Interferente.ro Descopera Diverse Lizozimul substanta antiseptica si bactericida

Duminică, 09 Iunie 2013 16:22

Lizozimul, substanta antiseptica si bactericida

Alexander Fleming (1881-1955), cel ce a descoperit si penicilina, a demonstrat ca in lacrimile ochilor, in mucusul nazal, in albusul de ou etc., exista o substanta antiseptica si bactericida, avand capacitatea de a distruge microbii cu o iuteala surprinzatoare. Datorita acestui proces de “lizare” el a numit-o “lizozim”.

 

In afara lizozimului ce se gaseste in lacrimile ochilor, in mucoasa bucala, mucusul nazal, saliva, piele, sange, lapte, in special in cel de mama, variind cantitativ in raport cu sursa de unde provine, cel din albusul de ou este de 200 ori mai concentrat, fiind capabil sa lizeze toti germenii existenti pe coaja oualor. Asa se explica de ce ouale pot ramane sterile multe zile. De retinut ca sursa principala de materie prima pentru lizozim o constituie ouale si laptele. Contrar antisepticelor chimice, lizozimul nu influenteaza distructiv leucocitele, prezentand actiunea de lizare numai asupra microbilor, dizolvand mucinele care ii invelesc. Ca orice enzima este o substanta capabila sa accelereze reactiile chimice din celule si tesuturi, inclusiv procesele de descompunere, sau cele de refacere, in functie de conditiile in care se afla.

Daca se adauga lizozim laptelui de vaca, aceasta capata proprietatile laptelui de femeie. Este de asemeni folosit uneori in infectii digestive si oculare, iar cel din albusul de ou se intrebuinteaza si in tratamentul arsurilor de diverse grade. In industria alimentara se utilizeaza lizozimul pentru conservarea alimentelor.


Newer news items:
Older news items: