Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Litiaza biliara tratament si regim alimentar

Sâmbătă, 29 Aprilie 2017 12:16

Litiaza biliara, tratament si regim alimentar

Cunoscuta si sub numele de colecistita calculoasa, afectiunea este o boala a vezicii biliare, care consta din dezvoltarea in caile biliare a unor calculi cunoscuti in vorbirea curenta sub numele de pietre. Frecventa mai ales la varsta de peste 40 de ani, si mai cu seama la femei, se considera ca in procent de peste 30% adultii fac aceste “pietre”, dar sub forma letenta, asimptomatica. In procent mic totusi, afectiunea respectiva se manifesta zgomotos.

Observatiile facute pana in prezent arata, printre altele, ca exista persoane cu un teren favorabil aparitiei litiazei biliare. Sunt predispuse persoanele care abuzeaza de grasime in alimentatie, sufera de constipatie, au colesterolul mare, duc o viata sedentara. Necircularea corecta a bilei din vezica biliara, deci starea sa de staza, factorii infectiosi pot predispune la formarea de calculi. Bolnavii prezinta in forme latente usoare balonari, dureri vagi in hipocondrul drept, o stare de subiecter, usoara febra sau deranjamente de tranzit. Durerile foarte vii apar de regula cand calculii biliari incep sa alunece pe canale si acestea iradiaza din epigastru in spate si in umarul drept. Acestea pot fi insotite de diaree postprandiale (dupa mese), varsaturi cu lichid amar, stare de subiecter si febra.

Tratamentul incepe cu repaus la pat, cu aplicatii de comprese calde in regiunea vezicii. Daca bolnavul are febra, in locul compreselor calde se vor pune comprese reci sau pungi cu gheata. Regimul alimentar va consta la inceput numai din ceaiuri, limonade, iar mai tarziu se pot adauga supe de zarzavaturi si compoturi usoare. Cand durerile raman in continuare la aceeasi intensitate, medicul poate recomanda injectii cu calamante. In continuare se pot administra medicamente care dreneaza caile biliare. In afara timpului de criza, tratamentul va fi igienodietetic in special.

Din regimul alimentar obisnuit se vor scoate astfel obligatoriu condimentele, sosurile, grasimile, prajelile, ciocolata, bauturile alcoolice si tutunul. Tratamentul hidromineral cu ape din statiunile Slanic Moldova, Olanesti si Sangeorz este indicat si da rezultate. In caz de complicatii devine insa obligatoriu tratamentul chirurgical. Nu trebuie insa sa se uite ca operatia poate lasa o serie de tulburari postoperatorii, pentru care interventia chirurgicala trebuie sa se faca numai in cazurile strict indicate.


 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: