Sâmbătă, 15 Martie 2014 16:22

Lupii sau sacalii

Lupii sau sacaliiO haita de lupi urmareste un om, care alearga din rasputeri. Deznodamantul pare insa inevitabil. Omul se impiedica, se prabuseste si din cateva salturi, fiarele tabara pe el. Dar ce se intampla? Omul scoate un vuiet, care imita intocmai urletul lupilor si fiarele dau indarat. Iar cel cazut se ridica si rade, facand semne cu mana catre un grup de reporteri care au urmarit scena de la distanta.

Temerarul zoolog despre care este vorba se numeste Erik Zimen. Acesta a inscenat dramatica urmarire intr-o padure de langa Hamburg, unde s-a stabilit impreuna cu sotia, pentru a face experimente cu lupii. In curtea casutei sale din padure, avea o cusca mare cu lupi.

La inceput, taranii de prin imprejurimi au fost ingroziti. Dar, zoologul sustine ca lupii sunt nu numai prudenti, ci chiar sperioase. Astfel, evita, cat pot, apropierea omului. De exemplu, unul din lupii sai a evadat si a furat o gasca din sat. A fost prins lupul asupra faptului, iar reactia dovedeste acest lucru. S-a speriat si a renuntat imediat la prada.

In cercurile de specialitate mai exista divergente cand e vorba de alcatuirea arborelui genealogic al cainilor. O seama de cercetatori socotesc ca stramosii cainilor de azi ar fi lupii. Altii, in schimb, socotensc ca neamul canin a evoluat din sacali. Zimen s-a decis sa elucideze disputa, studiindu-i de aproape pe lupi, spre a detecta trasaturile comune dintre aceste fiare si caini.

Evident, viata cainilor domestici este total deosebita de aceea a rudelor lor slabatice. In plus, cainii au pierdut o buna parte din instinctele fara de care animalele salbatice n-ar putea supravietui. De multe ori se intampla ca, satui fiind, cainii sa ingroape un os, de care, mai tarziu, uita cu desavarsire. Lupii, care au si ei obiceiul sa ingroape “surplusurile alimentare” nu uita, insa, niciodata, de ele si regasesc usor locul unde le-au ascuns.

Intr-o zi foarte calduroasa, Zimen a observat ca lupii au sapat in pamant gropi, in care mai apoi s-au instalat cu o evidenta placere. Intorcandu-se cand pe o parte, cand pe cealalta, lupii gustau racoarea pamantului. La fel procedeaza si cainii, chiar si cei de rasa. Sacalii insa nu au acest obicei.

Pe baza acestor observatii indelungate, zoologul Zimen a ajuns astfel la concluzia ca obiceiurile si instinctele cainilor se apropie de cele ale lupilor. Desigur, aceasta concluzie nu se identifica insa cu afirmatia ca lupii sunt stramosii cainilor.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: