Interferente.ro Parinti si copii Noi si copiii Iepurasii de Paste Legende si traditii ale iepurasului de Paste

Duminică, 27 Martie 2011 05:00

Iepurasii de Paste - Legende si traditii ale iepurasului de Paste

 

Iepurasul de Paste

Iepurasul de Paste este un personal fabulos, un animal misterios, dragalas, rapid, sfios, care sta mereu cu ochii deschisi, chiar si cand doarme, deoarece pleoapele sale nu sunt suficient de lungi pentru a acoperi in intregime globul ocular. Tocmai datorita acestor particularitati, inca din timpurile cand oamenii traiau in triburi, iepurasul a fost considerat o fiinta nocturna, selenara, comparandu-i forma cu imaginile care se vad pe Luna. De exemplu, daca va uitati cu atentie ... cu siguranta o sa observati forma unui iepuras sau macar urma labutelor lui.

 

Iepurasii de Paste

Pe la inceputul anului 1800 au fost fabricati primii Iepurasi de Paste din aluat si zahar. Iepurasul de Paste a fost adus in folclor de catre imigrantii germani, care au sosit in Romania in secolul al XV-lea. In acea perioada, Iepurasul de Paste si Mos Craciun erau personajele preferate ale copiilor. Micutii credeau ca Iepurasul avea sa le aduca multe oua colorate, daca au fost cuminti in timpul anului. Tot traditia spune ca la inceput o femeie care iubea foarte mult copiii ascundea cosulete pline cu oua, astfel incat ei sa le gaseasca foarte usor.

Simbolurile Pastelui sunt, asa cum toti stim, iepurasii si ouale rosii, simboluri imprumutate din vechi ritualuri precrestine. Ele nu au nimic de-a face cu povestea biblica a mortii si Invierii lui Iisus Hristos. Ele doar marcheaza venirea primaverii si reaparitia vegetatiei, precum si fertilitatea.

Si in zilele noastre, Iepurasul de Paste este asteptat cu nerabdare de micuti, iar cei care au fost cuminti primesc oua de ciocolata sau diferite daruri. Fiecare popor are o alta viziune referitor la iepurasul urecheat, dar pana la urma el este doar un mit care nu trebuie uitat, mai ales de catre copii.

 

 

Legenda Iepurasului de Pasti

Cu multi, foarte multi ani in urma, intr-o poienita dintr-o frumoasa padure plina de animalute a aparut o pasare. Aceasta pasare era deosebit de frumoasa, cu penele in culorile curcubeului si cu triluri angelice, cum nu se auzisera mai frumoase. Glasul ei era atat de frumos, incat pana si vantul se oprea din bataile sale pentru a strange minunatele triluri, ca sa le poarte mai apoi printre frunze si flori prin toata padurea, cat mai departe.

Nimeni nu stia de unde a venit aceasta pasare si cat avea sa ramana in acea poienita, insa toate animalutele din padure o iubeau pentru ca le incanta in fiecare zi cu cantecele ei fermecatoare. Frumoasa faptura si-a facut cuib in mijlocul poienitei, in scorbura celui mai vechi copac. Acolo isi ducea ea traiul, cantand in fiecare zi, de dimineata pana seara, strangand in jurul copacului o groaza de animalute venite sa o asculte cu deosebita incantare.

Asa decurgea fiecare zi in padurice de cand se instalase pasarea maiastra. Iarna tocmai trecuse si zilele cu soare erau tot mai dese, prilej de bucurie pentru intreaga padure si de cantec pentru misterioasa pasare. Insa, intr-o zi, nimeni nu stie cum si cand exact, animalutele padurii au gasit pasarea frumos colorata cazuta langa batranul copac, ranita, scotand gemete de durere ... gata sa moara! Speriate ca s-ar putea intampla ce era mai rau, toate animalutele au dat fuga la templul Zeitei Lunii, Eostre, rugandu-se fiecare ca aceasta sa faca o minune si sa salveze maiastra pasare.

Eostre le-a auzit ruga si a coborat sa vada ce poate face si tare s-a mai intristat zeita! Daca ar fi avut puteri tamaduitoare, ar fi vindecat-o pe loc. A ingrijit aceasta pasare cum s-a priceput ea mai bine. In fiecare zi ii spala ranile si ii dadea sa manance din mancarea zeilor. Si, minune, dupa un timp, pasarea a inceput sa prinda puteri. Zeita s-a bucurat nespus.

Dupa alte cateva zile pasarea era complet refacuta. Atunci zeita a luat-o si a aruncat-o spre cer. Dar pasarea a cazut la picioarele zeitei, pentru ca nu mai putea sa zboare. Fusese salvata, dar o asteptau alte primejdii: animalele infometate ale padurii.

Zeita a inteles acest lucru si a transformat pasarea in iepuroaica. Nu mai putea zbura, in schimb se putea salva alergand foarte repede. Iepuroaica si-a pastrat insa obiceiul de a face oua.

Si astfel, de atunci, in semn de multumire, in fiecare primavara, cand are loc echinoctiul, Iepurasul ii duce Zeitei Lunii un dar constand in ouale sale pe care le picteaza in culorile curcubeului. Si pentru ca iepurasul este o fiinta iubitoare, s-a gandit sa imparta frumoasele sale oua si alte daruri celor nacaziti si copiilor care au fost cuminti si care fac fapte bune.

Astfel, in fiecare an Iepurasul vine cu mici cadouri pentru copii, lasa ouale pe masa de Paste sau le ascunde in gradinite printre flori ori le asaza frumos in cuiburile ce sunt pregatite special pentru el. Si fiindca iubeste copiii, Iepurasul aduce special pentru acestia oua din ciocolata si alte surprize, sperand ca si in anul ce vine sa fie la fel de cuminti.

Iepurasul anunta venirea vremurilor frumoase, calde, reinvierea naturii, aduce norocul, bucuria, bogatia si totodata fertilitatea, simbolul cel mai vechi al Iepurasului.

 

 

Alte legende si traditii ale Iepurasului de Pasti

Daca de Craciun cadourile ne sunt aduse de Mosul cel darnic, traditia spune ca cel ce vine incarcat cu daruri de Paste este iepurasul.

Cum s-a ajuns la acest obicei? Care dintre noi nu ne-am intrebat de unde a aparut povestea iepurasului de Paste?

Sunt mai multe legende.

 

Traditia spune ca denumirea Sarbatorii Pascale vine de la zeita saxona Eostre care a fost zeita Lunii. Deoarece in foarte multe culturi iepurasii sunt in stransa legatura cu Luna, zeita Eostre a fost simbolizata prin iepurasi si totodata asociata si cu fertilitatea.

 

Povestea iepurasului care aduce oua de Paste vine de fapt din Germania. Copiii cred ca daca au fost buni si cuminti, Iepurele Magic, Oschter Haws, le va aduce un cos plin cu oua de ciocolata, cu oua colorate. Legenda este de origine pagana, iar traditia iepurasului care aduce oua si cadouri a aparut mai intai in Germania, in jurul anului 1500. Aceasta traditie s-a raspandit repede si in celelalte tari europene, mai ales in Franta, Belgia, Olanda, dar a trecut si oceanul, ajungand pana in America.

 

Desi nu este un animal prea impresionant, fricosul iepuras este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi.

Iata ca in indepartata China, legendele spun ca iepurele este o creatura venita de pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, care reprezinta esenta vietii.

Si la budisti intre iepure si Luna exista o legatura. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata pentru curajul sau, a fost asezat pe Luna.

In America, la triburile vechi, exista o legenda in care se povesteste cum a adus iepurele focul si l-a daruit oamenilor. In zilele noastre iepurasul ascunde ouale rosii, iar copiii trebuie sa le gaseasca. Este o adevarata intrecere, cine gaseste mai multe oua.

In multe alte tari iepurele este simbolul fertilitatii, al innoirii si al bogatiei. Cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale, iepurele simboliza viata noua care renaste primavara.

Mai multe legende, povesti si poezii despre Iepurasul de Paste gasiti pe:

http://www.universdecopil.ro/Poezii-pentru-copii-cu-Iepurasul-de-Paste.html

http://www.universdecopil.ro/Iepurasul-de-Paste-mitologie-mituri-si-legende.html

http://www.universdecopil.ro/Legenda-Iepurasului-de-Paste.html

http://www.universdecopil.ro/Povestea-adevaratului-iepuras-de-Paste.html

http://www.universdecopil.ro/Povestea-iepurasului-de-Paste.html 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: