Interferente.ro Turism Obiective turistice Lacul Dracului si Pestera Lacul Dracului

Vineri, 15 Iunie 2012 04:00

Lacul Dracului si Pestera Lacul Dracului

 

Lacul Dracului

Lacul Dracului este un lac carstic din Muntii Locvei, in partea de inceput (in amonte) a Cheilor Nerei, judetul Caras-Severin. Lacul Dracului este considerat monument al naturii si face parte din Parcul National Cheile Nerei Beusnita.

 

La Lacul Dracului se poate ajunge urmarind marcajul banda rosie (Sopotu Nou-Cheile Nerei-Sasca Romana). Plecand din localitatea Sopotu Nou, dupa aproximativ 5.5 km se ajunge in Poiana lui Trifu (Poiana Meliugului). La iesirea din aceasta poiana, se trece Nera pe malul stang, iar dupa aproximativ 500 m de la confluenta Ogasului Haimeliug cu Nera se ajunge la Lacul Dracului (urcand un mic damb de 3 m inaltime, in versantul stang al vaii).

In sens invers, la Lacul Dracului se ajunge urmarind acelasi traseu (banda rosie). Pornind din localitatea Sasca Romana, dupa aproximativ 2.5 km se ajunge la Podul Beului, iar dupa inca aproximativ 4 km se ajunge la Cantonul Damian. De la Cantonul Damian sunt circa 6.5 km pana in Poiana lui Vogiun, iar de acolo se urmareste poteca care urca pe Cracul Iordanului, Cracul Zapodinii si Culmea Lacului, iar apoi coboara la Lacul Dracului (circa 3 km).

 

Lacul Dracului este situat pe malul stang al Nerei. S-a format prin prabusirea tavanului unei pesteri si este alimentat prin fisurile carstice.

Lacul Dracului are forma ovaidala (35×18 m) si se intinde pe o suprafata de 700 m², fiind cel mai mare lac carstic atat din judet, cat si din tara. Lacul Dracului are adancime maxima de 12 m.

Lacul are o culoare albastru-verzuie impresionanta. Localnicii cred in legendele vremii care spun ca lacul nu are fund si ca el are mai multe tunele subterane. Mai mult de atat, se zice ca multi dintre cei care se avanta sa faca baie in apele albastre-verzui ale lacului nu se mai intorc niciodata.

Lacul Dracului (initial subteran) a aparut prin prabusirea boltii pesterii (Pestera de la Lacul Dracului), din care cauza, o parte din malurile sale sunt in surplomba. Lacul Dracului este alimentat de ploi, dar mai ales de apele Nerei (fie direct printr-un sistem de canale subterane, fie prin intermediul unor galerii inundate ale pesterii).

In apa limpede cu reflexe verzi-albastrui sau violet-negre (dupa cum se oglindeste cerul senin sau innourat ori cei cativa fagi de pe mal), se pot zari o multime de pesti care inoata vioi in aceasta minune a naturii cu valoare de unicat.

 

Pestera Lacul Dracului

Pestera Lacul Dracului are lacul chiar la una dintre intrari. Cealalta intrare nu are nicio legatura cu lacul si intalneste galeria principala dupa 20 m. Galeria pesterii are aproximativ 70 m lungime si este lipsita de formatiuni speologice specifice. In timpul ploilor abundente galeria este inundata complet, neputand fi vizitata. Si Pestera Lacul Dracului este considerata monument al naturii, fiind inclusa in Parcul National Cheile Nerei Beusnita.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: