Miercuri, 25 Februarie 2015 19:21 |
Menta - planta medicinala cu beneficii pentru sanatateMenta este o planta care se cultiva prin gradini pentru frunze si tulpina. Creste in stare salbatica sub numele de menta broastei.Menta de gradina este de mai multe feluri, dintre care cea mai de pret este menta piparata si apoi menta creata.Menta creste pana la inaltimea de 30-35 cm, fiind de culoare verde inchis. Frunzele sunt lungarete si crestate, iar florile au culoare violet, avand forma de spic. Ii plac mai ales pamanturile umede, bogate, dar batute de soare. Creste in forma de tufa si se inmulteste prin lastari. Foile de menta si mai cu seama varfurile inflorite au un miros intepator si racoritor, datorat uleiului de menta. Acest ulei este leacul pentru care menta se cultiva.Frunzele se culeg prin iulie si august.Uscarea se face la umbra pe un loc uscat si bine aerisit. Pastrarea se face in saci, cosulete de hartie sau cutii. Foile de menta se intrebuinteaza la facutul ceaiurilor pentru durerile de stomac, se dau si contra spasmurilor.Ceaiul de menta mareste pofta de mancare. El se face oparind 10 grame de frunze la un litru de apa clocotita, timp de 10-15 minute.Din foile de menta se scoate uleiul de menta, prin distilarea cu apa a mentei proaspete si inflorite. El se intrebuinteaza contra durerilor de stomac, de cap si de urechi, punandu-se 3-4 picaturi pe o bucatica de zahar sau intr-un pahar de apa.Tinctura de menta se face in felul urmator: se pune intr-o sticla tulpini si foi de izma, peste care se toarna spirt pana ce le cuprinde bine si se lasa sa se dospeasca 5-6 zile, dupa care se strecoara printr-o carpa. Lichidul capatat are culoarea verde si un miros puternic de menta, un gust piparat si racoritor si poarta numele de tinctura de menta.Se intrebuinteaza contra durerilor de stomac si se iau intr-un pahar de apa 20-40 de picaturi.Amestecata cu apa (40-50 picaturi la un pahar), se intrebuinteaza ca apa de gura. Tinctura de menta se intrebuinteaza vara ca racoritor.Daca punem intr-un pahar sau ulcica de apa cateva picaturi din aceasta tinctura, o face placuta la gust si ajuta la mistuirea alimentelor.Simti ca un ceai ori bautura racoritoare cu menta te mentine in forma, te revigoreaza ...Siropul de menta se face altfel: se topeste 1 kg de zahar in maxim 1 litru de apa. Se pune continutul la foc fin, unde se tine pana incepe sa clocoteasca. Se ia dupa aceea de pe foc si se lasa sa se raceasca, se strecoara si se pune intr-o sticla, cu un sfert tinctura de menta. Se clateste bine si apoi se foloseste contra durerilor de stomac, dupa masa pentru mistuirea mancarurilor si pentru racorirea apei de baut.Lichiorurile facute in fabrici cu ulei de menta, sport si zahar sunt o otrava. Sa va feriti de ele ...
Newer news items:
Older news items:
|
Retete pentru ciorba de miel Va prezentam cateva retete pentru ciorba de miel. Putem pregatiti ciorba de miel oricand, insa este savurata din plin mai ales de Paste, cand sarbatorim Invierea...
Read moreLaptele de vaca - compozitie si substante nutritive In mod curent, prin lapte se intelege laptele de vaca. Cand este vorba despre laptele celorlalte animale producatoare de lapte, se indica si...
Read moreParcul Natural Forestier Vanatori Neamt Contributia Romaniei la conservarea diversitatii biologice europene si globale este una semnificativa. Aproximativ 27% din tara este impadurita. In Muntii Carpati se gasesc zone alpine si...
Read moreEvaluarea primara a pacientului traumatizat In cazul pacientilor traumatizati foarte important este sa stim exact ce trebuie si ce nu trebuie sa facem. Orice greseala comisa poate agrava starea bolnavului punandu-i...
Read moreMasca de fata - ten uscat Intr-o lume in care agentii din mediu inconjurator devin din ce in ce mai agresivi, o ingrijire constanta a pielii e foarte indicata. In special,...
Read moreCuriozitati botanice Lintita marunta (Wolffta arrhiza), care creste in apele statatoare, este planta cu cele mai mici flori din lume. Ea are corpul lenticular, cu diametrul de 1-1,5 mm si este...
Read moreDomnitorul Alexandru Ioan Cuza Alexandru Ioan Cuza sau Alexandru Ioan I (n. 20 martie 1820, Barlad, Moldova, astazi in Romania – d. 15 mai 1873, Heidelberg, Germania) a fost primul domnitor...
Read moreGazul solid si rezerve energetice pentru viitor Omenirea cauta in permanenta noi surse energetice. Zacamintele care au furnizat pana acum combustibilii, pe baza carora multe tari ale lumii au inregistrat -...
Read moreDin medicina traditionala - usturoiul Usturoiul se numara printre cele mai vechi legume de cultura (5.000 – 6.000 i.Hr). Este originar din stepele Asiei centrale. In Egiptul antic, usturoiul era...
Read moreHoroscop Leu decembrie 2017 Afla horoscop Leu decembrie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2017 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreSarlota de portocale Iata reteta pentru sarlota pe portocale, pentru 12-16 portii, un preparat aromat si ideal pentru mese festive.
Read moreConfesiuni despre creatie - Jean Cocteau Procesul inspiratiei Adeseori publicul isi formeaza o idee falsa in ceea ce priveste inspiratia, care devine o notiune aproape religioasa. Dumnezeule! Eu unul nu cred ca...
Read moreCitate de Nikos Kazantzakis - Raport catre El Greco Animale, turma de porci; daca nu va spalati zilnic cu sapun, nu veti ajunge niciodata oameni. Stiti voi ce inseamna sa fii...
Read moreSirop de macese Siropul de macese se prepara din fructele de macese si este o bautura cu efecte terapeutice deosebite. Macesele contin o cantitate mare de vitamina C, provitamina A, vitamina...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera O Calitati: Imprima o atitudine hotarata si responsabila. Oamenii a caror prenume incepe cu O au vointa, convingeri puternice, scopuri clare si simtul datoriei dezvoltat. Totusi, au...
Read moreRadioemanatia si apele radioactive O seama de elemente chimice pe care le contine pamantul (radiu, toriu, actiniu, poloniu, etc.) au proprietatea de a da in mod neintrerupt raze cu...
Read more