Duminică, 30 Mai 2010 17:02 |
MiereaMierea (din latină: melem; în greacă: μελιττα înseamnă "albină") este un produs apicol obţinut prin transformarea şi prelucrarea nectarului sau manei de către albine şi depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populaţiei din stup.IstoricMierea de albine a fost prima substanţă dulce folosită de om, fiind preţuită în special de preoţi în cadrul diverselor ritualuri. Există suficiente mărturii că în civilizaţiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice la care se adăuga polen şi levuri din faguri, însă, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt două fragmente scrise în limba sumeriană. De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare şi folosire a mierii. Babilonenii şi diferitele civilizaţii străvechi din India şi China, utilizau mierea atât ca medicament cât şi la ritualuri şi ceremonii. În Vechiul Testament găsim scris "miere" de peste 60 ori. În Grecia antică s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecţiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) şi pentru tratamentul plăgilor. Dioscoride, autorul unei cărţi în cinci volume, „De Materia Medica”, trata plăgile fistulizate folosind mierea în aplicaţii locale. Pliniu indica mierea în asociere cu untură de peşte la tratarea rănilor infectate. Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boală. Folosirea mierii în alimentaţie (ca hrană, băutură, conservant), în medicină, în ritualurile religioase a fost în continuă creştere până la descoperirea zahărului din trestie şi sfeclă. În anul 1871 a fost descoperită invertaza, (o enzimă care grăbeşte conversia zahărului în glucoză şi fructoză.ClasificareDupă provenienţă:· miere de flori, (florală), provenită din prelucrarea nectarului şi polenului cules de albine din florile plantelor melifere· miere de mană, (extraflorală), provenită de pe alte părţi ale plantei, în afară de flori; poate fi de origine animală sau vegetalăDupă speciile de plante melifere de la care albinele au adunat nectarul:· miere monofloră, provenită integral sau în mare parte, din nectarul florilor unei singure specii: (salcâm, tei, floarea soarelui, mentă)· miere polifloră, provenită din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.După modul de obţinere:· în faguri (se livrează în faguri)· scursă liber din faguri· extrasă cu ajutorul centrifugii· obţinută prin presarea fagurilor· topită (fagurii sunt încălziţi)După consistenţă:· lichidă (fluidă)· cristalizată (zaharisită)După culoare: incoloră, galben-deschisă, aurie, verzuie, brună sau roşcată.După aromă: diversele sorturi de miere, se apreciază prin miros şi degustare, indicându-se denumirea speciei de plante din care provin.Proprietăţi fiziceMierea este un aliment cu gust dulce şi parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat şi culoare specifică, având un conţinut mare de zaharuri şi substanţe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.Culoarea. În raport cu substanţele colorate care se găsesc în nectar şi care sunt pigmenţi vegetali-caroten, clorofilă, xantofilă- culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. La mierea de nectar predomină culoarea galbenă. Mierea strânsă la începutul primăverii are o culoare de un galben viu, până la portocaliu. Cu timpul, mierea îşi pierde culoarea iniţială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.Producerea mieriiProducerea mierii de către albine este un proces complex de transformare a materiei prime în miere, începând cu recoltarea şi terminându-se cu căpăcirea celulelor din faguri. Albinele lucrătoare recoltează nectarul sau mana cu ajutorul aparatului bucal (trompa) şi le înmagazinează un timp în guşă, unde sunt amestecate cu salivă, iar la sosire transferă conţinutul zaharat albinelor din stup, care îl prelucrează în continuare, până se obţine produsul finit.Compoziţie chimicăExistă numeroşi factori care influenţează compoziţia chimică a mierii: calitatea şi compoziţia materiei prime (nectar sau mană), abundenţa acesteia, factorii climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, condiţionare şi conservare. Mierea obţinută va avea caractere specifice condiţiilor în care s-a produs.Elementele care intră în compoziţia mierii pot fi împărţite în trei grupe: apă, substanţe zaharoase, substanţe nezaharoase.Constituenţi majoriConstituenţii majori ai mierii sunt apa şi substanţele zaharoase, care reprezintă 99% din miere.În mod normal, mierea recoltată, prelucrată şi conservată în condiţii bune are umiditatea între 17-18%. Nectarul adus în stup are un conţinut mare de apă (peste 50%), dar căpăcirea se face numai după ce umiditatea este de maxim 20%, procentul de apă din miere fiind invers proporţional cu gradul de umplere al fagurilor. Umiditatea atmosferică ridicată determină creşterea umidităţii din stup, cât şi o umiditate ridicată a mierii, datorită proprietăţilor higroscopice ale acesteia.În încăperile de depozitare umiditatea atmosferică nu trebuie să depăşească 60%. Mierea cu un conţinut ridicat de glucoză (cum este cea de rapiţă), va fi mai higroscopică şi va avea o perioadă de conservare mai scăzută, trebuind să fie păstrată în vase etanşe şi depozitată în încăperi uscate. Mierea cu un raport glucoză/fructoză subunitar (cum este cea de salcâm sau trifoi), poate fi destinată unei consumări mai îndelungate. Mierea cristalizată este întotdeauna mai higroscopică decât cea fluidă sau lichidă. Creşterea umidităţii mierii peste 20% duce la scăderea calităţii acesteia şi favorizează dezvoltarea levurilor care produc fermentarea.Mierea poate fi considerată o soluţie concentrată de zaharuri, datorită faptului că principalii componenţi ai mierii sunt substanţele zaharoase: glucidele, dextrinele.Constituenţi minoriSubstanţele nezaharoase se găsesc în cantităţi mici în mierea de albine, aproximativ 1% din miere, şi nu sunt lipsite de importanţă, contribuind la specificitatea acestui apreciat produs.Fermenţii (enzimele sau diastazele), sunt catalizatori biologici cu originea în celula vie. Principalii fermenţi din mierea de albine sunt carbohidrazele: invertaza şi zahraza amilaza.Sărurile minerale totale din mierea de albine variază în limite foarte largi datorită multor factori (natura materiei prime şi gradul de impurificare al acesteia, condiţiile climatice, modul de extracţie, prelucrare şi conservare, etc).Principalele elemente minerale din miere sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, cât şi unele microelemente: beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint.Vitaminele: Mierea de albine este valoroasă şi prin conţinutul său în vitamine, care provin în exclusivitate din polenul şi nectarul plantelor.Principalele vitamine din miere aparţin celor două grupe:· hidrosolubile:Vitamina B1 (tiamină), Vitamina B2 (riboflavină), Vitamina B6 (piridoxină), Vitamina PP (niacină), Vitamina H (biotină), Vitamina B12 (cianocobalamină), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic, rutină;· liposolubile:Provitaminele A, Vitamina K.UtilizăriPrin calităţile sale nutritive este considerată un aliment de mare valoare în hrana oamenilor de toate vârstele, având utilizări largi în dietetică şi terapeutică.Mierea este foarte des folosită în alimentaţie, în bucătărie sau ca medicament, fiind de medicina populară foarte apreciată. De asemenea are importante aplicaţii în alimentaţia artificială, în alimentaţia pre- şi post-operatorie, în pediatrie şi ginecologie.Orice tip de miere are proprietăţi specifice: mierea de levănţică lecuieşte tusea şi durerile de gât, mierea de tei uţurează stările febrile şi durerile gastrice, previne migrena, fiind un bun mijloc profilactic şi remediu în pneumonii, astm bronşic, stări nervoase, tuberculoza; mierea de brad este utilă în bolile căilor respiratorii, cea de salcâm este un bun calmant şi tonic, mierea de castan sălbatic creşte tensiunea arterială, mierea de castan comestibil are acţiune antimicrobiană, mai ales in bolile de stomac, intestinale şi renale; mierea de izmo este bună ca leac împotriva durerilor, antihemoragic, tonifiant, mierea de floarea-soarelui - utilă în bronşite şi boli de stomac.Mierea de flori de câmp are o puternică acţiune antimicrobiană, cea de livada (de pomi fructiferi) vindecă afecţiunile renale, pulmonare şi intestinale. Mierea de munte are calităţi deosebite în bolile de căi respiratorii şi în alergii, fiind o însumare de substanţe nutritive şi curative.Mierea este un remediu eficient în diferite boli interne şi ale pielii - un excelent tonic pentru copii, convalescenţi, pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru gravide.Luând în mod regulat miere - câte o linguriţă dimineaţa, cu o oră înaintea micului dejun, o linguriţă la două ore după masa de prânz şi o linguriţă după cină - se normalizează tensiunea arterială şi digestia, se reduce cantitatea de acid gastric. În cazul colitelor şi gastritelor, mierea se asimileaza mai bine cu puţină apă caldă în care se dizolvă.Valoarea alimentară şi dieteticăValoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăţia ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelenţă. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză şi fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate şi arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon şi apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de zaharuri din miere eliberează ca şi zahărul de sfeclă: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziţia organismului, astfel că mierea este un aliment uşor asimilat şi digerabil. Deosebirea esenţială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conţinutul său ridicat în unele substanţe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici şi vitamine), care îşi exercită efectul pozitiv atât prin acţiunea de reglare a unor funcţii importante ale organismului, dar şi contribuind la conferirea calităţilor gustative specifice ("gust de miere"). Atât aspectul, culoarea, consistenţa şi gustul fac din miere un aliment mult apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conţinutului în uleiuri eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care provine.Valoarea terapeutică a mieriiMierea de albine nu are doar calităţi nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are şi o acţiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecţiunilor digestive, cât şi în afecţiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase, în afecţiunile sanguine şi în cele cutanate.Cu toate calităţile sale preţioase, mierea are şi contraindicaţii pentru pacienţii care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficienţă pancreatică exocrină şi pentru pacienţii gastrectomizaţi, cât şi în anumite tulburări alergice.Indicaţiile apiterapice vor fi făcute numai de către medicul specialist, ca la orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere, avându-se în vedere acţiunile farmaco-fiziologice generale şi specifice ale produsului apiterapic, starea pacientului şi evoluţia bolii.Mierea este recunoscută ca produs alimentar cu una din cele mai mari valori nutritive. Ea conţine minerale cum ar fi fier, clor, calciu, cupru, fosfor, magneziu, sodiu şi vitaminele (A, B, C, K, PP, H). Mierea conţine 22 din cele 24 elemente ce compun sângele.
|
Sambata Mare in traditii, credinte, obiceiuri si superstitii Sambata Mare sau Sambata Pastelui este dedicata unor superstitii, credinte, traditii si obiceiuri ce incununeaza straduintele crestinilor din timpul Postului Pastelui. Sambata Mare reprezinta...
Read moreCosmetologia si stiinta proestetica “Daca nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, toata fata lumii ar fi fost schimbata.” Blaise Pascal Faptul ca laboratoarele ajuta la comercializarea produselor destinate infrumusetarii, “aplicand” cosmeticii...
Read moreDragobete - planse de colorat De Dragobete este momentul potrivit pentru a face o surpriza persoanei pe care o iubim, e momentul in care ii putem multumi pentru fiecare zambet si...
Read moreCadouri de Craciun Cum ar fi sarbatorile de iarna fara cadouri? Ca vara fara soare sau toamna fara ploaie. Alege plansa de desenat preferata si coloreaz-o in asteptarea mosului. Iar Mosul va...
Read moreLucian Blaga - poezii Volumul Poemele luminii (1919) Din părul tău Înţelepciunea unui mag mi-a povestit odatăde-un val prin care nu putem străbate cu privirea,păienjeniş ce-ascunde pretutindeni firea,de nu vedem nimic din...
Read moreRefrenul colindelor si originea refrenului ler Doamne Refrenul care revine de cele mai dese ori in colinde este “hai ler Doamne”, “hai lerui Doamne”, “ler, Doamne”, care pana azi,...
Read moreMesaje, sms si urari de felicitare pentru Sfanta Maria Pe 8 septembrie e sarbatoare. E Sfanta Maria Mica, prilej cu care poti transmite cunostintelor ce poarta nume precum Maria, Marian, Marin,...
Read moreAltare si temple Cele dintai monumente ale cultului au fost fara indoiala altarele (ara, altare), caci ele erau indispensabile pentru facerea sacrificiilor. La inceput erau simple ridicaturi de pamant sau de iarba...
Read morePasarile si apa De foarte multe ori se pune in discutie capacitatea pasarilor de apa de a se scufunda in cautarea hranei. Iata cateva informatii foarte utile pentru cei interesati de...
Read morePoezii de ziua mamei - 8 martie De ziua mamei Astăzi este ziua mamei,Zi frumoasă ca şi ea,Toate florile din lumeŢi le-aş da măicuţa mea. Grijulie şi duioasă,Nu mă laşi să simt ce-i...
Read moreAloe vera - planta sacra cu efecte miraculoase Aloe vera este o planta sacra careia i se pot atribui numeroase efecte miraculoase. Aceasta poate fi cumparata din florarii si, credeti-ne, nu...
Read morePlante decorative si utilitatea lor Din timpuri stravechi, omul a observat ca anumite plante ii pot folosi ca hrana, iar altele au proprietatea de a-i vindeca suferintele. Mai tarziu, progresele civilizatiei...
Read moreMos Craciun Cum arata Mos Craciun? Ca imagine vizuala, Mos Craciun a fost ilustrat prima data in 1860 de emigrantul german Thomas Nast in cotidianul Harper's Illustrated Weekly. In viziunea initiala, Mosul...
Read moreAcatistul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos (6 august) Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Nostru Iisus Hristos este una din cele mai mari sărbători religioase, fiind prăznuită întotdeauna pe...
Read moreGogosari murati - retete Gogosari in otet Ingrediente:5 kg gogosari, 500 gr zahar, 250 gr sare, 500 ml otet, boabe de mustar, boabe de piper Mod de preparare: Se spala gogosarii, se taie in...
Read moreBusuiocul in mancare Busuiocul este o planta medicinala si aromatica pe care o putem incadra fara nicio teama in cadrul legumelor-medicament. Indiferent de modul in care este folosit, busuiocul prezinta o...
Read more