Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Eucaliptul indicatii efecte si proprietati terapeutice

Sâmbătă, 01 Februarie 2014 14:35

Eucaliptul - indicatii, efecte si proprietati terapeutice

Eucaliptul indicatii efecte si proprietati terapeuticeEucaliptul este originar din Australia, fiind un arbore din ale carui frunze se extrag uleiuri cu proprietati antibacteriene dovedite. Eucaliptul este cunoscut prin proprietatile sale terapeutice, mai ales in bolile respiratorii. In medicina, sunt folosite mai ales frunzele eucaliptului, precum si scoarta sa. Mentionam efectele sale antiseptice, bactericide, antivirale, expectorante, astringente, cicatizante, emoliente, antiasmatice, digestive, antireumatice, antinevralgice, sudorifice.

Sa vedem insa are sunt afectiunile pe care le putem trata cu ajutorul eucaliptului:

·        Astm bronsic si bronsita acuta – se inghit cateva picaturi de ulei diluate in putina apa. Ajuta la fluidificarea sercretiilor bronsice si la descongestionarea cailor respiratorii. Alte tipuri de remedii naturiste pentru tuse si dureri in gat gasiti aici.

·        Guturai si sinuzita – se ia o lingurita cu pulbere de eucalipt seara, inainte de masa.

·        Faringita, laringita si guturai – uleiul are proprietati antiseptice si antibacteriene.

·        Afectiuni ale aparatului digestiv – eucaliptul este folosit cu succes contra viermilor intestinali, precum si in cazurile de diaree si dizenterie. Se face infuzie si se consuma intre mese, 2 cesti pe zi, caci duc la pierderea poftei de mancare.

·        Afectiuni ale aparatului urinar – se utilizeaza pentru tratatea unor infectii genito-urinare (cistita, nefrita acuta, leucoree), prostatite virale şi congestive, varicocel. Se fac bai de sezut ori se practica masaj.

·        Boli dermatologice – eucaliptul este folosit in tratarea unor rani, arsuri solare, taieturi, herpes, ulceratii, eczeme, prurit, inflamatii, plagi, otite, inflamatii, intepaturi de insecte. In acest scop, se aplica sub forma de spalaturi, comprese, lotiuni, bai generale si locale (se pun 10-15 picaturi la cada).

·        Gripa insotita de stari febrile – se fac inhalatii cu bai de abur dupa ce se toarna in apa clocotita 2-3 picaturi de ulei de eucalipt.

·        Rani si arsuri solare – se maseaza locul dureros cu ulei de floarea soarelui in care s-au pus 2-3 picaturi de ulei de eucalipt.

·        Diabet zaharat – este indicat decoctul din frunze uscate de eucalipt cu apa. Se lasa sa fiarba pana scade la jumatate de volum si se bea pe parcursul zilei.

·        Dureri musculare – se face masaj cu ulei si se remarca cresterea fluxului sanguin local.

·        Reumatism, poliatroze, artrite reumatoide – se utilizeaza comprese cu decoct din frunze sau ulei eteric.

·        La nivel psihic, uleiul de eucalipt combate epuizarea, favorizeaza concentrarea si stimuleaza sistemul nervos.

Retineti faptul ca uleiul de eucalipt nu se inghite pe stomacul gol si nici nu se aplica pe piele nediluat, deoarece poate provoca iritatii. La doze excesive, uleiul de eucalipt poate provoca reactii de sensibilitate gastrica, cu greata, varsaturi, dureri de cap, vartej, indigestii, hipertensiune, hipotermie si chiar intoxicare, cu semne de delir. Este contraindicat la gravide, la mamele care alapteaza, la copiii mai mici de 12 ani, la persoanele cu afectiuni digestive si hepatice grave. 

Nu poate fi utilizat concomitent cu medicamente hipoglicemiante.

Iata cateva indicatii privind modul de administrare:

·        Pulbere de eucalipt – planta se macina foarte fin. Acest produs poate fi cumparat de la orice magazin naturist.

·        Tinctura de eucalipt – se gaseste gata preparata la magazinele care comercializeaza produse din plante medicinale.

·        Comprese cu eucalipt – se fac cu tinctura de eucalipt sau cu ulei de eucalipt diluate in putina apa. Pentru scaderea febrei si calmarea acceselor de tuse, se aplica pe piept, in zona gatului, dar si pe frunte comprese cu eucalipt.

·        Ulei de eucalipt – pentru ca eucaliptul nu creste in Romania, uleiul, ca si alte produse din aceasta planta, se procura de la magazinele naturiste.

·        Masaj cu ulei de eucalipt – se face cu ulei de floarea soarelui in care s-au turnat cateva picaturi de ulei de eucalipt. Este bun pentru reumatism, dar si pentru frisoane.