Interferente.ro Descopera Geografie K2 muntele muntilor

Marţi, 17 Decembrie 2013 20:29

K2 - muntele muntilor

 

K2 (8.611 m) este al doilea munte ca inaltime din lume, dupa Everest (8.848 m), situat in lantul muntos Himalaya. Litera K desemneaza masivul Karakorum, uriasul lant muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrala, iar cifra 2 o ordine stabilita arbitrar de primii topografi. Alpinistii il considera drept “muntele salbatic”, “muntele muntilor”, avand cele mai mari dificultati de escaladare. Chiar si ruta cea mai usoara de urcare aduce dificultati, iar cea majora consta in traversarea unui complicat ghetar alpin de mare altitudine. Iarna, masivul K2 este imposibil de urcat.

 

Prima tentativa de escaladare pe muntele K2 a avut loc in 1902, iar rezultatele au fost modeste, mentionandu-se posibilitatea de urcare pe creasta nord-estica a muntelui. Tentativele de cucerire s-au aglomerat dupa cel de al doilea razboi mondial.

Pentru prima oara, in 1986, patru femei au invins K2, al doilea varf din lume. Din pacate, doar una din temerarele alpiniste, o poloneaza, si-a putut savura victoria. Celelalte trei au fost ucise de «muntele blestemat».

22 iunie a fost data cand, pentru prima oara, doua femei au reusit sa invinga K2. Poloneza Wanda Rutkiewicz (prima alpinista care a cucerit Everestul) si frantuzoaica Liliane Barard au atins varful, impreuna cu doi coechipieri, francezii Maurice Barard si Michael Parmentier. Dar Liliane si Maurice Barard nu stiau ca vor supravietui doar cateva ore. La coborare, ei mureau, ingropati de zapada, fara indoiala victime ale unei avalanse. Epuizati de escaladare, cei doi n-au putut cobori in ritmul necesar, fiind surprinsi de timpul nefavorabil. Wanda si Michel Parmentier au avut, in schimb, mai multa sansa, fiind ajutati de o echipa de alpinisti italieni, pana la campul de baza, la 5.000 m. Au urmat ingrijiri medicale la Islamabad, in Pakistan, si Wanda Rutkiewicz a plecat in Nepal, pentru alte expeditii.

Dupa 43 de zile, la 4 august, a fost randul britanicei Julie Tullis si al polonezei Dobroslawa Miodowicz-Wolf sa atinga cei 8.611 m ai K2, acompaniate de doi austrieci. In aceeasi zi au coborat pana la tabara 4, la 8.000 m, dar au trebuit sa ramana aici sase zile, blocati de o furtuna de zapada si de terminarea rezervoarelor de oxigen. Julie, epuizata, a adormit si nu s-a mai trezit niciodata. Ceoechipierii sai au incercat, dupa trei zile, sa coboare. Dobroslawa, supranumita in mediile alpinistilor «Furnica», pentru rezistenta si tenacitatea sa, cedeaza, la 6.000 m, devenind, la randul ei, victima muntilor. Se presupune ca a fost victima unei caderi, datorata unei corzi putrezite sau cedarii unui piton. Austriecii, ajunsi in tabara 2, au fost evacuati cu un helicopter, cu membrele degerate si un inceput de cangrena la maini.

Incidentul din 1986 a fost unul tragic, cand, pe parcursul a cateva saptamani, 13 oameni si-au pierdut viata pe munte. Daca subiectul va intereseaza, mai multe informatii veti gasi in cartea «K2 - Muntele Muntilor. Vis si destin», scrisa de Kurt Diemberger.

Muntele si-a castigat in timp si trista reputatie de «ucigas de femei». Teribilul K 2 – pentru multi specialisti mai dificil decat Everestul – a facut de-a lungul timpului numeroase victime (cel putin 77). Majoritatea deceselor au loc la coborare, in special in redutabilul culoar situat la 8.100 m.  

Dintre alpinistii romani se cuvine sa il amintim pe timisoreanul Horia Colibasanu de la Clubul Sportiv «Alternative» care a reusit prima ascensiune romaneasca pe K2 in anul 2004 (28 iulie). Se pare ca este cea mai mare performanta din alpinismul romanesc al tuturor timpurilor.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: