Luni, 20 Mai 2013 15:02

Leptospiroza

Leptospiroza a fost descrisa initial de catre Adolf Weil. Agentul etiologic a fost descoperit in anul 1916 de cercetatori japonezi – o spirocheta ce apartine genului Leptospiroza. In tabloul clinic al diverselor serotipuri se intalnesc febra, durerile de cap, durerile musculare, infiltratiile conjuctivale, hemoragiile, insuficienta renala si depresiunea nervoasa. Leptospirele pot patrunde in sange prin mucoase si piele, daca acestea prezinta leziuni. Pot trece si prin epiderma mainilor si picioarelor la oamenii care au lucrat mult timp in mediu umed si infectat.

 

Cel mai mare pericol de infectie este prezentat la cei al caror mod de viata ii pune permanent in contact cu animalele (fermieri, crescatori), la cei care lucreaza in abatoare si macelarii, la cei care lucreaza in orezarii, plantatii de trestie de zahar. Printre activitatile ce pot favoriza transmiterea agentului cauzal, se numara si pescuitul in apele dulci, vanatoarea in zone umede, sporturile de apa.

Animalele salbatice sau domestice infectate elimina leptospiroza prin urinare si contamineaza apele de suprafata si cele subterane. Se cunosc peste 100 de specii de animale care sunt receptive. Purtatorii elimina leptospire o perioada foarte lunga de timp, iar acestea isi pastreaza patogenitatea cateva saptamani daca ajung in apa sau pe solul umed.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: