Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Musetelul sau romanita

Miercuri, 08 Octombrie 2014 23:01

Musetelul sau romanita

Musetelul sau romanitaMusetelul sau romanita este o planta care creste inalta cam de 20-30 cm. Are frunzele subtiri si crestate adanc. Florile sunt albe si cresc in varful ramurilor. Romanita este de doua feluri: domestica si salbatica. Ii place sa creasca, in general, in pamanturile batute de soare. Infloreste prin mai si iunie. De la musetel se culeg numai florile, care sunt foarte bine intrebuintate. Culesul lor se face numai pe vreme uscata. Florile de romanita, culese pe roua sau dupa ploaie, se innegresc si nu mai au nicio putere de tamaduire. Odata culese ele se pun la uscat intr-un loc bine aerisit si ferit de razele soarelui. Podurile caselor sunt cele mai bune. Dupa ce s-au uscat bine, se pun in saculete, care se tin atarnate in camere uscate si intunecoase (camari sau poduri). Floarea de romanita se foloseste ca doctorie sub diferite chipuri ca: ceai, cataplasme, tinctura si ulei.

Ceaiul se face oparind floarea cu apa fiarta timp de 10 minute si se da contra durerilor si colicilor de stomac. Amestecat cu pelin se da contra frigurilor. Ceaiul de musetel usureaza mistuirea si mareste pofta de mancare.

Se da noilor nascuti, chiar din primele ceasuri si intotdeauna cand au dureri de stomac. cu ceaiul de romanita se spala ranile, apoi se intrebuinteaza contra scurgerilor de urechi si de ochi.

Cataplasma de romanita se face din resturile ramase de la floarea oparita. cu aceasta cataplasma, putin calduta si pusa intre paturile unui prosop, se leaga copiii la stomac. Se intrebuinteaza si contra umflaturilor si mai ales contra acelora pricinuite de durerile de masele.

La aceste dureri se tine in gura si ceai de romanita.

Tinctura de musetel se face in felul urmator: se pune intr-o sticla flori de romanita, peste care se toarna spirt pana ce le cuprinde bine. Se lasa sa se dospeasca 5-6 zile, dupa aceea se strecoara printr-o carpa. Lichidul capatat se cheama tinctura de romanita si se intrebuinteaza la aceleasi boli ca si ceaiul de romanita, punandu-se 20-40 picaturi intr-o cescuta cu apa.

Uleiul de musetel se face in felul urmator: se pune peste floarea de musetel zdrobita cu mana, atat untdelemn pana o cuprinde bine. Apoi vasul se acopera si se pune deasupra altui vas in care se afla apa in fierbere. Se tine asa 2-3 ceasuri, dupa care se strecoara printr-o carpa deasa si se pastreaza intr-o sticla bine astupata. Acest ulei se intrebuinteaza contra durerilor de stomac.

Durerile de stomac se potolesc cu cateva picaturi din acest ulei. Daca in uleiul de musetel se topeste putina camfora capatam uleiul camforat de musetel. Cu acest ulei se frectioneaza mainile, picioarele, salele si spatele in cazuri de raceli sau dureri.

Floarea de musetel, bine uscata si pastrata, se plateste scump. Farmaciile o cauta cu adevarat ca pe o iarba de leac.