Interferente.ro Turism Obiective turistice Drumul Pastravariei traseu turistic in Ceahlau

Sâmbătă, 29 August 2015 07:33

Drumul Pastravariei - traseu turistic in Ceahlau

muntii ceahlauE un drum larg care porneste din satul Schitu, pe valea Paraului cu acelasi nume. El duce la Pastravaria Ocolului Silvic Ceahlau. Lasi pe stanga poteca marcata cu banda rosie care duce la Durau si continui in susul vaii pana la confluenta celor doua paraie care dau nastere Paraului Schitu si care se numesc: Paraul Slatina si Paraul Martin, urmand drumeagul care apuca spre stanga pe Pir. Martin ajungi pana la pastravarie. E un drumeag accesibil si vehiculelor care, destul de des, se indreapta spre acest centru experimental. Drumul este deosebit de frumos si poate fi parcurs iarna pe schi, iar vara strabate un sir de poiene inflorite.

Dupa o ora si jumatate de la drumul Duraului ai ajuns si la pastravarie, un teren amenajat special cu mici iazuri pe bratele raului, impresionant prin pitoreasca lui asezare. Aici poti urmari dezvoltarea pastravului de la ou pana la dimensiuni de 30-50 cm. Sunt multi curiosi de a urmari aceasta dezvoltare si multi excursionisti care daca merg la Durau sau la Dochia, nu scapa prilejul de a se abate din drum, pentru a vizita pastravaria, intoarcerea de la pastravarie la Durau se poate face pe drumul pe care am venit sau, traversand o curmatura peste Piciorul Poienei, revenim la Durau, inchizand astfel un circuit. Pentru a traversa curmatura amintita vei merge inainte pe Paraul Martin pana la confluenta cu Paraul Rupturi. Vei continua drumul, de data aceasta pe Paraul Rupturi si anume pe malul lui drept (pe stanga cum urci) mergand in susul Paraului circa 10-15 minute. Dupa aceea parasesti vadea Paraului Rupturi, urcand pieptis malul pe care il ai in stanga; strabati o padure rara si frumoasa pe hatasuri de oi, traversezi saua (curmatura) dealului si prinzi spre coborare o vale larga, care te duce pana la Durau.

La Cascada Duruitoarea - pe la Pastravarie

De la Pastravarie se poate ajunge la Duruitoare mergand pe o poteca paralela cu Paraul Rupturi. Traversezi valea Paraului Rupturi si prinzi poteca care incepe sa urce domol o muchie de deal. Urmand poteca vei intalni cateva pieptisuri care se succed pe muchia de deal paralela cu acest Parau.

Dupa aproximativ o ora de urcus greu ajungi in Poiana sau Padina Duruitoarei; in cateva minute de aici, pe o poteca ce coboara usor, ajungi in valea Paraului Rupturi, la o mica distanta in aval de cascada Duruitoarea, al carui zgomot (duruit) il auzi. Din Poiana Duruitoarei se desfasoara o minunata priveliste spre Piatra Ciobanului, care pare ca domina intreg masivul si da, in acelasi timp, o nota cu totul aparte acestui versant.

Poteca pe Piciorul Schiop

Tot de la Pastravarie poti ajunge la cabana Dochia pe Pic. Schiop unde intalnesti poteca cu marcaj cruce rosie. Pleci ca si pentru traseul precedent, pe Paraul Rupturi, traversezi acest Parau, dar in loc sa prinzi poteca care merge catre stanga pe muchia de deal spre Duruitoarea, apuci o poteca spre dreapta, la inceput destul de buna.

Sui printre brazii rasturnati si stanci acoperite cu muschi, care dau locului un aspect de salbaticie, spre o mica polita cu peretii stancosi, abrupti, pe care se mai vad urmele unui vechi adapost. Mai departe intalnesti un sipot numit Fantana Calugaritei, dupa care, printre tufe dese de ienuperi, afine si merisor, pe carari serpuite, in 2 ore ajungi sus pe Piciorul Schiop. De aici zaresti stalpii de marcaj ai potecii care vine dinspre Duruitoarea. Intri in marcajul cu cruce rosie, dupa care ajungi la cabana Dochia intr-o jumatate de ora. De pe Piciorul Schiop privelistea se deschide spre Durau, satul Rapciumi, V. Bistritei si peste Obcina Boistei, spre Grinties si Pietrele Rosii. O priveliste minunata se deschide pana departe, dincolo de apele noului lac de acumulare al hidrocentralei electrice de la Bicaz.