Duminică, 26 Iunie 2011 12:12 |
Dulceata si gem de visineDulceata si gemul de visine, acrisoare si parfumate, sunt unele dintre cele mai iubite creatii de acest gen.Dulceata sau gemul de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, insa merita efortul pentru ca rezultatul este delicios.Dulceata de visineIngrediente3 kg visine2 kg zaharzeama de la o lamaieMod de preparareSe spala visinele, apoi se rup coditele si se scot samburii si pun pe o sita sa se scurga, dupa care se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de visine, o parte din zahar, apoi iar visine si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte.A doua zi visinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Se invarte continuu in oala pentru a nu se prinde dulceata de fund. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea.Catre sfarsit, cand dulceata de visine incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de visine este legata. Se lasa sa se raceasca in cratita, acoperita cu un servet ud. Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.Dulceata de visine acrisoareIngrediente1 farfurie adanca cu varf de visine1 kg zaharMod de preparareSe curata fructele, se lasa la scurs, apoi se presara peste ele zaharul. Se lasa cateva ore la temperatura camerei ca sa isi lase zeama, apoi se pun la fiert, circa 45 minute-1 ora sau pana ce o picatura din zeama fierbinte pusa pe o farfurioara isi mentine forma. Se iau de pe foc, se spumuieste bine si se lasa la racit, invelita intr-un prosop textil umed. Cand s-a racit complet, se poate pune la borcan, apoi se pun la camara.Dulceata de visine cu vanilieIngrediente1 kg visine1 kg zahar1 baton de vanilie1/2 lamaie750 ml apaMod de preparareVisinele se spala si se scot samburii.Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege. Se adauga in acest sirop visinele, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn. Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma.Dulceata este lasata sa se raceasca, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.Dulceata visine aromataIngrediente1 kg visine1 baton de vanilie500 g zahar200 ml visinata (optional)Mod de preparareJumatate din cantitatea de visine se mixeaza. Dupa aceasta operatiune, pasta de visine obtinuta se amesteca cu visinele intregi, cu vanilia si zaharul (optional, se adauga si visinata). Intregul amestec se fierbe aproximativ o ora, pana se ingrosa. Dupa cu dulceata s-a racit putin, se toarna in borcane spalate si uscate si se pun in camara, la temperatura camerei.Gem de visineIngrediente2 kg visine1 kg zahar
|
Stockholm - orasul plutitor din Suedia denumit Venetia Nordului Oras al contrastelor, Stockholmul a strabatut veacurile nu cu putine convulsii. Insa azi, frumusetea sa sta tocmai in armonia care domneste intre...
Read moreCeai pentru gargara In caz de stari gripale sau raceala, un ceai pentru gargara e binevenit, deoarece are proprietati antiseptice, antiinflamatoare, emoliante, dezinfectante, anastezice, hemostatice, calmante, micsorand inflamatiile si...
Read moreBalanta - horoscop 2011 Horoscop Balanta - Caracteristici generale 2011 Nativii din Balanta trebuie sa se inarmeze cu rabdare in anul 2011. Din pacate se vor confrunta cu tot felul de situatii...
Read more1 Martie - Ziua martisorului Cred ca toti simtim ca vine primavara. Odata cu ea celebram si femeia, de 1 si 8 martie. Fara sa vrem, an de an, odata cu...
Read moreMare minune Mare minune s-arată La Vitleem astă dată. De îngeri şi de păstori, Ciobănaşii de la oi.
Read moreParcul Natural Forestier Vanatori Neamt Contributia Romaniei la conservarea diversitatii biologice europene si globale este una semnificativa. Aproximativ 27% din tara este impadurita. In Muntii Carpati se gasesc zone alpine si...
Read moreSaptamana Luminata - obiceiuri si traditii Saptamana intai dupa Pasti se numeste Saptamana Pastilor, pentru ca ea cade nemjlocit dupa Pasti si Saptamana Luminata, pentru ca inviind in ajunul...
Read moreColindiţa Colindiţa nu-i mai multă, Să trăiască cine-o-ascultă. Sus la ceruri o-nălţăm Şi la gazde o-nchinăm. O-nchinăm cu veselie Şi cu mare bucurie, C-am ajuns seara de-Ajun A bătrânului Crăciun. {youtube}WTb2-d0AjJI{/youtube}
Read morePovestea bradului de Crăciun în versuri Fiecare pom din lume Are o poveste-anume. Dar e una de demult Şi pe-aceea o ascult. Totdeauna de Crăciun Daţi-mi voie să v-o spun: Când la Bethleem Maria, Săvârşind călătoria, L-a...
Read moreCreierul stang si creierul drept Se considera ca natura – organica (geometria cuiburilor de albine, evantaiul petalelor unei margarete) sau neorganica (sa ne amintim gratia retelelor cristaline) – adora simetria. Chiar...
Read moreMos Craciun si Renul Rudolf Desene animate cu Mos Craciun, renul Rudolf si elfii Partea I {youtube}ht_7a_vCFgs{/youtube}
Read moreCascavalul de Penteleu Cascavalul de Penteleu sau branza de Penteleu s-a preparat la inceput in Muntii Vrancei, de unde s-a extins si in alte zone ale tarii, in special in cele...
Read moreDespre ceaiurile medicinale Plantele medicinale – fostele “buruieni de leac”, cu o istorie milenara, cele mai vechi date ajunse pana la noi, prin negura timpului, apartinand sumerienilor de acum 8.000 de...
Read moreDinamo - Steaua Dinamo a castigat derby-ul cu Steaua. DINAMO - STEAUA 2-1. Derby-ul fotbalului romanesc, disputat in aceasta seara, pe arena din Stefan cel Mare, a fost castigat de Dinamo,...
Read moreTara Oasului - pamanturi, oameni si culoare “Carpati intra in Romania, pe la nord, ca niste munti salbatici si intunecati. Vin stransi in lanturi inalte … fara o stirbitura prin care...
Read moreA Morning Dance of the Nymphs Camille Corot “A Morning. Dance of the Nymphs / Dimineata. Dansul nimfelor” - 1850 este o superba pictura a lui Jean-Baptiste Camille Corot, ce poate...
Read more