Vineri, 01 August 2014 01:30 |
Gastrotehnia - stiinta artei culinarePeste 85% din produsele care compun dieta zilnica sunt prelucrate industrial. O buna parte dintre acestea, ca si din produsele alimentare neindustrializate sufera o prelucrare culinara.Pentru ca transformarile care au loc in bucatarie sa se produca in conditii bune, pentru ca felurile de mancare sa fie corespunzatoare cerintelor fiziologice sau dietetice, acestea trebuie sa respecte anumite reguli de gastronomie.Stiinta dieteticii si gastrotehnia s-au dezvoltat datorita progresului chimiei si fizicii, care au explicat mecanismul intim al transformarii nutrientilor in cursul diferitelor procese de preparare culinara.Tratamentul termic modifica principalii nutrienti din alimente· Proteinele coaguleaza in jurul temperaturii de 65º C. Galbenusul de ou se coaguleaza la 65º C, daca este fiert in apa, la 75º Cin bulion si la 91º C in lapte.Carnea, fiarta in apa mai multe ore, sufera fenomene de hidroliza, proteinele sale se transforma in proteaze si peptone. In acelas timp, prin dializa, ele cedeaza lichidului ambient substante extractive.Prin coagularea si hidroliza proteinelor caldura joaca un rol de prodigestie, coagularea fiind conditia prealabila a digestiei proteinelor, iar hidroliza, cu producerea de proteaza si petone, fiind un timp important al digestiei stomacale a proteinelor.· Glucidele cu molecula mare, grauntele de amidon, care contin alaturi de glucide, albumine si acid fosforic, ingerate ca atare, nu sunt practic atacat de fermentii tractului digestiv al omului. Incalzite insa in apa, la o temepratura de peste 65º C, absorb apa si cresc in dimensiune pana isi pierd conturul, devenind un gel coloidal omogen. Amidonul poate fi astfel atacat imediat de amilaza salivara si pancreatica.Daca amidonul este incalzit la sec, fara apa, el sufera o depolimerizare si se transforma in dextrine. Dextrinizarea amisonului reprezinta o predigestie similara efectului amilazelor citate.Zaharurile incalzite in apa se dizolva repede. Daca incalzirea se prelungeste, solutia se concentreaza, densitatea sa creste si zaharul trece printr-o serie de stari fizice diferite, utilizate in cofetarie.Incalzit fara apa, zaharul devine brun, pierde structura cristalina si capata proprietati coloide, devine caramel. Acesta, prin racire, se transforma int-o masa casanta, colorata, sapida. Daca este incalzit, insa la o temperatura mai mare, se transforma in carbune, cu gust amar si neutilizabil digestiv.Celuloza, care constituie scheletul alimentelor vegetale, este foarte stabila si nu sufera modificari importante prin fierbere.· Lipidele pot fi incalzite la temepraturi destul de inalte, fara sa-si schimbe in mod sensibil calitatile. Totusi, la o temperatura specifica pentru fiecare grasime, aceasta se descompune in acizi grasi si glicerina. Daca se depaseste aceasta temepratura, glicerina se descompune in acroleina, ceea ce face grasimile iritante. Un alt impediment al tratamentului termic al grasimilor este faptul ca acizii grasi saturati contin duble legaturi, dintre care fac parte si acizii grasi considerati esentiali (linoleic, liolenic sia rhidonic), isi poerd subele legaturi si, implicit, rolul protector contra aterosclerozei.· Vitaminele sunt partial distruse prin actiunea caldurii si mai ales prin oxidare. Vitaminele hidrosolubile din legume si fructe trec in timpul fierberii in apa. De aceea se recomanda fierberea in aburi, adica inabusita la 100º C, in vas acoperit.· Mineralele, in cursul fierberii, trec in mare parte in lichidul de fierbere.Gastrotehnia si bucataria moderna· Vasele de teflon dau posibilitatea prajirii fara grasime, evitand formarea acroleinei cu actiune iritanta digestiva.· Oala de fierbere sub presiune da posibilitatea fierberii rapide, cu un minimum de pierderi de vitamine si minerale.· Cuptorul cu microunde, prin agitatia magnetica moleculara a produsului alimentar, asigura incalzirea uniforma a acestuia atat la centru, cat si la periferie. Unii nutritionisti considera ca agitatia moleculara produsa prin frecvente polarizari si depolarizari distruge bioenergia continuta de alimente.· Functionarea aparatului Zepter-Bionic, produs de firma elvetiana Zepter, se bazeaza pe teoria “laserelor biologice”, cu efecte dietetice benefice, datorate utilizarii luminii polarizate.Dr. Rodica Zlota
Newer news items:
Older news items:
|
Lotul Portugaliei pentru EURO 2012 Afla care este lotul Portugaliei (portari, fundasi, mijlocasi, atacanti, antrenor) pentru Campionatul European de Fotbal 2012, EURO 2012. Iata care sunt cei 23 de jucatori convocati!
Read more“Spalarea” creierului I Creierul omenesc reprezinta, indiscutabil, cea mai perfectionata creatie a naturii. Gratie acestui centru superior de conducere si coordonare, gratie, asadar, acestui Houston al biologiei individuale, miliardele de celule...
Read moreHoroscop Fecioara ianuarie 2015 Afla horoscop Fecioara ianuarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna ianuarie 2015 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Gemeni 2017 Descopera predictiile astrale si horoscopul pe 2017 pentru zodia Gemeni: previziuni generale, dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read moreConsumul de visine si beneficiile sale asupra starii de sanatate Cine nu indrageste visinile, acele minunate fructe de vara cu gust dulce-acrisor? Consumati-le cu incredere, caci beneficiile consumului de visine...
Read moreSfantul Gheorghe 2015 Pe 23 aprilie 2015 crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Tot in aceasta zi isi serbeaza onomastica toti aceia care poarta numele Sfantului Gheorghe si...
Read moreTratamente revitalizante pentru par Iarna e pe sfarsite, iar organismul nostru se resimte dupa acest anotimp. Inclusiv podoaba capilara (parul) a avut de suferit, insa primavara soseste, ne anima adierea vantului...
Read moreFelicitari vintage primavara Cu explozia ei de culori, flori, raze de soare si bucurie, primavara este un anotimp magic. Va punem la dispozitie o colectie de felicitari vintage de primavara pe...
Read morePariul lui Pascal Există Dumnezeu sau nu există? O întrebare care a măcinat dintotdeauna omenirea. Răspunsurile sunt dintre cele mai diverse. Unul dintre ele este şi cel oferit de celebrul Pariu...
Read moreNasterea Universului Cum s-a nascut Universul? Iata o intrebare la care vrem un raspuns. Pe cand nu erau planete care sa se roteasca in jurul Soarelui, pe cand nu erau stele...
Read moreFelicitari virtuale vintage de Revelion si Anul Nou Fiti originali si nu uitati sa transmiteti celor dragi cele mai calde urari si cele mai frumoase felicitari de Anul Nou. Iata colectia...
Read moreGalerie foto - poze si imagini cu trandafiri Florile sunt un simbol al dragostei, in special trandafirii fiind cei mai buni mesageri ai iubirii. Fiecare floare are de spus o poveste,...
Read moreManastiri Moldova - Manastirea Neamt Asezare Manastirea Neamt este situata in comuna Vanatori, judetul Neamt, pe valea raului Nemtisor la aproximativ 11 km nord-vest de Cetatea Neamtului. Manastirea Neamt numita si “Ierusalimul...
Read moreDespre Afrodita - zeita frumusetii si a iubirii Afrodita este zeita frumusetii si a iubirii, una din cele mai mari divinitati ale lumii grecesti. Ulterior, a fost imprumutata si de romani,...
Read moreFelicitari - 1 Martie, 8 Martie Primavara cu magia si farmecul ei ne aduce mireasma florilor, caldura soarelui, ciripitul pasarelelor si bucurie. Venirea primaverii este un bun moment pentru a le...
Read moreLacul cu nuferi si lotusi termali din Baile Felix La doar 8 km distanta de Oradea, in centrul statiunii Baile Felix poate fi gasita o rezervatie naturala deosebita care cuprinde lacurile...
Read more