Interferente.ro Descopera Curiozitati Istoricul inghetatei

Vineri, 04 Iulie 2014 01:08

Istoricul inghetatei

istoricul inghetateiColorata, parfumata, ademenitoare, ea anunta anotimpul cald. La venerabila ei varsta de peste 3000 de ani, inghetata isi pastreaza nealterata prospetimea. Se pare ca inventatorii “dulciurilor” inghetate sunt orientalii. Totusi, prima “inghetata” a fost remarcata, cu patru secole inaintea erei noastre, la curtea lui Alexandru cel Mare: ea se prezenta sub forma unei salate de fructe, cu garnitura de miere de albine si suc de fructe inghetate.

Dupa o incursiune la masa lui Nero, in anul 62 e.n., o gasim in secolul al VIII-lea la Bagdad. Califii se dau in vant dupa ea. De aici inainte, ea se va numi “sharbet” pentru intimi, din arabul “sharaba”, care inseamna a bea.nu tocmai aceeasi, dar nici foarte diferita, ea este un sirop inghetat, rafinat. Abia in secolul al XIII-lea, “seducatoarea cea rece” debarca pentru a doua oara in Italia, odata cu Marco Polo, ca amintire din Orient. Foarte repede, ea devine marea favorita a fabricantilor de dulciuri italieni si ai tuturor adeptilor “sorbet”-ului.

In secolul al XVI-lea, Caterina de Medicis soseste in Franta pentru a se casatori cu Henric al II-lea. Ea este insotita si de producatorii ei de inghetata. In 1686, se deschide la Paris, in fata Comediei Franceze, cafeneaua “Procope”. Sicilianul Procopie del Coltelli serveste aici inghetata si cafea. Vechiul “sorbet” se democratizeaza, incetand sa mai fie un desert al regilor. Se folosesc din ce in ce mai des amestecurile refrigerente pe baza de sare si apa, care permit conservarea inghetatei si consumarea ei in orice anotimp. Exemplul lui Procopio este urmat si de altii. Printre acestia, italianul Tortoni.

De-abia inceputul secolului al XX-lea marcheaza “boom”-ul inghetatei, odata cu descoperirea “frigului” industrial, rezultat al experientelor lui Michael Faraday, Jacob Perkins, Ferdinand Carre si Charles Tellier. In 1890, o mare fabrica de lapte americana infiinteaza un departament al cremei glasate, Horton Ice-Cream and Co. Este inceputul procesului de fabricare a inghetatei pe scara industriala. In acelasi timp, la toate colturile de strada, apar negustorii ambulanti de inghetata, cu carucioarele lor colorate si clopoteii de arama.

Te-ar putea interesa cateva retete pentru inghetata:

Inghetata de citrice, precum grapefruit, lamaie, portocala

Inghetata de pepene galben, in diverse sortimente


Related news items:
Newer news items:
Older news items: