Interferente.ro

Marţi, 06 Mai 2014 14:52

Filmul Napoleon de Abel Gance

Filmul Napoleon de Abel GanceFilmul maestrului francez Abel Gance, Napoleon, considerat unul dintre cele mai reprezentative filme istorice ale tuturor timpurilor, a avut el insusi o “istorie” mai complicata. Realizat intre anii 1924 si 1927, proiectat intr-o prima versiune sub titlul “Napoleon vazut de Abel Gance”, filmul a fost ulterior restructurat de autor in 1932 (cand a fost prezentat pe ecrane intr-o versiune sonorizata), pentru ca in 1971 – deci la 44 de ani de la premiera – filmul sa fie infatisat spectatorilor intr-o noua varianta (cu un montaj postsincronizat mult mai complet), intitulata Bonaparte si Revolutia. Principalii interpreti?

Napoleon este interpretat de Albert Diedonne, Antonin Artaund il joaca pe Marat, Van Daele pe Robespierre, A. Kaubitzky pe Danton, iar Abel Gance insusi – pe cine oare? – pe Saint-Just, fireste. Fimul este doar prima parte dintr-o fresca istorica mult mai ampla (dar ramasa in stadiu de intentie), si urmareste biografia lui Bonaparte de la nastere pana la inceputul campaniei din Italia, cuprinzand cateva momente esentiale ale anilor evocati: anii de scoala ai eroului la Brienne, inceputurile Revolutiei, nasterea Marseillezei, anii din Corsica (1792-1793), Conventia, Teroarea, ascensiunea politica a lui Bonaparte, casatoria cu Josephine si – cum spuneam – inceputul campaniei din Italia.

Intentia regizorului de a-si surprinde eroii in miezul evenimentelor tumultoase s-a tradus in solutia tehnica de a proecta actiuni simultane pe un ecran central si pe doua ecrane laterale: “poliviziunea” confera filmului “statut” de avangarda, face din “Napoleon” unul dintre cele mai ambitioase filme in epoca.

Abel Gance ramane unul dintre regizorii clasici care au contribuit in mod substantial la dezvoltarea artei cinematografice: acest film al sau gasea spectaculoase corespondente vizuale polifoniei. Deloc intamplator, pe genericul filmului “Napoleon” mai figureaza un nume important in cultura secolului XX: acela al compozitorului Arthur Honegger.