Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Ghiocelul ca planta medicinala si virtuti terapeutice

Duminică, 02 Martie 2014 02:29

Ghiocelul ca planta medicinala si virtuti terapeutice

Ghiocelul ca planta medicinala si virtuti terapeuticeGhiocelul este nu doar una dintre primele flori ale primaverii, ci si o planta medicinala ale carei virtuti terapeutice sunt recunoscute si apreciate de medicina. Originar din Elvetia, ghiocelul nu doar ca vesteste si ne incata privirea, ci si ne ajuta in tratarea unor afectiuni si boli. Toti cunoastem ghioceii si cresc spontan in paduri, parcuri si chiar pe maul apelor de munte. Dar, la ce sunt de folos ghioceii pentru sanatatea noastra si cum se administreaza?

Ghiocelul ca planta medicinala ajuta in urmatoarele afectiuni:

Afectiuni dermatologice, eczeme si pete – peste o mana de flori proapete de ghiocei, se toarna zeama de la o lamaie si se lasa la macerat 3-4 zile, dupa care se fac tamponari pe zonele afectate. Bine de stiut ca se urmeaza acelasi tratament si pentru pistrui.

Cardiopatie ischemica – se prepara o infuzie din bulbi uscati, din care se beau 2-3 cani pe zi.

Dureri de cap -  se freaca fruntea cu flori de ghiocel pentru a calma durerile de cap. Leucoree si afectiuni vaginale – se prepara o infuzie din bulbi uscati de ghiocel, care se toarna in apa cu care se fac bai de sezut.

Oboseala fizica, mai ales a sistemului muscular – infuzia din ghiocei bine uscati sunt un bun remediu pentru a combate crampele musculare si destinderea muschilor.

Reumatism – se fac bai in care s-a turnat decoct de ghiocei. Beneficii apar si in cazul varicelor si durerilor reumatice. Se prepara o solutie din palinca si ghiocei (peste 16 bulbi de ghiocei uscati si tocati marunt se toarna 350 ml de palinca), se lasa la macerat 10 zile, dupa care e folosita pentru comprese si frectii. Pentru durerile de varice sunt benefice infuziile cu flori de ghiocel – extern.

Sechele in urma poliomielitei – se consuma cat mai mult decoct preparat din bulbi de ghiocei uscati.

Sa vedem sub ce forma se administreaza:

Infuzie din ghiocei – se prepara din flori, frunze sau bulbi care au fost tinuti mai intai la uscat. Pentru tratatrea afectiunilor mentionate mai sus, se beau cate 2-3 cani pe zi din acest preparat. In general, se filtreaza si se bea caldut, cu inghitituri mici si rare in caz de crampe musculare si varice.

Decoct din ghiocei – in jumatate de litru de apa se pun la fiert 2-3 bulbi de ghiocei, uscati si maruntiti in prealabil. Se vor lasa la fiert circa 10 minute, dupa care se lasa la racit. Abia apoi va fi consumat. Poate fi folosit atat intern, cat si pentru bai de sezut ori spalaturi vaginale. Folosit in spalaturi locale, decoctul de ghiocei este un remediu eficient, indicat mai ales pentru femeile ce au infectii genitale, precum candidoza vaginala. Tratamentul trebuie tinut 7 zile la rand.

Comprese din ghiocei – se fac in general cu decoct sau infuzide din ghiocei. In cosmetica sunt extrem de bune mai ales pentru eliminarea pistruilor si tratament pentru hidratarea si catifelarea pielii. Compresele sunt folosite si impotiva petelor care apar pe piele odata cu inaintarea in varsta.

Tinctura din ghiocei – se prepara din ghiocei uscati care se lasa la macaerat in 200 ml de tuica de secara ori alcool, timp de 2 saptamani. Solutia obtinuta e folosita pentru masarea picioarelor, avand efecte excelente pentru imbunatatirea circulatiei periferice sau la nivel cerebral. Se maseaza picioarele timp de 2 luni de zile, iar scalpul se maseaza o perioada mai lunga de timp, intre 3-6 luni de zile.

Nu in ultimul rand, se pot face bai locale.

Mare atentie, insa, deoarece in tratamentul cu ghiocei nu se foloseste planta in stare proaspata, ci numai uscata in prealabil. Ghioceii sunt plante toxice daca sunt consumate accidental sau se administreaza gresit prin tratamente terapeutice empirice. Poate fi riscant consumul, iar intoxicatiile cu ghiocei pot pune viata in pericol. Asadar, precautie mare si tineti cont de indrumarile competente, de permisiunea si recomandarea medicului. Folositi doar preparatele vegetale de planta uscata pe care le gasiti in farmacii, nu pe cele culese aleatoriu. In stare proaspata bulbul de ghiocel e toxic. Din ghiocei se extrage galantamina care, in combinatie cu alte substante, intra in compozitia medicamentelor folosite pentru tratarea maladiei Alzheimer si chiar alte forme de dementa.