Vineri, 18 Iunie 2010 18:40

Jucarii pentru copii

 

 

Stiati ca …

  • Jocul este esential pentru copiii care cresc si invata?
  • Jucariile sunt instrumentele cu ajutorul carora copiii capata cunostinte despre lumea inconjuratoare?

 

Prin jucariile si materialele pe care le cumparati, dumneavoastra alegeti ce si cum invata copiii.

Alegeti deci jucariile cu grija!

 

Important este sa ai timp sa cauti si sa ia in vedere urmatoarele: cui ii este adresata jucaria, tinand cont de varsta copilului, daca este baiat sau fata, de interesele sale si cum va fi folosita aceasta.

In momentul in care doriti sa cumparati o jucarie, trebuie sa fiti extrem de atenti la cateva aspecte, pentru a avea certitudinea ca ati facut alegerea cea mai buna:

§         jucaria trebuie sa fie adecvata varstei copilului pentru care o alegeti;

§         jucaria sa nu aiba parti detasabile care se desprind usor si care pot fi inghitite foarte usor de catre copiii mai mici de trei ani;

§         este bine ca jucariile achizitionate sa nu fie alcatuite din metale, in special plumb, deoarece acestea pot fi toxice, in special in cazul bebelusilor;

§         jucariile trebuie sa stimuleze acumularea anumitor cunostinte, cum sunt cele despre mediu, natura, etc.

 

Unele jucarii reprezinta doar simple modele de joaca, iar altele pot juca un rol pozitiv in dezvoltarea educatiei, capacitatilor sociale, emotionale si fizice ale copilului. Cele mai acceptate teorii asupra comportamentelor de joaca ale copiilor se focalizeaza asupra influentei extrem de puternice pe care acestea o au asupra capacitatilor de dezvoltare, stimuland dexteriatea si gandirea.

Jucariile din zilele noastre sunt insa scumpe si, de cele mai mule ori, aveti de ales intre sute de variante!

Nu e usor sa alegeti jucaria potrivita!

Iata, de aceea, cateva sfaturi:

§         Ganditi-va la tipurile de activitati care ii fac placere copilului dumneavoastra si veti putea sa alegeti jucarii bune, care sa il atraga.

§         Inlocuiti jucariile in functie de stadiul de dezvoltare a copilului dumneavoastra, asa cum, din cauza dezvoltarii rapide a copiilor, hainutele raman repede mici si trebuie schimbate!

§         Alegeti jucarii care “vor creste” impreuna cu copiii dumneavoastra!

§         Adecvati jucaria copilului!

Jocul copiilor se schimba pe masura ce mintea si corpul se dezvolta.

Este recomandat sa oferiti copiilor dumneavoastra jucarii potrivite varstei, gradului lor de dezvoltare, iar in acelasi timp sa stimulati prin intermediul acestora si cresterea lor armonioasa.

Cu ajutorul jucariilor, nou-nascutii incep sa cerceteze mediul inconjurator, cei de peste 1 an incep sa articuleze si sa pronunte primele cuvinte si, nu in ultimul rand, copiii mai mari au posibilitatea sa exploreze lumi imaginare, sa creeze povestiri si personaje imaginare.

 

 

Jucarii pentru bebelusi

Intrucat bebelusii apuca diverse obiecte si le “cerceteaza”, parintii trebuie sa fie foarte atenti astfel incat jucariile sa aiba o anumita textura si sa poate fi introduse in gurita de catre bebelusi fara a reprezenta vreun pericol.

In topul recomandarilor pentru nou nascuti (0-6 luni) conduc jucariile care fac galagie, a caror culoare este negrul, albul, sau cele foarte stralucitoare.

 De la 6 luni la 1 an, perioada in care cei mici invata sa faca primii pasi si pot sta in fundulet, sunt indicate jucariile care produc galagie la atingere, cadere, se pot inchide si deschide. In momentul in care vor merge in patru labute, copilasii vor fi fascinati, nerabdatori si curiosi in acelasi timp sa se miste odata cu jucariile. Jucariile cauza-efect vor fi de asemenea preferate acestei varste.

 

Recomandari:

§         jucariile pentru impins, care dezvolta motricitatea si abilitatea de a coordona privirea cu miscarile corpului;

§         jucariile polifonice, care produc anumite sunete si care ajuta la dezvoltarea imitatiei verbale si a asocierii de sunete;

§         jucariile pentru baie.

 

Pana la 3 luni ...

§         zanganitoare simple, din plastic, cu miner mare; jucarii in forma de animale, de cauciuc, lavabile; jucarie mobila, de genul celor agatate deasupra patutului, care eventual se invart cu muzicuta; jucarii speciale pentru dintisori; cheite sau cerculete legate intre ele; jucarii muzicale; clopotei legati de botosei; carti de desene mari colorate; jucarii de strans in mana sau de supt.

 

... la 6 luni ...

§         mingi cu diametrul mai mare de 10 cm; jucarii care pot fi trase si impinse; jucarii care fac zgomot atunci cand sunt lovite, stranse in mana sau bagate in gura; cutii de diferite forme si marimi; cuburi mari de plastic; jucarii pentru baita, lego de dimensiuni mari, jucarii speciale pentru dinti, jucarii muzicale simple; carticele de carton.

 

... dupa 1 an ...

§         cuburi de lemn sau plastic; jucarii pentru apa care plutesc; mingi mari de plastic.

 

 

Jucarii pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani

La 2-3 ani, copiii cerceteaza mediul inconjurator. Sunt fascinati de ceea ce se intampla in jurul lor. Sunt impinsi de curiozitate, nou si interes si le este mult mai usor sa se joace si sa invete. Este varsta la care micutul este plin de energie, nu are astampar, nu sta o clipa locului. Astfel, el va avea nevoie de jucarii care sa-i satisfaca mersul, cataratul, impinsul si alergatul, dar si de cele care il incurajeaza sa experimenteze si sa manipuleze totul mai usor. La aceasta varsta, copiii incep sa-i imite pe adulti si le place sa devina tot mai mult independenti. Copiilor le place sa sara, sa se catere si sa arunce.

In concluzie, au nevoie de jucarii care sa le permita sa faca toate aceste lucruri. In acest moment al vietii, micutii dobandesc o buna coordonare a mainilor si degetelor si prefera sa taie, lipeasca, sa deseneze, sa faca teatru de papusi sau un puzzle simplu. Jucariile potrivite copiilor de aceasta varsta trebuie sa dezvolte relationarea sociala, capacitatea de a avea rabdare, imaginatia, afectivitatea.

Recomandari:

§         seturi de bucatarie; jocuri care presupun asteptarea randului (de exemplu, “Ursul doarme”); animale de jucarie; triciclete; mingi; carticele cu imagini si cu animale; imagini care descriu sentimente si motivatia lor.

 

… 2 ani …

§         carti sau poze viu colorate; tricicleta; mingi cu diametru mai mare de 10 cm; jucarii care pot fi impinse si trase (pe rotile); calut – balansoar; echipament de joaca pentru gradina (leagan special pentru aceasta varsta, un topogan micut, cu loc de catarat); remorca pe care sa o poata trage sau impinge si in care sa-si transporte jucariile; masinuta pe care o poate conduce dand din picioruse; blocuri de lemn sau plastic; cutie mare cu nisip/apa; forme pentru nisip sau apa; papusi si carucioare pentru ele; animale de plus; jucarii din lemn; bucatarie in miniature; masuta si scaunel; instrumente muzicale; carticele de carton sau din cele cu forme in miscare; casuta de joaca; masinute mari pe care le poate usor manipula; jucarii ce pot fi sortate; popice de plastic; jucarii care se introduc una in alta; plastilina; bile mari de insirat pe ata.

  

 

… 3 ani …

§         tricicleta si casca de protectie; bicicleta si casca de protectie; echipament de joaca pentru gradina; lego; puzzle din 10-20 de piese; animale de plus; papusi si imbracaminte pentru ele; hainute colorate si accesorii cu care sa se poate deghiza; masinute cu telecomanda; papusi ce pot fi manipulate cu mainile si degetele (teatru de papusi); casetofon si casete pentru aceasta varsta; foarfeca special destinata varstei; creioane colorate; hartie de construit; lipici (toate non-toxice); jocuri usoare pe computer; carti de povesti.

 

 

Jucarii recomandate prescolarilor

Dupa varsta de 3 ani copiii incep sa interactioneze intre ei si sa fie implicati in actiuni comune. De asemenea, incep sa-i imite pe parinti si le place sa fie in pielea diferitelor personaje din povesti. Este perioada in care fetitele joaca rolul de doctorite si fac injectii la papusi, in timp ce baietii baietii se pun in pielea mecanicilor de locomotiva, pompieri, aviatori. Nu in ultimul rand, adora sa lipeasca, taie, sa deseneze si sa creeze diferite lucruri pe care cu bucurie le vor darui celor dragi.

Jucariile incluse in aceasta categorie sunt cele care dezvolta imaginatia. In destul de multe cazuri, studiile au aratat ca unele abilitati innascute se pot observa in acest interval de varsta. Din acest motiv, rolul jucariilor pentru acesti copii este sa dezvolte anumite capacitati cognitive, artistice, dar si motrice.

 

Recomandari:

§         biciclete; jocuri de constructii; jocuri matematice; jocuri de puzzle; jocuri sociale (papusi si mobilier pentru papusi, ustensile specifice diferitelor meserii); jocuri de reciprocitate (jocul cu mingea, badminton).

 

… dupa 5 ani …

§         set de constructie cu piese mai mic, de imbinat; jocuri de carti; tablita; casuta papusii; telefon de jucarie; patine cu rotile; palete si mingi de plastic; jocuri cu puzzle; magneti; canar; lupa; busola; acuarele; masina de cusut; bicicleta; fire pentru tricotat.

 

 

Fiecare copil se dezvolta in ritm diferit, astfel incat sugestiile de mai sus nu trebuie luate decat ca punct de plecare, de fiecare dintre noi.

 

Cand alegem jucariile pentru copiii nostri, trebuie sa avem in vedere ca ele sa intruneasca cat mai mult calitatile de mai jos, adica

SA FIE

  • potrivite varstei

Ganditi-va mai ales la ce i-ar face placere copilului, in aceasta etapa a dezvoltarii, nu ce v-ar placea dumneavoastra sa-i cumparati.

  • educative

Ganditi-va, de asemenea, ca il ajutati sa invete mai repede unele lucruri cu ajutorul anumitor jucarii.

  • atragatoare

Oricat ar fi de educative si potrivite varstei, uneori aspectul jucariilor are o importanta covarsitoare, mai ales la copiii mai mari, unde moda ii poate influenta decisiv.

  • neprimejdioase

Jucariile care au parti mai mici, care se desfac, sunt extrem periculoase pentru copiii sub trei ani! Ei se pot sufoca daca inghit in timpul jocului aceste fragmente! Un pericol similar il reprezinta muchiile taioase sau varfurile ascutite. Cititi intotdeaua instructiunile de pe ambalajul jucariilor!  

  • usor de curatat

Copiii se ataseaza adeseori de unele jucarii, care chiar si atunci cand se degradeaza si se invechesc le sunt inca dragi.

Praful si microbii ce se acumuleaza in timp trebuie, de aceea, sa poata fi usor indepartate de pe jucarii.

  • bine facute

Alegeti jucarii solide! In felul acesta, copilul poate sa le manuiasca in voie, fara a le distruge inainte de vreme.              

  • ieftine

Nu in ultimul rand, ganditi-va la pret, atunci cand cumparati jucariile copilului dumneavoastra. Amintiti-va ca, asemenea hainutelor, jucariile trebuie schimbate des si ca se strica la fel de repede!

 

 

  • Cum stiu daca am cumparat o jucarie buna?

    Puneti-va urmatoarele intrebari atunci cand cumparati o jucarie. Daca raspunsul este DA la cele mai multe dintre ele, jucaria este, probabil, o achizitie buna.

     

    • Este aceasta jucarie neprimejdioasa pentru un copil de varsta copilului meu?
    • Va fi copilul meu interesat de ea atat de mult, incat sa se joace in repetate randuri, timp de cateva ore ... zile ...?
    • Este bine construita? Va rezista la cat mai multe folosiri?
    • Are copilul meu puterea si imaginatia sa manevreze jucaria?
    • Se va simti copilul meu mandru cand va folosi jucaria?
    • Stimuleaza jucaria suficient capacitatile copilului meu?
    • Poate jucaria sa creasca odata cu copilul meu? Va fi mai atragatoare peste un an? Peste mai multi ani?
    • Poate copilul meu sa foloseasca jucaria in mai multe feluri? Poate fi ea folosita in mod creator?
    • Il va ajuta jucaria pe copilul meu sa invete cat mai multe lucruri?

     

     

    Dragi parinti!

    Alegeti pentru copilul dumneavoastra o jucarie care sa se potriveasca gandirii, limbajului, dezvoltarii fizice, sentimentelor si prietenilor copiilor dumneavoastra.

    Etichetele de pe produs nu pot sa inlocuiasca ceea ce stii dumneavoastra despre copil, folositi-le insa cu incredere pentru o orientare cat mai buna!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: