Interferente.ro Descopera Natura Floarea de orhidee

Luni, 08 Septembrie 2014 01:05

Floarea de orhidee

Floarea de orhideeOrhideea este una din cele mai frumoase si cunoscute flori. Se cunosc, pana in prezent, numeroase specii, ce ne incanta prin formele si culorile atat de diferite ... Se cunosc aproximativ 30.000 de specii si peste 200.000 de hibrizi. Azi, aceste flori e bucura de o imensa popularitate. Cresterea de orhidee a devenit o adevarata pasiune pentru multi iubitori de plante, formand chiar grupuri interesate de cresterea plantelor, protectia lor, organizarea de intalniri si expozitii.

Orhideea poate avea o singura floare sau sute de inflorescente adunate pe o singura ramura. De asemenea, orhideea poate sa isi deschida floarea pentru o singura zi sau pentru o perioada de peste jumatate de an. Desi orhideele sunt raspandite in intreaga lume, pe toate meridianele si in toate zonele climaterice, avand frunze, dimensiuni si forme foarte diferite, floarea are aceeasi structura. Floarea orhideelor este alcatuita pe tipul trei, cu periant petaloid (din sase parti): trei sepale petaloide care formeaza corola exterioara, dispuse in forma de triunghi si trei petale care formeaza corola interioara. Dintre cele trei petale care formeaza corola interioara, doua sunt la fel, iar a treia, numita label, este cea mai interesanta si distinctiva, functionand ca platforma de aterizare pentru insectele polenizatoare (constituind unul dintre promotorii polenizarii).

De foarte multe ori labelul este prevazut cu un pinten in care se gaseste nectar. Sepalele difera mult de la o specie de orhidee la alta, dar fiecare floare are in centru o columna formata din staminele si pistilul concrescute.

Floarea orhideelor are o constructie diandrica (cu doua stamine), iar polenizarea are loc in felul urmator: floarea atrage insectele polenizatoare (sau alti polenizatori) prin culoare, parfum sau alte artificii. Polenizatorii patrund in label, in cautare de nectar.

In urma numeroaselor incercari de “evadare” din label, polenul adus de polenizatori se lipeste de columna si are loc polenizarea. In drum spre iesire, grauncioarele de polen din staminele plantei polenizate se lipesc pe polenizator, iar acesta le va duce la urmatoarea floare, pe care o va poleniza.

In orice caz, datorita simetriei florilor si frunzelor fata de tulpina, orhideea este un simbol al perfectiunii si al frumusetii perfecte. S-ar putea spune, chiar ca acestea sunt un simbol al elegantei ai a rafinamentului, fiind o intruchipare a orientului exotic, necesitand o ingrijire speciala. Frumusetea acestor flori este magnifica, transmitand un mesaj universal de credinta, intelepciune si dragoste.

Orhideea are nevoie de multa lumina. Din aceasta cauza, cel mai bine ar fi sa fie pozitionata la fereastra, pentru a beneficia intreaga zi de lumina. Totusi, aveti grija sa nu tineti floarea in razele directe si puternice ale soarelui, deoarece frunzele pot sa fie arse. Sa nu uitati ca orhideea necesita temperaturi constante, fara umiditate mare. Ideal ar fi ca umiditatea sa fie cuprinsa intre 50-60%.

Iata cateva sfaturi practice, de mare folos:

·         Se poate deduce provenienta plantei dupa tipul de crestere. Orhideele cu crestere monopodiala se aseaza tot timpul in acelasi loc, langa fereastra.

·         Orhideele cu crestere simpodiala pot fi asezate in perioada infloririi la o distanta mai mare fata de fereastra, dar prin acesta manevra se scurteaza perioada de inflorire.

·         Speciile de Aerangis, Angraecum, Vanda, Renanthera, Phalaenopsis, Doritis si hibrizii lor au crestere monopodiala.

In prezent, orhideele pot fi achizitionate din florarii, insa majoritatea sunt specii hibride, confectionate in laborator.

In Romania, doua specii de orhidee sunt protejate de lege. Stiti care sunt acestea? ... Papucul Doamnei si Sangele Voinicului – doua specii extrem de rare.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: