Interferente.ro Descopera Natura Numele plantelor

Duminică, 06 Martie 2016 20:03

Numele plantelor

Fiecare fel de planta (adica fiecare specie) poarta un nume stiintific (in limba latina), alcatuit din doi termeni (proveniti din cuvinte latinesti sau grecesti sau din substantive proprii, latinizate, ale caror limbi), care ar putea fi comparati cu numele si prenumele persoanelor.


Una dintre speciile de tei, de exemplu, se numeste (stiintific) in limba altina Tilia cordata. Primul termen are originea in cuvantul grecesc ptilon (= aripa), referindu-se la frunzulita (bracteea) concrescuta cu codita (pedunculul) inflorescentei, care are aspect de aripa. Cel de al doilea termen provine din cuvantul latinesc cor (= inima), aluzie la forma frunzelor care seamana cu inima. Papadia, planta bine cunoscuta de toata lumea, inca din copilarie, are denumirea stiintifica Taraxacum officinale, din grecescul tarassein (= a calma, a linisti) si din latinescul officinalis (= medicinal), ambele exprimand calitatile terapeutice ale plantei.

Mai adaugam ca, dupa numele stiintific al plantei, trebuie sa se inscrie (intreg sau abreviat) numele botanistului care a botezat-o. in exemplele noastre, Tilia cordata Miller si Taraxacum officinale Weber. Foarte multe denumiri sunt urmate de initiala lui Linne, L. Fara acest indicator pretios, numele stiintific este incomplet si deseori poate conduce la erori.

Numele stiintific circula neschimbat in literatura botanica a tuturor popoarelor, indiferent de limba vorbita, de aceea el este un termen de intelegere corecta intre toti specialistii botanisti.

In afara denumirii stiintifice, plantele poarta tot felul de alte denumiri, zise populare, care difera dupa tara si, de foarte multe ori, dupa localitate. La noi, de exemplu, Hypericum perforatum L. este cunoscuta sub diferite denumiri (romanesti), unele mai raspandite, altele strict locale: sunatoare, pojarnita, drobisor, floare de naduf, iarba sangelui, neruju, sunatoare, sinaica etc.

Putem intelege astfel ca denumirile populare pot conduce uneori la erori privind identitatea plantelor din cauza numarului lor mare si a atribuirii aceluiasi nume mai multor feluri de plante, de aceea ele trebuie insotite totdeauna de numele stiintific, singurul care precizeaza specia (felul plantei).