Interferente.ro Lifestyle Retete Lichior din fructe si plante

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013 01:28

Lichior din fructe si plante

 

Unele retete de lichioruri din plante sunt mai putin cunoscute, de aceea aprecierea lor depinde, fireste, de gustul fiecaruia. Pentru a incerca reteta aleasa e preferabil sa lucrati la inceput numai cu ¼ din cantitatile propuse, iar dupa degustarea produsului obtinut veti decide pentru viitor. Toate lichiorurile e recomandabil sa fie puse in consum numai dupa cel putin 45 de zile de la terminarea prepararii lor.

Lichior din cirese amare

Intr-o damigeana de 3 l se pun 500 g cirese, 200 samburi de cirese faramitati, 1 l alcool de 80º-90º. Se astupa bine si se lasa la macerat timp de 10 zile, scuturand vasul zilnic. Apoi se adauga un sirop rece pregatit din 1 kg zahar dizolvat in 500 ml apa. Dupa alte 10 zile, cu agitarea zilnica a damigenei, se strecoara, se filtreaza prin tifon si se pastreaza la invechit in sticle de cate 500 ml.

 

Lichior din samburi

Se iau miezurile de la cate 300 samburi de caise si prune, se strivesc, li se adauga 100 g miez de nuca macinata si se pun intr-o damigeana de 2-3 l impreuna cu o lingura de foi de spanac tocat pentru culoare, 1 l de alcool de 90º si 200 ml de apa rece. Se lasa 60 de zile la macerat, scuturand zilnic vasul, dupa care se strecoara si se filtreaza. Se adauga un sirop obtinut din 200 g zahar dizolvat in 150 ml de apa rece. Se da in consum dupa 60 de zile.

 

Lichior din fructe combinate

1 kg dude sau capsuni, 250 g zmeura, 250 g coacaze rosii, 250 g afine, bine spalate, se strivesc cu o lingura de lemn intr-un vas de sticla si se lasa in repaus o ora la loc rece. Apoi, se pun intr-un sac de tifon si li se stoarce sucul. Acesta se toarna intr-o mica damigeana, dupa ce i se adauga 1 kg zahar si 2 l de alcool de 60º-70º. Se lasa la macerat 30 de zile, dupa care se strecoara, se filtreaza si se lasa la invechit.

 

Lichior de anason

Intr-o sticla de 1 l se pun 60 g seminte de anason, cateva bucatele pisate de scortisoara, cateva boabe de coriandru sau 3 cuisoare, 4-5 boabe de piper, coaja rasa de la ½ lamiae si se umple cu alcool de 80º-90º. Se astupa bine si se lasa la macerat timp de 60 de zile, agitand zilnic. Apoi, se toarna continutul intr-o sticla de 2-3 l, i se adauga un sirop obtinut din 750 g zahar si 500 ml apa si se lasa din nou alte 10 zile, scuturand zilnic vasul,

 

Lichior de menta

Intr-un vas de sticla de 2-3 l se pun: 100 g frunze de menta tocate si 500 ml alcool de 80º-90º. Se astupa si se lasa la macerat timp de 15 zile, agitand zilnic. Se prepara apoi sirop din 500 g zahar si 1 l apa clocotita, in care se adauga putina scortisoara, 3-4 cuisoare si 4-5 boabe de piper. Dupa ce siropul s-a racit se toarna in vasul cu esenta de menta. Se astupa si se mai lasa la macerat alte 10 zile, dupa care se strecoara si se filtreaza.

 

Lichior din ierburi

Intr-o sticla se pun: o lingura tarhon, o lingura frunze de patlagele rosii, o lingura foi de menta/izma buna, tocate, o lingurita busuioc tocat si 50 g samburi de mere striviti. Se adauga 750 ml alcool de 90º si 200 ml apa. Se lasa 30 zile la macerat, dupa care se strecoara, se filtreaza si se adauga sirop din 200 g zahar si 200 ml apa.

 

Lichior din vin negru si rosu

Intr-o damigeana de 2-3 l se pun 1 l vin vechi de cel putin 1 an, 250 ml alcool de 90º si 10 nuci verzi. Se lasa la macerat timp de 40 de zile, agitand zilnic recipientul. Apoi se adauga 250 g zahar si se lasa alte 15 zile. Dupa aceea se strecoara si, se filtreaza si in lichidul limpede se pun 50 ml coniac. Se lasa la invechit cel putin 60 de zile.

 


Newer news items:
Older news items: