Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Menta planta medicinala cu beneficii pentru sanatate

Miercuri, 25 Februarie 2015 19:21

Menta - planta medicinala cu beneficii pentru sanatate

Menta planta medicinala cu beneficii pentru sanatateMenta este o planta care se cultiva prin gradini pentru frunze si tulpina. Creste in stare salbatica sub numele de menta broastei.

Menta de gradina este de mai multe feluri, dintre care cea mai de pret este menta piparata si apoi menta creata.

Menta creste pana la inaltimea de 30-35 cm, fiind de culoare verde inchis. Frunzele sunt lungarete si crestate, iar florile au culoare violet, avand forma de spic. Ii plac mai ales pamanturile umede, bogate, dar batute de soare. Creste in forma de tufa si se inmulteste prin lastari. Foile de menta si mai cu seama varfurile inflorite au un miros intepator si racoritor, datorat uleiului de menta. Acest ulei este leacul pentru care menta se cultiva.

Frunzele se culeg prin iulie si august.

Uscarea se face la umbra pe un loc uscat si bine aerisit. Pastrarea se face in saci, cosulete de hartie sau cutii. Foile de menta se intrebuinteaza la facutul ceaiurilor pentru durerile de stomac, se dau si contra spasmurilor.

Ceaiul de menta mareste pofta de mancare. El se face oparind 10 grame de frunze la un litru de apa clocotita, timp de 10-15 minute.

Din foile de menta se scoate uleiul de menta, prin distilarea cu apa a mentei proaspete si inflorite. El se intrebuinteaza contra durerilor de stomac, de cap si de urechi, punandu-se 3-4 picaturi pe o bucatica de zahar sau intr-un pahar de apa.

Tinctura de menta se face in felul urmator: se pune intr-o sticla tulpini si foi de izma, peste care se toarna spirt pana ce le cuprinde bine si se lasa sa se dospeasca 5-6 zile, dupa care se strecoara printr-o carpa. Lichidul capatat are culoarea verde si un miros puternic de menta, un gust piparat si racoritor si poarta numele de tinctura de menta.

Se intrebuinteaza contra durerilor de stomac si se iau intr-un pahar de apa 20-40 de picaturi.

Amestecata cu apa (40-50 picaturi la un pahar), se intrebuinteaza ca apa de gura. Tinctura de menta se intrebuinteaza vara ca racoritor.

Daca punem intr-un pahar sau ulcica de apa cateva picaturi din aceasta tinctura, o face placuta la gust si ajuta la mistuirea alimentelor.

Simti ca un ceai ori bautura racoritoare cu menta te mentine in forma, te revigoreaza ...

Siropul de menta se face altfel: se topeste 1 kg de zahar in maxim 1 litru de apa. Se pune continutul la foc fin, unde se tine pana incepe sa clocoteasca. Se ia dupa aceea de pe foc si se lasa sa se raceasca, se strecoara si se pune intr-o sticla, cu un sfert tinctura de menta. Se clateste bine si apoi se foloseste contra durerilor de stomac, dupa masa pentru mistuirea mancarurilor si pentru racorirea apei de baut.

Lichiorurile facute in fabrici cu ulei de menta, sport si zahar sunt o otrava. Sa va feriti de ele ...


Related news items:
Newer news items:
Older news items: