Interferente.ro Turism Romania Fantana secreta din Cetatea Sucidava

Sâmbătă, 19 Iulie 2014 01:07

Fantana secreta din Cetatea Sucidava

Fantana secreta din Cetatea Sucidava - vasIn sudul tarii (judetul Olt) se afla localitatea Corabia, multa vreme port prin care se exportau cerealele recoltate in Campia Olteniei si lemnul adus cu plutele pe Olt. Muzeul din oras reuneste tezaure monetare romane si bizantine, colectii de arheologie, etnografie (tesaturi, port popular), exemplare de flora si fauna caracteristice Luncii Dunarii.

La 3 km distanta de Corabia, pe drumul national 54 A se ajunge in comuna Celei, pe teritoriul careia se afla urmele importantei asezari daco-romane Sucidava. Ea era aparata de ziduri prevazute cu turnuri si cuprindea o cetate (secolul III) ce a fost distrusa de huni si apoi refacuta de Constantin cel Mare si Iustinian.

Cel care a localizat, pentru prima data, Sucidava antica la Celei, folosindu-se de informatii de la Procopius di Caesarea, a  fost lingvistul si istoricul roman August Trobeniu Laurian (1810-1881), care, impreuna cu Nicolae Balcescu, a intemeiat revista Magazin istoric pentru Dacia.

In secolul al VI-lea, aprovizionarea cu apa a militarilor din garnizoana Sucidavei si a familiilor era mai dificila decat in veacurile anterioare. Orasul din vecinatate, cu fantanile sale, nu mai exista in acea vreme, iar folosirea izvoarelor de la poalele platoului nu era posibila in timpul revarsarilor Dunarii ori in timpul asediilor. S-a gasit o solutie prin construirea asa-zisei fantani secrete, unicat in arhitectura romano-bizantina, descoperita cu prilejul sapaturilor arheologice din 1958. fantana se afla in partea de sud a cetatii si capteaza – la adancimea de 18 m – un izvor puternic situat la 14 m distanta de zidul cetatii. Ea se compune din putul propriu-zis si coridorul subteran de acces. Putul fantanii, inalt de 4.5 m, grosi de 85 m, sunt lucrati din caramizi legate cu mortar de var, amestecat cu caramida pisata. Coridorul subteran are o lungime de 26 m si este acoperit cu o bolta de caramida.

A fost numita “fantana secreta” din cetatea Sucidava, pentru ca permitea aprovizionarea cu apa dintr-un izvor subteran aflat in afara zidurilor cetatii (foarte putini stiau de existenta ei). A fost construita, probabil, o data cu refacerea cetatii, in timpul lui Iustinian (537-565) si folosita pana in timpul imparatului Mauriciu Tiberiu (582-602), dupa cum sugereaza o moneda de bronz emisa de acesta.

Fantana de la Sucidava este astazi restaurata si integrata in circuitul de vizitare.

Stefania Marineanu