Luni, 24 August 2015 07:10 |
Drumul Baicului din Ceahlau
Marcaj: banda albastra.
Timp de parcurs: Marginea lacului de acumulare (0,00 h) - Piciorul Secu (0,25 h) - Obcina Chica Baicului (1,50 h) - Curmatura Lutul Rosu (3,00 h).
O alta varianta care duce la Curmatura Lutul Rosu este poteca care incepe de pe marginea lacului de acumulare si trece pe Obcina Chica Baicului, de unde si numele de Drumul Baicului.
A fost odata un sat la capatul acestui drum de munte si satul se numea Izvorul Alb, iar din mijlocul satului pornea un drum, marcat cu banda albastra, care se indrepta spre apus Asa iti va incepe povestea o calauza sfatoasa, ce te va insoti din marginea lacului pe poteca ce duce la Curmatura Lutul Rosu. Azi, de pe marginea lacului de acumulare te indrepti spre Piciorul Secului pe o panta impadurita si domoala, din ce in ce mai iute. Parte din locuitorii satului Izvorul Alb si-au mutat gospodariile pe Piciorul Secului sau pe Chica Baicului, pana aproape de cetatea Ceahlaului. In noua lor asezare, ei vor invata in viitor mestesuguri noi. Taietorii de padure, corhanitorii sau plutasii din Izvorul Alb si din celelalte sate de pe V. Bistritei, vecine Ceahlaului, vor invata sa brazdeze in lung si in lat apele lacului de acumulare, cirmind de asta data barcile grele de povara pestelui.
Apele au ascuns o parte din poteca care urca din satul Secu pe versantul sudic al Piciorului Secu si care se intalneste pe obcina cu poteca marcata, ce urca din Izvorul Alb. Traseul care incepea la Izvorul Alb, nu si-a pierdut insa din importanta deoarece salupele, brazdand apele lacului de acumulare al hidrocentralei, aduc turistii la capatul vaii, unde un debarcader, special amenajat, contribuie la intensificarea circulatiei turistice. Astazi turistii pot debarca din bacuri sau salupe la capatul Piciorului Secului care intra in lac ca o peninsula. Aici se face debarcarea atat pentru comuna Secu, cat si pentru comuna Izvorul Alb. De aici incepi sa urci panta dealului si vei iesi in curand in poteca marcata cu banda albastra care te va duce spre Curmatura Lutul Rosu. Odata ajuns pe Piciorul Secu, te asterni la drum peste Obcina Chica Baicului. Drumul de obcina, odihnitor si placut, este deschis si ofera o perspectiva minunata atat spre Valea Izvorului Alb, care se deschide la dreapta, cat si spre V. Paraului Secul in partea stanga. Obcina Chica Baicului isi intinde culmea pe circa 4 km si urca domol pana in bitca Chica Baicului. Paralel cu ea, pe partea cealalta a Vaii Izvorul Alb o insoteste Obcina Verdelui cu plaiurile ei luminoase si pasuni care isi imbina linia lor dreapta cu pripoarele de sub Turnul Sihastrului.
Intre Obcina Chica Baicului si cea a Verdelui se strecoara apele limpezi ale Paraului Izvorul Alb, care mai poarta inca in unda lui urmele rocii de calcar din care isi afla obarsia. In apropierea izvoarelor, pe fundul apelor se zaresc urmele de calcar, pe care rostogolirea continua le faramiteaza si le poarta kilometri intregi catre vale, dind apelor inspumate culoarea alba-stravezie, de unde si denumirea de Izvorul Alb. Paraul Izvorul Alb isi are obarsia chiar sub Ceahlau, din klippele de calcar ale orizonturilor de conglomerate. In apropierea confluentei cu Bistrita (la circa 3 km) traverseaza o fasie ingusta, de 1 km, de gresie si cuartite negre, de argile negre, formind toate complexul sisturilor negre, sau asa-numitelor straturi de Audia.
In partea stanga a Obcinei Chica Baicului curge catre est Paraul Secu, care si-a ascuns izvoarele sub Culmea Chica Baicului. Izvorul Alb si cel al Secului curg paralel, avind directia generala de la vest la est. Obcina Chica Baicului porneste de sub streasina muntelui si coboara mult departe la vale, pe nesimtite, pana in apa lacului de acumulare. Inca de la inceput, din gura Vaii Izvorul Alb sau cea a Paraului Secu meterezele Ceahlaului apar trufase; Toaca si Panaghia stau neclintite, impunatoare.
Dupa ce ai trecut de Piciorul Secu si ajungi pe Obcina Baicului, poteca te duce printr-o padure, care creste intr-un teren umed si noroios. Aceasta portiune delimiteaza zona straturilor negre de Audia, dupa care iesim intr-o frumoasa pajiste. De aici incolo, pana in Chica Baicului, poienile se inlantuiesc. Peste aceasta neasemuita talazuire de poiene, care se intrec in frumuseti, plopii astern umbre lungi, iar mestecenii unduiesc in vazduh transparenta si gingasia stindardelor lor verzi.
Aproximativ intr-o ora si jumatate de mers din vale, de la gura Izvorul Alb, cand drumul incepe sa se abata usor spre directia sud-vest, ajungi in Poiana Chica Baicului, o minunata poiana in care mestecenii parca viseaza, ori spun povesti brazilor de pe marginea potecii. De aici vei avea surpriza celei mai frumoase perspective din tot parcursul drumului, privirile pierzindu-se de sub streasina Ceahlaului pana departe asupra tinuturilor inconjuratoare.
In vest, se desfasoara in toata splendoarea lui Masivul Ceahlaului, care pare ca s-a aliniat ca sa te primeasca, de la Turnu lui Budu (extremitatea de sud) pana la Piatra Lata (extremitatea nordica). Astfel se contureaza clar toata linia superioara a masivului, cu uriasa streasina a Ocolaselor, ridicatura din Bitca Ghedeon cu Pietrele Detunate in fata, apoi unghiul larg ce-l formeaza Toaca, aidoma unui vulcan, dupa care, Panaghia care se lungeste spre cer, vrind sa ajunga in inaltime Vf. Toaca. Din Panaghia porneste saua muntelui care se termina in Piatra Lata. In lungul Obcinei Chica Baicului se desfasoara tot drumul, insotit de gospodariile locuitorilor, pierdute printre raristi de plopi si mesteceni.
In Padina Chica Baicului, spre nord, apare peste talazuirea padurilor Obcina Verdelui, iar spre sud Vf. Horstei din care porneste spre est Obcina Horstei, de-a lungul careia curge Paraul Secu. Urci o buna parte din Bitca Chica Baicului pe care o lasi in stanga si de indata ce ai depasit Chica Baicului directia drumului se schimba spre vest. In acelasi timp incepe un coboras lin care duce dupa vreo 15 minute in Curmatura Lutul Rosu. Ajuns in curmatura, poti urca la cabana Dochia dupa semnul banda albastra (continuarea traseului care vine de la Izvorul Alb) sau poti cobori spre sud la cabana Izvorul Muntelui, pe traseul marcat de asta data cu punct albastru pe portiunea cabana Izvorul Muntelui - Curmatura Lutul Rosu.
Din localitatea Bicaz se pot face plimbari pe schi, pornind pe V. Izvorul Muntelui pana la cabana cu acelasi nume, a doua zi urci in Curmatura Lutul Rosu, pe drumul marcat cu punct albastru, de unde, mergind spre est - marcaj banda albastra - ajungi in saua de sub Chica Baicului. Drumul pana in sa il faci pe poteca batatorita de cerbi si caprioare. O data ajuns in sa, schimbi directia spre nord si intri in poteca larga ce coboara spre Obcina Chica Baicului. De aici, urmind spanarea obcinei, cobori peste poienile de pe obcina in Piciorul Secu, care te scoate in V. Bistritei de unde, pe marginea lacului de acumulare, in mai putin de o ora te inapoiezi la Bicaz.
Newer news items:
Older news items:
|
Clima influenteaza statura? Omul, se stie, este o fiinta “cu sange cald”, cu o temperatura constanta (in jur de 37 de grade Celsius), indiferent de locul in care traieste – la...
Read moreDin istoricul sarii Primele marturii scrise asupra utilizarii sarii in alimentatie le avem de la egipteni, care, cu 5000 de ani in urma, o intrebuintau la conservarea carnurilor. Mai tarziu,...
Read moreGinkgo biloba – arborele vietii La 6 august 1945, prima bomba atomica explodeaza deasupra Hiroshimei. Singurul supravietuitor al exploziei, care s-a aflat, practic, la verticala punctului de cadere a bombei, este...
Read moreOul lui Columb Intr-o gravura din 1752, a lui William Hogarth, este infatisata scena in care Columb asaza un ou vertical pe suprafata plana a mesei, uimindu-si adeversarii (cinci reprezentanti ai...
Read moreHoroscop Fecioara octombrie 2016 Afla horoscop Fecioara octombrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2016 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreEfectele terapeutice ale culorii VIOLET Culoarea violet corespunde chakrei crestetului capului - coroana, care este asociata cu energia spirituala. Culoarea sa complementara este galbenul. Este culoarea demnitatii, onoarei, respectului de sine...
Read moreFlori de mina “Flori de mina”, “flori de piatra”, “flori ale lumii minerale”. Acestia sunt termenii prin care au fost denumite mineralele intalnite in adancul galeriilor de mina, in pesteri, in...
Read moreHoroscop Sagetator aprilie 2014 Afla horoscop Sagetator aprilie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2014 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreAcatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril Sfintii Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti intotdeauna pe data de 8 noiembrie. Vezi Acatistul Sfintilor Mai-Marilor Voievozi Mihail si Gavriil (8 noiembrie). Rugaciunile incepatoare, apoi: Condacul 1:Pe capeteniile...
Read moreHoroscop Balanta februarie 2018 Afla horoscop Balanta februarie 2018. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2018 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreLacul cu nuferi si lotusi termali din Baile Felix La doar 8 km distanta de Oradea, in centrul statiunii Baile Felix poate fi gasita o rezervatie naturala deosebita care cuprinde lacurile...
Read moreLocomotia in decursul timpului si istoria civilizatiei Locomotia, adica miscarea dintr-un loc in altul, este straveche ca omul. In indepartatele epoci ale preistoriei, locomotia era pur umana. Omul se...
Read moreHoroscop Pesti martie 2017 Afla horoscop Pesti martie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2017 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePovestea Calin Nebunul de Mihai Eminescu Era odata un imparat care avea trei fete si erau asa de frumoase, incat la soare te puteai uita, dar la dansele ba. Acu’, cele...
Read moreHoroscop Leu ianuarie 2015 Afla horoscop Leu ianuarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna ianuarie 2015 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCuriozitati si recorduri din lumea muzicii Cu toate ca melodia si armonia sunetelor caracterizeaza cel mai bine muzica, totusi, pana si in acest domeniu, mai apar, din cand in cand, unele...
Read more