Duminică, 19 Decembrie 2010 16:14 |
IgnatulPe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca isi viseaza cutitul.Acest obicei este o incarnare a spiritului recoltelor, iar sacrificarea are functia de sporire a belsugului. Actul ritual al sacrificarii marcheaza trecerea de la timpul profan cotidian la timpul sacru sarbatoresc, purifica timpul si naste cadrul spiritual pentru realizarea contactului cu divinitatea, pentru captarea fortelor benefice supreme.Nerespectarea acestui obicei poate provoca, dupa unii, incidente neplacute. In mod evident, acest obicei pastreaza elemente de ritual pagan. In Egiptul Antic si in Grecia Antica porcul era sacrificat in cinstea unor zeitati. In ziua aleasa, de dimineata, barbatii din casa ajutati uneori si de alte rude, prind porcul si il taie prin infigerea unui cutit in zona gatului. Apoi porcul se parleste pentru a se indeparta parul. Scrumul este dat jos cu o perie sau un bat. Pentru ca soriciul sa fie curatat de negreala se spala bine cu apa calda si se freaca cu cutitul pana ce devine curat. Se face porcului o cruce pe cap zicandu-se ,,in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.Se vor taia intai picioarele, apoi urechile si coada din radacina. Din ele se vor pregati piftia. Se scot apoi soldurile, slanina se despica de-a lungul spinarii si gatului, desfacandu-se de pe carne. Apoi se taie capul porcului. Se desface in doua parti, cu cate o falca fiecare. Se scoate si „iepurele” - osul pieptului cu cei doi muschi dinainte, rarunchii, cele doua coaste din osul spinarii, etc. Se ia grasimea de pe burta - osanza. Se scot si intestinele, vezica urinara, ficatul, plamanii - bojogii, splina, stomacul.Se spala slanina, se pune intr-o albie curata. Carnea se spala bine de sange si se presara cu sare. Intestinele se intorc pe dos, se curata, se spala fiind necesare la carnati si caltabosi. Stomacul porcului se va consuma in ziua de Craciun - se fierbe si se pune cu mujdei de usturoi. Dupa cateva zile carnea se scoate de la sare, se usuca prin agatare pe o stighie de lemn, pusa sus sa nu ajunga matele. Se da la afumat sau se consuma proaspata. Se prepara carnati din carne tocata, caltabosi, toba. Carnea se va praji si se va pune la pastrare peste iarna in vase speciale si va fi acoperita de untura topita.Taierea porcului este urmata de ,,pomana porcului” care consta in carne prajita, mamaliga calda, tuica fiarta, consumate de cei care au transat porcul, dar si de membrii familiei - copii, parinti, bunici.
Newer news items:
Older news items:
|
CAPITOLUL I Dispozitii generale si definitii Art. 1. - (1) Prezenta lege reglementeaza cadrul legal privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului. (2) Autoritatile publice, organismele private autorizate, precum si...
Read moreTracul si autorul dramatic in teatru Departe mult de rigorile aride ale unei probleme, tracul este insusirea de sufleteasca noblete pentru autorul dramatic inainte de premiere. Ar fi inexplicabila...
Read more31 august este Ziua Limbii Romane E 31 august si in Romania e zi de sarbatoare - e Ziua Limbii Romane. Acest eveniment este prevazut prin publicata Legea nr. 53/2013, publicata...
Read moreDieta de 2 zile cu orez Vrei sa scapi rapid de kilogramele in plus? Iti recomandam dieta de 2 zile cu orez. Citeste si despre beneficiile CUREI CU OREZ.
Read moreDestinatii, sugestii si popasuri turistice in Romania Iata cateva destinatii, sugestii si popasuri turistice de vizitat in Romania, respectiv in: Targoviste, Botosani, Gorj, Harghita, Buzau.
Read moreBanane - planse de colorat Bananele sunt unele dintre cele mai vechi si mai cunoscute fructe din lume, fiind originare din Asia de sud-est. Este delicioasa, nu are samburi si poate...
Read moreNunta din Cana Galileii La nunta ce s-a-ntâmplat (bis) În Cana Galileii Fost-a şi Iisus chemat În Cana Galileii. {youtube}_ilx7t2kpno{/youtube}
Read moreSaratele Daca va pregatiti pentru o petrecere si doriti sa va impresionati musafirii puteti pregati acasa saratele. Va oferim o reteta de saratele usor de facut si cu rezultate spectaculoase.
Read moreSunteti un bun coechipier in excursii? Soseste vacanta si perioada concediilor. Solitari, dar cel mai adesea cu familia, cu prietenii, organizam excursii mai scurte sau de mai lunga durata, la munte...
Read moreSemnificatia culorii ochilor Ochii ne sunt oglinda sufletului, in ei ni se revarsa sufletul. Ochii caprui apartin unor personalitati joviale, receptive spre nou si spre tot ceea ce inseamna relatii sociale. Este...
Read moreHoroscop Fecioara iunie 2017 Afla horoscop Fecioara iunie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2017 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreMobila pentru curte sau gradina Aceasta mobila combinata (masa plus doua banci) este asezata pe un suport propriu, fapt care permite transportarea (si adapostirea) ei dupa dorinta, spre deosebire de mobila...
Read moreBaile Homorod Mica statiune balneara, Baile Homorod este situata pe valea Homorodului Mare si a paraului Bailor, la o altitudine de 760 m, la 18 km de Odorheiu Secuiesc, 34 km...
Read moreCântec pentru eroi - Cinste lor! De zilele cu mare însemnătate istorică: 1 Decembrie, 24 Ianuarie etc., nu uitați să ne cinstim eroii, acei oameni care prin...
Read moreMustafa Kemal Ataturk - parintele turcilor In evolutia politica si sociala a popoarelor intre anii 1920 si 1940 s-au petrecut lucruri pe care istoria va trebui sa le inregistreze cu deosebita...
Read moreHoroscop Scorpion iunie 2015 Afla horoscop Scorpion iunie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2015 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more