Interferente.ro Descopera Diverse Lutul in era laserului

Miercuri, 12 Iunie 2013 17:28

Lutul in era laserului

In plina era a laserului, a computerelor, a cercetarii de catre omenire a spatiului cosmic, o serie de specialisti, aflati in cautarea unor materiale de constuctii cat mai eficiente, au redescoperit, in mod paradoxal, lutul. Ei nu au fost atrasi de materiale care ar fi putut fi obtinute pe baza tehnologiei inalte, ci de lutul din care timp de mii de ani oamenii au modelat cu mainilor lor caramizile. De remarcat ca in prezent circa o patrime din populatia lumii – mai mult de un milliard de oameni – locuieste in case de lut.

 

Autoritatile din Yemen au efectuat, cu sprijinul UNESCO, un  program in valoare de zece milioane de dolari pentru salvarea orasului Shibam, vechi de peste 3.200 de ani, ce se mandreste cu zgarie-nori din lut, inaltati in urma cu aproape 550 de ani. Shibamul, cunoscut si sub numele de “Manhattan-ul desertului”, are cladiri-turn construite din lut a caror inaltime corespunde cu cea a blocurilor de noua etaje. Incercarea de a salva Shibamul nu se bazeaza numai pe dorinta legitima de a se patra si conserva cladirile vechi ce au deosebita valoare istorica si artistica. Este, totodata, o incercare de a atrage atentia asupra faptului ca lutul reprezinta un material de constructie ieftin si deosebit de util, care ar putea fi folosit in masura si mai mare in tarile in curs de dezvoltare.

Intr-un numar mare de tari in curs de dezvoltare, oamenii prefera sa-si faca casute “moderne” din lemn, ipsos sau aluminiu, uitand metodele vechi de producere a materialelor traditionale de constructie din lut. Arhitectul egiptean Hassan Fathy relateaza ca nu a reusit sa finalizeze, in anii 1940, un proiect privind construirea de case din lut in Egipt, deoarece lucratorii nu au respectat modelele simple si vechi de constructie, dar in acelasi timp extrem de eficiente. Hassan Fathy a proiectat si inaltat la New Mexico o moschee din lut, o constructie deosebit de pretentioasa cu cupole impresionante. Aceasta cladire s-a bucurat de o deosebita apreciere pe plan international, valorificand traditia constructiilor din lut din Yemen si Mali. De altfel, Hassan Fathy a primit in 1980 un prestigios premiu international de arhitectura pentru lucrarile sale facute din lut, fapt ce a starnit si interesul altor arhitecti pentru acest stravechi material de constructie.

Lutul ca material de constructie atrage atentia arhitectilor si prin frumusetea sa. El prezinta marele avantaj de a asigura o mai stransa legatura a constructiilor cu mediul natural. De altfel, se pare ca lutul e departe de a-si fi spus ultimul cuvant in domeniul constructiilor.