Interferente.ro Turism Obiective turistice Manastiri din tara romaneasca repere istorice si culturale

Luni, 29 Octombrie 2012 19:34

Manastiri din Tara Romaneasca - repere istorice si culturale

 

Cea mai veche manastire romaneasca, ce dainuieste pana astazi, este Tismana (Gorj). A inceput sa fie zidit de un inaintas al lui Mircea cel Batran, din indemnul Cuviosului Nicodim, un calugar sarb, care a introdus viata monahala la romani. A fost terminata de Mircea cel Batran, care a mai zidit frumoasa manastire Cozia, din apropierea Oltului (Valcea), unde si este inmormantat acest mare domnitor.

Un alt domnitor cucernic, Radu cel Mare, a cladit (inceputul secolului XVI) din marmura si piatra, frumoasa manastire Dealul, loc unde se afla el inmormantat si se pastreaza capul lui Mihai Viteazu.

Cea mai frumoasa manastire din Romania este Curtea de Arges, zidita de Neagoe Basarb si restaurata de regele Carol I. In ea se afla inmormantat ctitorul ei si tot aici si-a ales lacas de vesnica odihna si dinastia noastra regala. Aici sunt inmormantati regele Carol I, regina Elisabeta, regele Ferdinand I si regina Maria. Despre aceasta manastire s-a plasnuit o legenda (Mesterul Manole) ce simbolizeaza sacrificiul suprem facut pentru infaptuirea unui lucru maret. Se mai spune ca Doamna Despina Milita, sotia lui Neagoe Basarab si-a vandut toate lucrurile de pret, pentru a le transforma in banii trebuinciosi terminarii manastirii.

Un alt domn evlavios, Matei Basarab, a zidit sau reparat vreo 40 de biserici si manastiri, dintre care cele mai importante sunt: Arnota (Valcea), unde este inmormantat, Caldarusanii si Plumbuita, in apropierea Bucurestiului.

O alta podoaga artistica este manastirea Hurezul, ctitorita de Constatin Brancusi. Acesta a preferat sa moara in chinuri grele, impreuna cu feciorii lui, decat sa-si lepede credinta crestina, fapt care biserica l-a trecut in randul sfintilor.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: