea este alta. Natura caloriilor alimentare care o foarte mare importanta. Caloriile din proteine ingrasa mai putin decat caloriile din fainoase. Oamenii care mananca peste in fiecare zi au – e dovedit – mult mai putine accidente cardio-vasculare.

 

Obezitatea este ereditara?

Poate, in parte. Ceea ce este cu siguranta ereditar este transmiterea comportamentelor alimentare si a retetelor culinare. Faptul de a pune multa grasime in mancaruri nu este nicidecum genetic. Dar este cultural, transmis din mama in fiica. A renunta la acest obicei inseamna a te desprinde de traditie.

 

Cu cat mananci mai putin, cu atat traiesti mai bine …

Da, este ceea ce dovedesc anumite experiente facute cu soareci de laborator. Daca ti-e tot timpul foame, daca te subalimentezi, vei trai mai mult. Dar bucuria anilor suplimentari traita intre 90 si 100 de ani, nu sunt sigur ca …

 

Obezitatea isi are radacinile in copilarie?

Copiii indopati – s-a spus adesea – ajung grasi. De fapt, copiii grasuti devin, in majoritate, adulti normali. Dar este adevarat ca obezitatea in copilarie sporeste riscul statistic de a ajunge obez la varsta adulta. Astfel, problema greutatii este o problema de educatie, care trebuie pusa din timp pentru copil.

 

Regimurile de slabire presupuse a fi eficiente in anumite momente sunt, deseori supuse capriciilor unor mode prea putin medicale …

Da, este legea genului. Este vorba de culpabilitate (prin popularizarea de stereotipuri) si de rentabilitate (prin vanzarea de regimuri dietetice).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: