Interferente.ro Turism Strainatate Incursiune in parcurile si rezervatiile naturale ale Terrei

Sâmbătă, 09 August 2014 01:48

Incursiune in parcurile si rezervatiile naturale ale Terrei

Incursiune in parcurile si rezervatiile naturale ale TerreiAsemenea incursiune isi propune prezentarea si reactualizarea unor obiective ocrotite ale naturii. Unele, desi mai putin stiute de noi, sunt emblematice prin importanta motivatiei lor, altele, dimpotriva, sunt cunoscute, indragite, visate. Toate aceste “instantanee” de natura salbatica alcatuiesc un univers de basm, “o lume de inceput” a planetei, pentru mentinerea careia trebuie sa luptam cu daruire, altfel vom trai intr-o lume suprarealista de nuanta negativa.

Azi doua treimi din lume este saraca. Saracia inseamna degradare, boala, umilinta; deci trebuie eradicata. Dezvoltarea este o necesitate. Dar ce poate fi dezvoltarea de scurta durata, acel “progres” care distruge padurile si polueaza aerul, apa si pamantul? Intre dezvoltare si conservare nu exista un real conflict. Gandirea si utilizarea economica a resurselor, grija in planificarea si repartizarea obiectivelor industriale, oprirea popuarii existente si metodele de lucru traditionale, cel putin in anumite situatii, ar fi salvatoare. Conservarea nu se ocupa doar de flora si fauna salbatica. Absenta ei este cauza principala a inflatiei, somajului, bolilor si foametei. Conservarea si dezvoltarea economica merg in paralel si se interconditioneaza. Dezvoltarea depnde de conservare, care asigura continuitatea resurselor materiale in industrie si in afaceri, evitandu-se ciclurile vicioase ale saraciei.

Sa protejam solul! Solul este suportul primar al vietii, o mare parte din productia alimetnara, deci si sanatatea si dezvoltarea economica depinzand de el. Alte sisteme suport ale vietii sunt apele dulci si sarate, padurile. Ce ar fi Pamantul fara padurile si copacii plantati de inaintasi? Padurile sunt cele mai complexe ecosisteme terestre naturale esentiale vietii, 1 ha de padure producand 21 t de oxigen annual. Supravietuirea si prosperitatea depind de mentinerea padurilor. 20% din speciile de plante si animale sunt pe cale de disparitie in prezent. Trebuie ocrotite habitatele acestor specii pentru a le mentine in viata, dar si pe ele insele de distrugerea abuziva prin vanat, pescuit sau pentru comercializare. Speciile reprezinta un fond genetic valoros, rezultat a milioane de ani de adaptare si evolutie, important pentru productia alimentara in caz de necesitate, cand boli, secete sau cataclisme distrug culturile existente si ele trebuie inlocuite sau efectuate incrucisari pentru obtinerea unor plante mai rezistente. Multe dintre plante si extractele lor sunt folosite in medicina inca din antichitate. Iata cateva din motivatiile esentiale pentru mentinerea diversitatii biologice si a mediului ambiant, care au dus la aparitia parcurilor si rezervatiilor, esantioane ale naturii.

Un parc national este un areal relativ intins, unde unul sau mai multe ecosisteme nu sunt material alterale de exploatarea si ocuparea umana, unde speciile de plante si animale, aspectele geomorfologice si habitatele sunt de un interes stiintific, educativ si recreativ deosebit, unde autoritatea cea mai competenta a tarii a luat masuri de prevenire sau eliminare cat mai curand posibila a oricarei exploatari sau locuiri a intregului areal, unde vizitatorilor le este permisa intrarea in conditii speciale pentru scopuri de cercetare, educative, culturale si recreative. Structura unor parcuri nationale (Franta, Rusia, Romania etc.) cuprinde trei categorii de teritorii: parcul propriu-zis, rezervatia integrala, zona periferica sau preparcul. Parcul propriu-zis protejeaza global flora, fauna si mediul natural. Activitatile umane sunt supuse unui regim special. Se practica turismul organizat. In rezervatiile integrale exista interdictii de circulatie a turistilor. Zonele preparc pun la dispozitie aceleasi obiective naturale ocrotite, dar acolo se afla sediile administrative si dotarile turistice. In Romania exista Parcul National din Muntii Retezat, Delta Dunarii, Ceahlaul, Pietrosul Rodnei, Caliman, Piatra Craiului, Cozia, Domogled - Valea Cernei, Cheile Nerei - Beustina, Semenic - Cheile Carasului, Cheile Bicazului - Lacul Rosu, Muntii Apuseni.

Parcurile naturale regionale (Canada, Franta, Marea Britanie, Romania etc.) sunt primul mijloc conceput pentru a veni in ajutorul florei si faunei amenintate. Ele au meniri productive si recreative, dimensiuni mai reduse, un peisaj cultivat si valori estetice de mare importanta. In Marea Britanie, acestea sunt partial locuite si exploatate economic rational, fiind insa ocrotite impotriva urbanizarii si industrializarii. In Romania se prevede infiintarea a doua parcuri naturale: Bucegi - Leaota; Gradistea Muncelului - Ciclovina, care in prezent sunt rezervatii naturale.

Rezervatiile naturale integrale sau partiale sunt spatii protejate pentru frumusetea sau particularitatile peisajului natural, inconjurat de cel antropic. Unele sunt disponibile exclusiv cercetatorilor, altele sunt la dispozitia publicului, interzicandu-se orice activitati care ar dauna echilibrului ecologic. Numarul lor pe toate continentele depaseste substantial pe cel al parcurilor. Un caz particular il prezinta rezervatiile de vanatoare (cinegetice), ce ocrotesc anumite specii in epoca de reproducere, vanatoarea fiind strict reglementata. Rezervatiile stiintifice conserva suprafete destinate cercetarilor stiintifice de specialitate si conservarii fondului genetic autohton. In Romania exista rezervatiile de la Pestera Closani, Perimetrul experimental Sabed. Rezervatiile peisagistice cuprind asociatii vegetale sau forme de relief de mare valoare estetica, prin a caror ocrotire se urmareste pastrarea integritatii frumusetilor naturale. Amintim cateva rezervatii peisagistice din Romania: Postavarul si Tampa din judetul Brasov; Fagetul Clujului; Dealul Cetatii Deva; Codrii de Arama si Codrii de Argint din judetul Neamt; Padurea Bogatii si Poiana cu narcise de la Varghis din apropierea Brasovului.

Din patrimoniul mondial natural amintim cateva obiective de interes material, natural si cultural asociat: Durmitor (Muntenegru), Marea Bariera de Corali (Australia), Arhipelagul Galapagos (Ecuador), Nahani (Canada), Nioolo-Koba (Senegal) etc.

Rezervatiile biosferei reflecta o conceptie moderna de conservare a naturii, ce include parcurile si rezervatiile naturale, integrandu-le cu noi regiuni, unde activitatea umana nu este exclusa. Ele au aparut ca urmare a dezbaterilor stiintifice din cadrul MAB (Omul si Biosfera) la UNESCO, la care a aderat si Romania prin omologarea unor rezervatii, precum: Parcul National Retezat, Rezsrvatia naturala Rosca-Letea din Delta Dunarii, Rezervatia naturala Pietrosul Mare al Rodnei … Aceste rezervatii pot contribui la dezvoltarea, modernizarea si imbunatatirea vietii …

Dr. Simona Condurateanu-Fesci