Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Indicatii terapeutice pentru turita mare

Marţi, 25 Noiembrie 2014 01:09

Indicatii terapeutice pentru turita mare

Indicatii terapeutice pentru turita mareFie datorita diverselor componente (substante amare, taninuri), fie datorita complexului de principii active, paleta intrebuintarilor medicinale este foarte larga. Turita mare este cunoscuta si sub denumirea de turicioara sau leusteanul muntelui. Florile sale au proprietati astringente, coleretice si colagoge, favorizand secretia de bila.

Folosirea turitei mari in tratamentul tuberculozei este confirmata de actiunea antibiotica asupra bacilului Koch descoperita de unii cercetatori japonezi, iar folosirea ei ca antivirala este o cucerire de ultima ora. De asemenea, turita este intrebuintata in compozitie pentru ceaiurile antidiareic si hepatic 2.

Iata cateva recomandari terapeutice ale turitei:

·         Ulcer gastro-duodenal (se consuma 2-3 cesti intre mese, prin infuzie). Corecteaza si anorexia si tranzitul accelarat.

·         Enterocolita, atat in formele acute, cat si in cele cronice, la bolnavii anorexici si cu tendinta la sangerari (se consuma 3 cesti, intre mese, neindulcit).

·         Calculoza biliara si renala, diateza urica, reumatism cronic, stari alergice manifestate prin urticarie, migrene, obezitate, insomnii, astm (se consuma 2-3 cesti inaitnea meselor principale). Pentru litiaza biliara se adauga unguras – 50 g, rizom de revent – 25 g si radacini de osul iepurelui – 25 g.

·         Colica renala (se consuma cantitati mici si repetate la declasarea colicilor).

·         Diabet (se consuma 3-4 cesti, intre mese). Calmeaza setea bolnavilor de diabet.

·         Diaree si afectiuni gastrointestinale (se consuma 2-3 cani cu cei de turita mare in fiecare zi).

·         Boli ale gurii si gatului (stomatite, laringite, gingivite, amigdalite etc.). Se face gargara de 3-6 ori/zi, eventual in amestec cu miere si otet. Reface vocea cantaretilor, avocatilor, profesorilor etc.

·         Afectiuni hepatice. Un varf de cutit de pulbere de turita mare dreneaza ficatul si ajuta la regenerarea sa.

·         Afectiuni ale bilei. Daca veti urma un tratament cu infuzie de turita mare veti remarca efectele pozitive, deoarece e stimulata producerea sucului gastric si a bilei.

·         Afectiuni varicoase, plagi, hemoragii, afectuni oculare. Se fac bai locale, eventual plamadeala cu rachiu sau spirt, dar e bine sa se aplice si comprese.

·         Urticarie (se consuma infuie de turita mare).

·         Inconsistenta urinara (se consuma in fiecare zi cate 2 cani cu infuzie).

·         Luxatii si entorse, oboseala picioarelor. E indicat sa fie aplicate comprese.

·         Alocapcie. E bine se faca frectii. In acest sens se amesteca cu ceapa – 60 g suc proaspat si alcool etilic de 40º - 10 g.

·         Vaginite, leucoree, fermatite. E recomandat sa fie efectuate bai locale.

·         Migrene. Cele mai indicate, in acest caz, sunt cataplasmele. Se infasoara, asadar, incheieturile mainilor.

·         Dar nu numai medicina umana, ci si cea veterinara se bucura de binefacerile plantei. De exemplu, e folosita ca vermifug sau in tratatrea ochitelor si a epididimitelor.

·         Avand atatea si atatea intrebuintari, sa ne mai mire formulele de alint cu care poporul a gratulat aceasta specie: “turita”, “turicioara”?

Formele de administrare sunt diverse:

·         Alifie din turita mare: se pune la topit un pachet de unt si se presara deasupra 2 linguri cu pubere de turita mare. Inainte de a se solidifica, se toarna lichidul in recipiente mai mici. E buna pentru masaj.

·         Bai cu turita mare. Se pune in apa de baie fie infuzie de turta mare, fie cateva picaturi de tinctura de turita mare. Retineti ca baile de sezut cu infuzie de turita-mare sunt bune pentru tratarea afectiunilor ginecologice.

·         Infuzie de turita-mare: se toarna o cana cu apa fiarta peste o lingurita de turita mare si se strecoara dupa circa 10 minute. E indicat sa se consume 2 cani pe zi.

·         Gargara: mai intai se prepara infuzia, dupa care se pune in practica procedura, de doua ori pe zi.

·         Tinctura de turita mare. Se toarna o ceasca de rachiu peste 2 lingurite cu turita mare si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Se iau cate 10-15 picaturi de tinctura in fiecare zi se se foloseste diluata in apa pentru gargara.