Joi, 25 Noiembrie 2010 13:59

Mos Craciun in lume

 

Sarbatoarea sfanta a Craciunului, cu mireasma-i de cetina de brad este incarcata de traditii si simboluri din cele mai diverse in intreaga lume. Desi traditia de a oferi cadouri copiilor in luna decembrie este cam aceeasi in toata lumea, in unele tari difera “personajul” care aduce cadouri. Versiunea americana a lui Mos Craciun este insa cea care castiga din ce in ce mai mult teren.

Cu toate astea, exista multe tari care se bucura inca de personaje de Craciun specifice, de la gnomi la vrajitoare, fiecare cu legenda si caracteristicile lui.


Omuletii Yule

In Islanda, omuletii Yule fac partea din traditia sarbatorilor de iarna si sunt reprezentati de 13 creaturi pe seama carora s-au spus numeroase povesti in diferite ipostaze, ba “Mosi” darnici, ba fiinte enervante si meschine. De obicei, sunt cunoscuti avand o natura jucausa, fiecare dintre cei 13 fiind recunoscuti in functie de trucul pe care il stapaneste cel mai bine. Ketkrokur, de exemplu, foloseste un carlig lung pentru a fura din carne, Gluggagaegir spioneaza pe la ferestrele oamenilor pentru a vedea ce lucruri poate fura in timpul noptii. Se spune ca cei 13 omuleti au o inclinatie catre feste, pe care le aplica in mod regulat oamenilor, insa in zilele dinaintea Craciunului ofera cadouri copiilor cuminti, insotiti fiind de pisica Yuletide. Copiii rai primesc in incaltaminte cartofi.

 

Tomte
Legenda lui Tomte este raspandita in tarile scandinavice precum Norvegia, Finlanda si Suedia, si reprezenta un personaj cu aspect de gnom care avea grija de fermele oamenilor. In timp a fost integrat in traditia sarbatorilor de iarna si i s-a asociat un rol asemanator cu cel al lui Mos Craciun. Tomte, cunoscut si ca Jultomte sau Julnisse, spre deosebire de Mos Craciun, traieste sub scandurile casei sau ale hambarului. El calareste o capra din paie, fiind slab, imbracat in rosu si avand o barba mare si alba. In anumite regiuni, copiilor li se spune ca acest personaj traieste in padure, in apropierea casei lor. Tomte imparte cadourile pe care le scoate din sac, insotindu-le cu poezioare si rime.

 

Christkind
Personajul este cunoscut in anumite regiuni din Germania, Austria, Italia si Brazilia. Este infatisat, dupa cum sugereaza si numele, ca fiind pruncul Iisus. Imaginea sa este a unui copil cu parul blond si cu aripi de inger. Influenta lui Christkind ca fiind unicul simbol al Craciunului a fost in timp indepartata de popularitatea lui Mos Craciun, dar este inca sarbatorit in special de catolocii din America de Sud si Centrala.

 

Belsnickel
In anumite regiuni ale Europei, Belsnickel este un personaj care il acompaniaza pe Mos Craciun, fiind folosit de acesta pentru a speria copii si a-i determina sa nu se mai tina de nazdravenii. Desi, in general, este personajul negativ, in anumite regiuni este cunoscut pentru darurile oferite, in special bomboane si mici cadouri pe care le vor primi doar copiii cuminti. Copiii obraznici, pe de alta parte, primesc bucati de carbuni si sunt avertizati ca trebuie sa-si imbunatateasca comportamentul.

 

Pere Noel si Pere Fouettard

Papa Noel este unul dintre cele mai populare versiuni ale Sfantului Nicolae iar Pere Noel din Franta este probabil cea mai cunoscuta. Spre deosebire de Mos Craciun, Pere Noel merge calare pe un magar pe nume Gui. Pentru aceasta sarbatoare, francezii mai au un personaj - Pere Fouettard, care se vrea a fi opusul lui Pere Noel iar copiii se tem de el. Copiii cuminti primesc de la Pere Noel mici cadouri si bomboane in pantofii pe care ii pun langa semineu.

 

La Befana

In traditia italiana, Befana este o vrajitoare batrana si noduroasa care, asemeni lui Mos Craciun, lasa copiilor cuminti dulciuri si jucarii in ghetute sau in niste ciorapi speciali pentru cadouri. Copiilor obraznici primesc bucati de carbune. Ca orice vrajitoare, Befana se deplaseaza prin vazduh calare pe o matura fermecata si poate intra, fara sa fie auzita, in orice casa. Nu are nevoie de sanie sau sac pentru a cara cadourile pentru ca un simplu gest sau un cuvant magic o ajuta sa lase darul potrivit fiecarui copil. Legenda spune ca “La Befana” era o vrajitoare foarte cunoscuta, care stia raspunsul la toate intrebarile. Nestiind cum sa-l gaseasca pe Iisus, cei 3 magi au apelat la Befana, dar nici ea n-a stiut sa-i indrume. Magii au invitat-o sa li se alature in cautarea Pruncului pentru care pregatisera daruri scumpe (aur, smirna si tamaie), dar ea a refuzat, pe motiv ca are multa treaba in casa. Mai tarziu, Befana s-a razgandit si a incercat sa ii gaseasca pe magi. Cum n-a reusit, s-a hotarat sa lase tuturor copiilor cuminti dulciuri si jucarii, iar celor obraznici, carbuni. In traditia italiana, mai exista o versiune a Befanei: Tabina. Aceasta este foarte frumoasa, in comparatie cu Befana, care este foarte urata si, din acest motiv, nu vrea sa fie vazuta. Ca sa nu o supere pe Tabina, copiii se duc la culcare seara devreme pentru a dormi atunci cand vrajitoarea le intra in casa.

 

Krampus
In tari precum Austria, Germania si Ungaria, Mos Craciun nu difera cu mult de versiunea americana, insa este acompaniat de Krampus, versiunea opusa acestuia, menit sa ii sperie pe copiii care nu au fost cuminti. Numele Krampus deriva din vechiul cuvant germanic “Krampen” (gheara). În unele zone rurale, Krampus are un mănunchi de nuiele cu care loveşte trecătorii, în special pe tinerele fete. Costumul de Krampus constă într-o mască de lemn, coarne şi o piele de oaie. Tinerii de la sate se întrec în a crea cea mai îngrozitoare mască de Krampus în fiecare an. În timp ce Moş Crăciun are grijă de copiii buni, Krampus are grijă, bineînţeles, de copiii răi, care primesc din partea lui o nuia de mesteacan sau daca sunt norocosi doar un avertisment pentru a deveni mai buni.

 

Mos Gerila si Snegurochka (Craiasa Zapezii)

In tari precum Rusia, Serbia, Bosnia, Ucraina, Macedonia si Polonia, cel care face cadouri de Craciun este Ded Moroz (Mos Gerila), care poarta un costum asemanator cu cel al lui Mos Craciun, are barba alba insa nu foloseste nici sanie, nici reni. In schimb, el conduce o troica, trasa de un cal. Dupa cum se povesteste Ded Moroz a fost candva un vrajitor malefic care rapea copiii si cerea cadouri drept rascumparare, insa acum incearca sa-si indrepte greselile prin darurile oferite. Este insostit de nepoata sa Snegurochka, “Craiasa Zapezii”, iar cadourile sale se pot gasi sub brad.

 

Sinterklaas si Zwarte Piet (Petru cel Negru)

Sinterklaas este versiunea olandeza a lui Mos Craciun. Este imbracat intr-un costum rosu, cu o barba alba foarte lunga, seamana foarte bine cu Santa Claus (Mos Craciun) american, si multi spun chiar ca, el ar fi cel care a influentat cel mai mult imaginea moderna si actuala a lui Mos Craciun. Spre deosebire de acesta, Sinterklaas vine in fiecare an in Olanda la sfarsitul lunii noiembrie si ofera cadouri copiilor pe data de 5 decembrie. Este asistat de Petru cel Negru, un baietel care il ajuta sa imparta cadourile, asa cum elfii il ajuta pe Mos Craciun. Copii cuminti primesc cadouri iar cei rai carbune sau pungi de sare.

 

Parintele Craciun

Impreuna cu Sinterklaas, Parintele Craciun sta la baza versiunii americane a lui “Mos Craciun” si, chiar daca la aspect nu se diferentiaza prea mult, Parintele Craciun are un istoric diferit. Povestile mai vechi il infatiseaza ca fiind un batranel vesel imbracat intr-o roba verde si pe atunci nu era privit ca personajul care aducea cadouri, ci ca spiritul si bucuria Craciunului in esenta. Acest gen de imagine al Parintelui Craciunului, a fost facuta celebra de Charles Dickens, in cartea “A Christmas Carol”, care a folosit conceptia populara a Parintelui Craciunului, ca model pentru “Fantoma Craciunului Prezent”.

 

Numele lui Mos Craciun in diferite tari

Afghanistan - Baba Chaghaloo

Albania - Babadimri

Anglia - Father Christmas

Africa de Sud - Vader Kersfees

Armenia - Gaghant Baba

Brazilia - Papai Noel

Bulgaria - Dyado Koleda

Chile - Viejo Pascuero

Danemarca - Julemanden

Egipt - Papa Noël

Finlanda - Joulupukki

Franta - Père Noël

Germania - Weihnachtsmann sau Nikolaus

Grecia - Άγιος Βασίλης-Άyos Vasílis

Ungaria - Mikulás

Iran - Baba Noel

Irlanda - Daidí na Nollaig

Italia - Babbo Natale

Lituania - Kalėdų Senelis

Malta - San Niklaw

Mexic - El Niñito Dios

Norvegia - Julenissen

Polonia - ¦więty Mikołaj

Portugalia - Pai Natal

Rusia - Ded Moroz

Scotia - Daidaín na Nollaig

Serbia si Bosnia si Hertegovina - Deda Mraz

Spania - Papá Noel si San Nicolás

Suedia - Jultomten

Statele Unite ale Americii - Santa Claus

Turcia - Noel Baba

  

Surse si Adrese Web Utile:

http://www.toptenz.net/top-10-santa-legends-from-around-the-world.php

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: