Interferente.ro Turism Romania Lacuri glaciare in Muntii Retezat

Miercuri, 13 August 2014 01:04

Lacuri glaciare in Muntii Retezat

Lacuri glaciare in Muntii RetezatIntre toate elementele care fac din Retezat un munte de exceptie, un loc primordial il ocupa extraordinar de bogata salba de lacuri glaciare ce te intampina cu sclipirile clestarului in aproape toate colturile acestui masiv. Muntii Retezat “poseda” peste 80 de lacuri glaciare ce inmanuncheaza un set intreg de superlative, aici aflandu-se cele mai multe, cele mai frumoase si cele mai mari (adancime si suprafata) lacuri glaciare din intreg lantul carpatic.

In peisajul fizico-geografic a tarii noastre si, mai ales, in constiinta turistilor cunoscatori sau dornici sa cunoasca frumusetea Carpatilor romanesti, Muntii Retezat ocupa un loc cu totul aparte. Numele lor, cu o rezonanta de-a dreptul unica, si-l datoreaza varfului Retezatul Mare (2485 m altitudine), care la randul sau se leaga de o straveche legenda cu uriasi aflati in lupta pe aceste meleaguri in vremuri imemoriale. Acesti munti isi justifica renumele prin faptul ca adapostesc adevarate
“comori” peisagistice, geologice, botanice si zoologice cu caracter de unicat in lantul carpatic, despre a caror valoare deosebita s-a dus de mult vestea pana departe peste granitele tarii noastre - Romania.

Ca pozitie geografica, Retezatul ocupa in cadrul Carpatilor Meridionali capatul de vest, fiind situat intre Valea Jiului la est si Muntii Godeanu la vest (prin intermediul carora se invecineaza cu Culoarul Rucar-Cerna). Atinge inaltimea mazima de 2509 m in varful Peleaga, inscriindu-se in seria celor patru masive care depasesc in Carpatii nostri altitudinea de 2500 m, alaturi de muntii Fagaras, Bucegi si Parang.

Majoritatea lacurilor sunt masate in partea centrala a masivului, dar aproape toate drumurile de acces spre “inima” lui trec si pe langa lacuri care, chiar daca sunt mai mici, nu sunt mai putin pitoresti. Printre acestea se numara si lacul Pietrele, aflat in caldarea principala de pe valea Pietrele, la altitudinea de 1980 m, cu o suprafata de 0,45 ha si 0,9 m adancime maxima, incadrat frumos de crestele Stanisoarei si ale muntelui Pietrele.

Pe Valea Stanisoarei, imediat sub linia crestei, aproape de Saua Retezatului Mare, sunt “cuibarite” lacul Stanisoara (2000 m altitudine; 1,00 m adancime; 0,8 ha) si Tauletul Stanisoara, aflat la 2040 m altitudine, care, desi au intindere mica, prin asezarea lor sunt de un pitoresc deosebit.

Un lac mai putin vizitat de turisti, deoarece se afla intr-o zona mai putin accesibila, este lacul Stevia. El isi “iteste” oglinda-n soare dintr-o caldare glaciara suspendata la 2060 m altitudine, avand o adancime maxima de 3 m si o suprafata de 0.77 ha. Deasupra lui se “semetesc” varful Retezatul Mare si muntele Prelucele, creandu-i un circ de o frumusete aparte, unul dintre cele mai caracteristice aspecte de relief glaciar.

Mai jos, intr-o alta caldare, de asta data inecata in jneapenis, se afla ascuns lacul Gemenele (1930 m altitudine, 5.3 m adacime maxima si 2.48 ha suprafata), ale carui ape capata sclipiri de aur topit in lumina asfintitului.

Trecand peste Saua Retezatului, se patrunde in Rezervatia stiintifica din cadrul marelui Parc national al Retezatului (circa 130 mp), unde sunt puse la adapostul legii impotriva distrugerilor de orice fel numeroase exemplare zoobotanice si lacuri dintre cele mai frumoase. De pe versantul sudic al muntelui Bucura putem admira astfel frumosul lac Stirbu, situat la 2090 m altitudine, cu o adancime de 8.7 m si o suprafata de 0.95 ha, proiectat pe fundul muntelul Judele.

Pe o alta treapta glaciara, spre sud, tot in Rezervatia stiintifica, sta suspendat unul dintre cele mai mari si mai frumoase lacuri din Carpati: Taul Negru (2025 m altitudine, 24.8 m adancime si 4.04 ha). La baza denumirii lacului sta faptul ca, din cauza marii lui adancimi si a pozitiei sale fata de soare, aproape intotdeauna apele sale capata o culoare de albastru intens pana la negru. Privit de pe muntele Sesele Mari spre nord, fundalul este ocupat in intregime de imensul varf Retezatul Mare cu tesitura-i caracteristica.

In partea opusa, peste muntele Sesele Mari, se afla caldarea celui mai adanc lac alpin din intreg lantul carpatic, lacul Zanoaga Mare, care, la altitudinea de 1997 m, atinge 29 m adancime si o suprafata de 6.5 ha, fiind astfel al doilea ca intindere din Retezat.

Undeva, in stanga, sub versantii varfurilor Peleaga si Custura Bucurei, se afla lacul Bucura, vazut din Curmatura Bucurei, cu uriasul munte Slaveiul si muntele Piule pe fundal. Este cel mai frumos si cel mai mare lac din Carpatii nostri cu cele 8.86 ha ale sale, situat la o altitudine de 2041 m si adanc de 15.7 m. Privit de oriunde, de la nivelul malurilor sale sau de pe crestele din jur, el impresioneaza prin maretie, fiind o adevarata “mare” suspendata aproape de crestetul muntilor.

Deasupra lacului Stirbu, pe linia de demarcatie a Rezervatiei stiintifice, se afla o custura numita Poarta Bucurei, de unde, spre sud-est, sub ochii turistului avid de frumusete, se desfasoara una dintre cele mai splendide privelisti ce poate fi admirata in Carpatii nostri. Este imaginea de ansamblu a caldarii Bucurei (partea de est) si a Zanoagei Bucurei (partea de vest), unde sclipesc in soare ochiurile de clestar a peste 10 lacuri si lacusoare glaciare, insirate intre 1910 si 2240 m altitudine, care de care mai frumoase si cu nume mai pitoresti: Lia, Ana, Viorica, Florica, Bucurelul, Taul  Agatat …

Speram sa aveti posibilitatea sa le descoperiti si sa le admirati. In acelasi timp, suntem siguri ca celor care au fost acolo, in salbaticia crestelor Retezatului, le-am trezit placute aduceri aminte si, poate, dorinta de a le revedea …

Cu siguranta, nici un efort, oricat de mare, nu este prea scump platit pentru a merge sa ne indestulam privirile si sufletul cu privelistea acestor comori de neasemuita frumusete …