Interferente.ro Turism Obiective turistice Drumul Baicului din Ceahlau

Luni, 24 August 2015 07:10

Drumul Baicului din Ceahlau

trasee turistice in muntii ceahlauMarcaj: banda albastra.

Timp de parcurs: Marginea lacului de acumulare (0,00 h) - Piciorul Secu (0,25 h) - Obcina Chica Baicului (1,50 h) - Curmatura Lutul Rosu (3,00 h).

O alta varianta care duce la Curmatura Lutul Rosu este poteca care incepe de pe marginea lacului de acumulare si trece pe Obcina Chica Baicului, de unde si numele de Drumul Baicului.

A fost odata un sat la capatul acestui drum de munte si satul se numea Izvorul Alb, iar din mijlocul satului pornea un drum, marcat cu banda albastra, care se indrepta spre apus Asa iti va incepe povestea o calauza sfatoasa, ce te va insoti din marginea lacului pe poteca ce duce la Curmatura Lutul Rosu. Azi, de pe marginea lacului de acumulare te indrepti spre Piciorul Secului pe o panta impadurita si domoala, din ce in ce mai iute. Parte din locuitorii satului Izvorul Alb si-au mutat gospodariile pe Piciorul Secului sau pe Chica Baicului, pana aproape de cetatea Ceahlaului. In noua lor asezare, ei vor invata in viitor mestesuguri noi. Taietorii de padure, corhanitorii sau plutasii din Izvorul Alb si din celelalte sate de pe V. Bistritei, vecine Ceahlaului, vor invata sa brazdeze in lung si in lat apele lacului de acumulare, cirmind de asta data barcile grele de povara pestelui.

Apele au ascuns o parte din poteca care urca din satul Secu pe versantul sudic al Piciorului Secu si care se intalneste pe obcina cu poteca marcata, ce urca din Izvorul Alb. Traseul care incepea la Izvorul Alb, nu si-a pierdut insa din importanta deoarece salupele, brazdand apele lacului de acumulare al hidrocentralei, aduc turistii la capatul vaii, unde un debarcader, special amenajat, contribuie la intensificarea circulatiei turistice. Astazi turistii pot debarca din bacuri sau salupe la capatul Piciorului Secului care intra in lac ca o peninsula. Aici se face debarcarea atat pentru comuna Secu, cat si pentru comuna Izvorul Alb. De aici incepi sa urci panta dealului si vei iesi in curand in poteca marcata cu banda albastra care te va duce spre Curmatura Lutul Rosu. Odata ajuns pe Piciorul Secu, te asterni la drum peste Obcina Chica Baicului. Drumul de obcina, odihnitor si placut, este deschis si ofera o perspectiva minunata atat spre Valea Izvorului Alb, care se deschide la dreapta, cat si spre V. Paraului Secul in partea stanga. Obcina Chica Baicului isi intinde culmea pe circa 4 km si urca domol pana in bitca Chica Baicului. Paralel cu ea, pe partea cealalta a Vaii Izvorul Alb o insoteste Obcina Verdelui cu plaiurile ei luminoase si pasuni care isi imbina linia lor dreapta cu pripoarele de sub Turnul Sihastrului.

Intre Obcina Chica Baicului si cea a Verdelui se strecoara apele limpezi ale Paraului Izvorul Alb, care mai poarta inca in unda lui urmele rocii de calcar din care isi afla obarsia. In apropierea izvoarelor, pe fundul apelor se zaresc urmele de calcar, pe care rostogolirea continua le faramiteaza si le poarta kilometri intregi catre vale, dind apelor inspumate culoarea alba-stravezie, de unde si denumirea de Izvorul Alb. Paraul Izvorul Alb isi are obarsia chiar sub Ceahlau, din klippele de calcar ale orizonturilor de conglomerate. In apropierea confluentei cu Bistrita (la circa 3 km) traverseaza o fasie ingusta, de 1 km, de gresie si cuartite negre, de argile negre, formind toate complexul sisturilor negre, sau asa-numitelor straturi de Audia.

In partea stanga a Obcinei Chica Baicului curge catre est Paraul Secu, care si-a ascuns izvoarele sub Culmea Chica Baicului. Izvorul Alb si cel al Secului curg paralel, avind directia generala de la vest la est. Obcina Chica Baicului porneste de sub streasina muntelui si coboara mult departe la vale, pe nesimtite, pana in apa lacului de acumulare. Inca de la inceput, din gura Vaii Izvorul Alb sau cea a Paraului Secu meterezele Ceahlaului apar trufase; Toaca si Panaghia stau neclintite, impunatoare.

Dupa ce ai trecut de Piciorul Secu si ajungi pe Obcina Baicului, poteca te duce printr-o padure, care creste intr-un teren umed si noroios. Aceasta portiune delimiteaza zona straturilor negre de Audia, dupa care iesim intr-o frumoasa pajiste. De aici incolo, pana in Chica Baicului, poienile se inlantuiesc. Peste aceasta neasemuita talazuire de poiene, care se intrec in frumuseti, plopii astern umbre lungi, iar mestecenii unduiesc in vazduh transparenta si gingasia stindardelor lor verzi.

Aproximativ intr-o ora si jumatate de mers din vale, de la gura Izvorul Alb, cand drumul incepe sa se abata usor spre directia sud-vest, ajungi in Poiana Chica Baicului, o minunata poiana in care mestecenii parca viseaza, ori spun povesti brazilor de pe marginea potecii. De aici vei avea surpriza celei mai frumoase perspective din tot parcursul drumului, privirile pierzindu-se de sub streasina Ceahlaului pana departe asupra tinuturilor inconjuratoare.

In vest, se desfasoara in toata splendoarea lui Masivul Ceahlaului, care pare ca s-a aliniat ca sa te primeasca, de la Turnu lui Budu (extremitatea de sud) pana la Piatra Lata (extremitatea nordica). Astfel se contureaza clar toata linia superioara a masivului, cu uriasa streasina a Ocolaselor, ridicatura din Bitca Ghedeon cu Pietrele Detunate in fata, apoi unghiul larg ce-l formeaza Toaca, aidoma unui vulcan, dupa care, Panaghia care se lungeste spre cer, vrind sa ajunga in inaltime Vf. Toaca. Din Panaghia porneste saua muntelui care se termina in Piatra Lata. In lungul Obcinei Chica Baicului se desfasoara tot drumul, insotit de gospodariile locuitorilor, pierdute printre raristi de plopi si mesteceni.

In Padina Chica Baicului, spre nord, apare peste talazuirea padurilor Obcina Verdelui, iar spre sud Vf. Horstei din care porneste spre est Obcina Horstei, de-a lungul careia curge Paraul Secu. Urci o buna parte din Bitca Chica Baicului pe care o lasi in stanga si de indata ce ai depasit Chica Baicului directia drumului se schimba spre vest. In acelasi timp incepe un coboras lin care duce dupa vreo 15 minute in Curmatura Lutul Rosu. Ajuns in curmatura, poti urca la cabana Dochia dupa semnul banda albastra (continuarea traseului care vine de la Izvorul Alb) sau poti cobori spre sud la cabana Izvorul Muntelui, pe traseul marcat de asta data cu punct albastru pe portiunea cabana Izvorul Muntelui - Curmatura Lutul Rosu.

Din localitatea Bicaz se pot face plimbari pe schi, pornind pe V. Izvorul Muntelui pana la cabana cu acelasi nume, a doua zi urci in Curmatura Lutul Rosu, pe drumul marcat cu punct albastru, de unde, mergind spre est - marcaj banda albastra - ajungi in saua de sub Chica Baicului. Drumul pana in sa il faci pe poteca batatorita de cerbi si caprioare. O data ajuns in sa, schimbi directia spre nord si intri in poteca larga ce coboara spre Obcina Chica Baicului. De aici, urmind spanarea obcinei, cobori peste poienile de pe obcina in Piciorul Secu, care te scoate in V. Bistritei de unde, pe marginea lacului de acumulare, in mai putin de o ora te inapoiezi la Bicaz.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: