Marţi, 03 Iulie 2012 04:00

Nucile si sanatatea

 

Despre nuc (Juglans regia) se poate spune, fara a exagera deloc, ca este o adevarata farmacie verde, aproape tot ceea ce produce putand fi folosit in scopuri medicinale.

Medicina naturista foloseste frunzele, coaja verde si miezul de nuca. Nucile contin o mare cantitate de melatonina, un hormon care protejeaza celulele de la distrugerile oxidative si ajuta la reglarea programului de somn.

Frunzele de nuc

Frunzele se culeg verzi si combat infectiile tubului digestiv si cele renale. Frunzele de nuc au proprietati hipoglicemiante si diuretice.

Frunzele de nuc se culeg cat timp mai sunt inca verzi, prin desprindere de pe ramuri, dar fara codita. Se usuca in loc uscat si umbrit, in strat subtire. Se depoziteaza in saculeti de hartie, in locuri curate si lipsite de umiditate, avand un termen de valabilitate de maximum doi ani.


Cojile de nuca

Cojile de nuca verde care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri. Cojile de nuca verzi au proprietati si efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
Cojile verzi de nuca se recolteaza odata cu scuturarea nucilor din pom, care cad de obicei cu tot cu invelisul verde ce le protejeaza pana la maturitate. Se selecteaza doar bucatile de un verde sanatos. Le aruncam pe cele brunificate sau ingalbenite. Dupa ce au fost culese, le punem la uscat intr-un singur strat, cu scobitura in sus, asa incat sa permita o evaporare optima a apei. Cand sunt perfect uscate si casante, se strang si se depoziteaza in saculeti de panza.


Axul nucii

Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este puternic astringent, are proprietati si efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.

Axul nucii se obtine atunci cand se decojesc fructele pentru a scoate miezul. Nu necesita uscare sau conditii de pastrare speciale, ci doar sa nu-l aruncati, intrucat se poate dovedi de mare ajutor la nevoie.


Fructele de nuc - nucile

Fructele de nuc (nucile) sunt un aliment - medicament, foarte bogate in vitamina E, ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regland pe cale naturala nivelul colesterolului in sange. Fructele de nuc au efecte si proprietati stimulatoare hormonale si afrodisiace.

Din nucile verzi, inainte de intarirea cojii, se poate prepara dulceata.

Nucile contin antioxidanti si arginina, un aminoacid utilizat de corp pentru a produce oxidul nitric, cu rol in procesele de invatare si memorare, reglarea presiunii arteriale, digestie, erectie peniana, combaterea cancerului.

Nucile contin iod, ceea ce face ca odata consumate sa ajute la buna functionare a glandei tiroide. Miezul de nuca scade nivelul de zahar din sange, fiind recomandat diabeticilor. 50 grame de nuci pe zi pot reduce riscul aparitiei bolilor coronariene, pot reduce colesterolul si pot scadea trigliceridele.

Nucile sunt bogate in elagitanine, un tip de polifenoli cu proprietati antioxidante si anticarcinogenice.

Nucile sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi Omega-3, iar consumul lor poate duce la scaderea colesterolului. O portie de 30 grame de nuci contine 2,6 grame de acid gras Omega 3, furnizand 20% din doza zilnica recomandata.

Nucile sunt o sursa buna de vitamine B, in special tiamina, B6, acid folic si minerale, cum ar fi fosfor, magneziu si cupru. In combinatie cu painea, cerealele sau leguminoasele (mai ales soia si lintea) se poate obtine gama intreaga de aminoacizi esentiali.

Nucile sunt, de asemenea, o sursa excelenta de gama-tocoferol, un tip de vitamina E care poate ajuta in lupta impotriva cancerului mamar, de prostata si de colon.

Consumate frecvent, nucile imbunatatesc energia si functia rinichilor si intretin umiditatea plamanilor. Este bine sa consumati mai des acest aliment daca aveti dureri de mijloc, senzatie de picioare moi, zgomot in ureche, dar si tulburari de auz, probleme cu somnul, dar si urinat des sau in cazuri de disfunctii sexuale.

Este bine sa se consume nuci si atunci cand energia plamanilor este scazuta si s-a declansat o bronsita. Daca copilul nu creste in greutate introduceti in alimentatie miezul de nuca. Consumata simplu sau in salate, nuca va face minuni. Preventiv, consumul constant de nuci intareste peretii vaselor. Doua sau trei nuci crude consumate zilnic ii pot ajuta pe cei care sufera de constipatie.


Miezul de nuca

Miezul de nuca este un aliment-medicament cu putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar mult mai sanatos. Valoarea energetica a miezului de nuca este de 560-857 (in medie 700) kcalorii la 100 grame, miezul detine 26-60% din greutatea nucii. Nucile ar trebui sa contina minimum 45% miez.

Miezul nucilor este recomandat in caz de slabiciune generala si extenuare. Se poate pregati o excelenta bautura energizanta dintr-un pahar de suc proaspat de fructe, amestecat cu miez de nuca pisat si miere.

Miezul de nuca se consuma proaspat sau usor prajit (in care caz devine mai digerabil). El este utilizat in diferite produse de cofetarie.

 

Nucile in dieta

In controlul greutatii s-a descoperit ca nucile reduc supraalimentatia, prin efecte asupra senzatiei de foame si satietate. Desi au un continut mare de grasimi, nucile nu duc la cresterea in greutate, atunci cand inlocuiesc alte alimente.

Pe cat de consistent, pe atat de sanatos, miezul de nuca ii sperie pe multi, din cauza reputatiei ca ingrasa. Studii recente arata ca includerea acestor fructe in regimul de slabire este o alegere buna pentru sanatate. Prin urmare, cei care vor sa dea jos cateva kilograme pot presara nuca macinata peste cerealele de la micul dejun sau peste iaurt ori salata de la pranz. Speram ca am reusit sa raspundem la intrebarile de genul: “Nucile ingrasa?”, “Nucile slabesc?”.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: