Luni, 06 Aprilie 2015 01:11 |
Nunta urzicilor - traditii si superstitiiSub denumirea de nunta sau maritarea urzicilor se intelege inflorirea acestora si incetarea lor de a mai fi apoi bune de mancat.Nunta urzicilor cade, dupa spusele unora, in ziua de Florii, iar dupa a altora in ziua de Buna-Vestire. Cei mai multi insa sustin ca ea cade in Joia Mare.Urzica, si cu deosebire cea mica sau creata, numita si urzica craiasca, urzica iute, se considera de catre poporul roman de pretutindeni nu numai ca o bucata buna de mancat, ci totodata si foarte sanatoasa.De aceea primavara, cand incep urzicile sa creasca, unii oameni recurg la urzici pentru a le gati, mai cu seama ca este postul mare. „Urzica se da in gura foamei”, zice un proverb poporal.Din Joia Mare insa nu se mai pot consuma urzicile. Se spune ca are loc maritarea sau nunta urzicilor, adica din aceasta zi, acestea incep sa infloreasca si nu mai pot fi bune de mancat.Traditiile pentru culegerea si pastrarea urzicilor sunt stravechi si frumoase. Romancele, cand se duc sa culeaga primavara urzici, iau cu ele o sita sau un ciur si o pereche de foarfeci. Cand incep taia urzicile cu foarfecele sau sa le rupa cu unghiile degetului mare si a celui aratator, sa le scuture si sa le puna in obiectul luat cu ele, zic:Urzica,Burzica,Nu ma muscaCa-i mam-a fataToata te-a manca!Dupa ce le-au cules si le-au adus acasa, urzicile trebuie sa fie spalate bine, dupa care se toarna peste ele apa fiarta. Abia dupa aceea sunt puse la fiert. Preparatele din urzica sunt diverse, fiecare dupa cum prefera (ciorba de urzici, urzici cu orez, urzici cu hrean etc.).In orice caz, urzicile tinere sunt plante deosebit de gustoase, consumate mai cu seama in timpul postului mare, postul Pastelui, fiind un adevarat deliciu. Totusi, exista o legenda, provenita din zona Bucovinei, ce spune urmatoarele:„In timpurile stravechi, oamenii nu mancau urzici ca in ziua de azi, spunand ca sunt afurisite ca dracul, nu numai ca sa urzice, cand le va prinde cineva in mana, ci totodata si umplute de dansul cu fel de fel de boli si cine le manca acela indata se umplea de boala.Mai pe urma insa, inmultindu-se omenirea si lipsindu-i nu o data pe la inceputul primaverii cele trebuincioase la randul gurii, a inceput de la un timp, vrand-nevrand, a culege si a manca si urzici.Dar, ca nu cumva sa se umple de vreo boala, a prins a se rupe cu degetele sau a le taia cu foarfecele, a le scutura si a le pune apoi in sita anume ca, precum se strecoara faina prin sita, cand se cerne, asa sa se scuture printr-insa si toate bolile care s-ar afla in urzici.Si tot de atunci e obiceiul, cand se mananca si se duce intaia imbucatura la gura, sa se spuna: „bucate noi in gura veche!”
Newer news items:
Older news items:
|
Marea Zeita sau Zeita Mama Marea Zeita e atestata in atatea forme si infatisari, incat e de recunoscut nu dupa un nume unic, ci dupa atributiile ei; ea e Marea Mama...
Read more1 Iunie Ziua Internaţională a Copiilor planşe de colorat 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului trebuie să însemne multe bucurii pentru copii, baloane colorate, jucării, dulciuri, hăinuţe noi, jocuri şi distracţii în...
Read moreHoroscop Capricorn aprilie 2015 Afla horoscop Capricorn aprilie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2015 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreIntalnirea Venit-a iar decembrie cu pala-i aurora Peste padurea deasa, de vis incremenita … Sub coaja de zapada maestru troienita De jocul nesfarsit al fulgilor in hora, Copacii prind urzeala subtilei fantezii A stelelor de gheata...
Read more1 Mai, Sarbatoarea de Armindeni si Ziua Pelinului La 1 Mai romanii sarbatoresc Armindenul (Armindeni, Armendina, Armindin si Arminder). Denumirea populara de Arminden (Armindeni) este pusa de lingvisti in legatura cu...
Read moreDe la Esculap citire si simbolul medicinei si al farmaciei Asclepius sau Esculap, considerat in antichitatea greaca si romana ca zeu al medicinei si al farmaciei, a fost in realitate un...
Read moreSingur in fata primejdiei si puncte de reper pentru orientare Expeditiile sunt, in primul rand, un atribut al tineretii, iar farmecul lor incepe o data cu primul gand trimis in necunoscut....
Read moreVarza murata bicolor E toamna si gospodinele pregatesc camara de iarna cu muraturi, compoturi, etc. Dorim sa va prezentam in acest articol reteta noastra pentru varza murata...
Read moreSirop de afine - reteta Siropul de afine nu este doar un deliciu pentru simturi, el poate fi utilizat si in scop terapeutic, acesta avand efect astringent, antiseptic, bactericid, fungicid, antiinflamator,...
Read moreTendinte culori toamna iarna 2011-2012 barbati Pantone America, autoritatea mondiala in domeniul culorilor, ne aduce in prim plan nuantele alese de designerii prezenti la New York Fashion Week 2011. Raportul Arta...
Read moreHoroscop Pesti septembrie 2016 Afla horoscop Pesti septembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2016 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Rac iulie 2015 Afla horoscop Rac iulie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna iulie 2015 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreIncaltamintea si tocurile pro sau contra Va amintiti, desigur, de micuta Cenusareasa din poveste care, coborand in fuga scarile palatului imparatesc pentru a ajunge acasa inaintea mamei sale vitrege si a...
Read moreFelicitari cu mesaje de Sfantul Nicolae Pe 6 decembrie incepe sezonul sarbatorilor de iarna, iar noi il celebram pe Sfantul Nicolae sau Mos Nicolae. E un bun motiv sa...
Read moreParcurile naturale din Grecia - protectie sau turism? Stat mediteranean, situat in extremitatea sudica a Peninsulei Balcanice, Grecia este adesea caracterizata ca o “tara montana si maritima”. Desigur ca aceste doua sintagme...
Read moreBeneficii pentru sanatate prin consumul de zmeura si frunze de zmeur Zmeurul este un arbust de padure, insa poate fi intalnit si ca forma cultivata. Valoarea medicinala accentuata...
Read more