Luni, 04 August 2014 13:27 |
Emulsiile si cremele cosmeticePe piata cosmeticelor exista un numar impresionant de produse, pe a caror eticheta oricine poate citi date despre continutul lor. Cate din aceste date ne sunt familiare? Ce ne spun denumirile, uneori sofisticate, ale acestor componente? Sa incercam sa le descifram ...Componente “cheie”· Faza apoasa este constituita din apa purificata prin demineralizare, mai rar prin distilare.· In locul ei se poate folosi o apa aromatica (de flori de portocal, de roze s.a.).· Faza grasa sau uleioasa contine gliceride naturale (naturale vegetale de floarea soarelui, masline, migdale), gliceride modificate (uleiuri hidrogenate sau gliceride polioxietilenice), acizi grasi (miristic, palminstic, stearic), alcooli grasi (cetalic, stearilc, cetostearilic), ceruri naturale (ceara de albine, ceata Carnauba, cetaceu, lanolina) sau ceruri prelucrate (derivati de lanolina), hidrocarbur (vaselina, paralina, ulei de parafina, perhidroscaulen).· Tensioactivii sunt indispensabili pentru obtinerea si stabilizarea preparatelor cosmetice. Datorita structurii lor amfifile, prezinta simultan afinitate atat pentru faza apoasa, cat si penru faza grasa, pe care le emulsioneaza. Din punct de vedere chimic sunt sapunuri, compusi organici sulfatati sau sulfonati, saruri de amine, esteri ai unor acizi grasi sau eteri ai unor alcooli grasi.· Agentii de ingrosare sunt folositi pentru a da consistenta preparatelor (prin marirea vascozitatii fazei apoase). Sunt compusi macromoleculari, polimeri de origine vegetala (gume, alginati), derivati de celuloza obtinuti prin semisinteza, care au capacitatea de a forma structura de gel.· Umectantii previn deshidratarea preparatelor si contribuie la retinerea apei in stratul cornos al pielii. Substante precum glicerina, mierea, lactatul de sodiu, ureea etc. actioneaza ca umectanti.· Conservanti antimicrobieni protejeaza preparatele cosmetice impotriva contaminarilor microbienine si reduc posibilitatile si reduc posibilitatea infectarii prin utilizarea cosmeticelor. Se folosesc acizi organici, parabeni, compusi de mercur, uleiuri esentiale sau aldehide.· Antioxidantii impiedica rancezirea (autooxidarea) unor componente ale preparatelor cosemtice, precum substantele grase, vitaminele, uleiurile esentiale. Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt esterii acidului galic, butihidroxianisolul, butihidroxitoluenul.· Parfumurile si colorantii sunt aditivi destinati sa corecteze anumite incoveninete organoleptice ale unor ingrediente si sa faca produsele acceptabile din punct de vedere cosmetic.· Dintre aditivii speciali, adaugati cu scopul exercitarii unei actiuni specifice, mentionam: extracte vegetale (aloe), hidrolize de glande si tesuturi animale provenind de la diverse specii (colagen, lichid amniotic), vitamine, lipozomi si niozomi, filtre si ecrane solare, sulf si derivati etc.
Newer news items:
Older news items:
|
Curiozitati despre bradul de Craciun Cadouri, magie, brad de Craciun … Ce poate fi mai minunat decat o sarbatoare alaturi de familie si persoanele dragi? Puteti incepe cu decorarea bradului de...
Read moreHoroscop Rac septembrie 2013 Afla horoscop Rac septembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2013 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreBorsec - statiunea cu ape minerale Borsecul este cea mai frumoasa localitate climaterica si balneara din Transilvania, cunoscuta drept statiunea celor mai cunoscute ape minerale. Aceasta localitate se afla in creierii...
Read moreBuretii - ciuperci comestibile Deosebirea dintre bureti si ciuperci nu e atat de mare, dupa graiul popular. Totusi, se pare ca ciupecile au palaria mare si lata, iar buretii...
Read moreSfantul Stefan - primul martir al bisericii crestine In ziua de 27 decembrie se serbeaza amintirea Sfantului Stefan, cel dintai martir al bisericii crestine. Cine a fost Sf. Stefan...
Read morePestii Piranha Informatii generale Pestii Piranha (Pygocentrus) fac parte din familia Serrusalmus, sunt o specie de pesti rapitori carnivori, cartilaginosi si homeotermi. Au in jur de 10-40 centimetri lungime si sunt destul...
Read moreLiteratura de Craciun - Otilia Cazimir Literatura de Craciun Sa va trimit “Literatura de Craciun” ...Dar ce anume? Vreti colinde miciCu “dalbe flori” si “Ler, oi Doamne bun” Pentru copii peltici?As scrie, poate...
Read moreBartolomeu Baiulescu om de inima si preot Preotul Bartolomeu Baiulescu din Brasov este un mare filantrop, roman verde si om de inima. El s-a anscut la 11 mai 1831...
Read moreImagini cu Mos Craciun si renii de colorat Ho! Ho! Ho! Cine nu a auzit de Mos Craciun si renii sai? Va prezentam cateva imagini si planse de colorat cu Mos...
Read moreRomanţă fără ecou de Ion Minulescu lui Theodor Solacolu Iubire, bibelou de porţelan, Obiect cu existenţa efemeră, Te regăsesc pe-aceeaşi etajeră Pe care te-am lăsat acum un an...
Read moreVarza murata bicolor E toamna si gospodinele pregatesc camara de iarna cu muraturi, compoturi, etc. Dorim sa va prezentam in acest articol reteta noastra pentru varza murata...
Read moreTort de ciocolata - reteta Iata reteta noastra pentru un gustos tort de ciocolata, numai bun pentru o masa in familie. Inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti la...
Read moreBacteriile si vitamina C S-ar parea ca, in curand, in locul portocalelor, lamailor sau maceselor, ca sursa zilnica de vitamina C, se vor folosi pastile produse cu ajutorul bacteriilor. Recent, bioinginerii...
Read moreSteaua sus răsare - versuri vechi Vezi versurile pentru “Steaua sus răsare”. Acestea sunt semnate de Virginia Pătruică. Răsare sus o stea şi magică-i lumina ...
Read moreTraditii si obiceiuri de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este unul din Praznicele Imparatesti, sarbatorita, in fiecare an, la 15 august. In popor, Sarbatoarea Adormirii...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera V Calitati: Imprima o atitudine respectabila si impozanta. Cei al caror prenume incepe cu V au planuri marete, dar urmaresc implinirea lor in mod prudent, tenace...
Read more