Interferente.ro Descopera Curiozitati Medicamentele si varsta

Luni, 07 Ianuarie 2013 04:00

Medicamentele si varsta

 

“Cand, la varsta de 60 de ani, te trezesti intr-o dimineata fara nicio durere, sigur esti mort”, spunea cu ironie celebrul chirurg vest-german August Bier (1861-1949), descriind astfel un fenomen des intalnit la oamenii varstnici, adica aparitia mai multor tulburari in acelasi timp. Se vorbeste de “multimorbiditate”. Se prescriu si se inghit numeroase medicamente impotriva multor tulburari. Dar, in ultimii ani, medicii isi dau seama de faptul ca foarte multe medicamente au un alt efect la persoanele in varsta decat la cele tinere.

 

Totusi, preconizeaza “Frankfurter Rundschau”, modificarile corporale, varsta care intervine sunt cunoscute si foarte vizibile: corpul “se usuca”, cantitatea de apa pe care o contine scade cu 17% intre 20 si 80 de ani, iar masa musculara scade, de asemenea. Corpul stocheaza grasimi, si anume in medie cu 35% mai mult decat in tinerete, iar cantitatea de sange care circula in vase scade cu aproape o zecime.

Este evident ca, tinand seama de aceste modificari, efectul unui medicament este altul decat la persoanele mai tinere, dispunand de o circulatie sanguina buna. Fireste, din punct de vedere calitativ, efectul majoritatii medicamentelor ramane acelasi. Dar pot exista deosebiri in ceea ce priveste durata efectului lor si a eliminarii din organism. Sa vedem insa cateva exemple.

 

Efectul unor calmante si somnifere creste, iar ele raman mai multa vreme in organism. Consecinta este ca ori apar tulburari ale concentratiei si constiintei, ori se produce un efect paradoxal: o puternica excitare dupa luarea unui somnifer.

 

In cazul unor medicamente, efectul este intarziat, deoarece transportul produsului de catre sange este mai lent. Este ceea ce se intampla, de pilda, in cazul produselor ce contin fier sau calciu. Intrucat suprafata de repartitie este mai mica, trebuie sa ne asteptam, la doza egala, la o mai puternica concentrare a serului. Este ceea ce se intampla in cazul digoxinei si propranololului, medicamente pentru inima si circulatie. O serie de antibiotice sunt eliminate de doua ori mai repede decat la persoanele mai tinere.

 

La persoanele in varsta, apa si electrolitii pe care ii contine corpul pot fin influentati de medicamentele pe care le iau, mai ales laxativele. Consumul de aceste produse creste de la 19% la persoanele in varsta cuprinsa intre 10 si 59 de ani, la 30% si chiar 50% la cele de peste 60 de ani. Unul din motivele care determina pe batrani se iau mai multe laxative este faptul ca ei cred ca, constipatia ii face sa fie bolnavi. Ori, este tocmai contrariul: datorita unei absorbtii exagerate de laxative, un organism care imbatraneste poate fi “uzat” prin reducerea cantitatii de lichid pe care o contine corpul.

 

Daca ne putem astepta deja la asemenea complicatii cand luam un singur medicament, este limpede ca in cazul absorbirii mai multor medicamente pericolul aparitiei unor efecte secundare si de interactiuni devine mai mare. Intr-adevar, persoanele peste 60 de ani trebuie sa se astepte la de 3 ori mai multe efecte secundare decat la cele mai tinere.

 

Concluzia ce se desprinde este: Medicamentele da, dar numai cand este absoluta nevoie.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: