Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Dragobetele si obiceiuri din Muntenia

Joi, 19 Februarie 2015 01:18

Dragobetele si obiceiuri din Muntenia

Dragobetele si obiceiuri din MunteniaDragobetele cade intotdeauna pe 24 februarie, fiind celebrat cu mare fast in toate partile Romaniei. In acest articol dorim insa sa facem referire la zona Munteniei. In aceasta parte a tarii, Dragobetele este o zi frumoasa de sarbatoare pentru baieti si fete.

In aceasta zi, dimineata, toate fetele si baietii se piaptana, se premenesc si, daca este vreme frumoasa, pornesc dupa ghiocei la lunca sau dupa lemne in padure, mai intai fetele, apoi baietii in cete. Daca este vreme urata, fetele se strang prin case pe la prieteni si rude, unde vin si baietii dimprejur.

Dupa credinta poporului, 24 februarie, adica Dragobetele, este ziua in care se imperecheaza toate pasarile si animalele.

Baietii si fetele au deci credinta nestramutata ca in aceasta zi trebuie si ei sa glumeasca, sa faca Dragobetele, dupa cum zic ei, ca sa fie indragostiti in tot timpul anului. Iar daca in aceasta zi nu se va fi intalnit fata cu vreun baiat, se crede ca tot anul nu va di iubita de niciun baiat, si viceversa.

Daca in aparenta acest obicei nu are nicio insemnatate, in fapt insa poporul tine atat de mult la el, ca nu-l lasa sa treaca fara sa nu-l sarbatoreasca.

Apoi, intre fetele de la tara este atata intrecere de a fi indragostite si intre mamele lor atata bucurie cand vad ca fetele lor sunt inconjurate de dragoste nevinovata, ca de multe ori se invidiaza si chiar se naste galceava pentru aceasta, in care cea cazuta din dragoste striga celeilalte ca ea a umblat dupa farmece de si-a facut de dragoste, iar ei i-a facut, tot prin farmece, de uraciune, ca sa nu o indragosteasca baietii.

De exemplu, in comuna Rosia, judetul Gorj, aveau mai demult feciorii si fetele datina in ziua de Dragobete de a se insoti, adica de a se insurati.

Legatura aceasta se facea pe temeiul armoniei fratesti de mai inainte, si anume in ziua aceasta se imbratisau si, sarutandu-se, se incredintau ca nu vor cauta a se supara prin nesinceritate unul pe altul, ci din contra, se vor ajuta reciproc in orice timp si la orisice nevoie.

In timpul de fata insa acest obicei a disparut mai cu totul.

In fine, trebuie sa mai amintim ca, in unele comune, tot din Muntenia, precum bunaoara in comuna Buzesti din judetul Olt, poporul serbeaza Dragobetele anume ca sa fie ferit de boli.

In ziua de Dragobete, mai cu seama tinerii si tinerele, tin sa schimbe intre ei vorbe de dragoste, crezand ca le va merge bine, ca se vor indragosti si vor fi iubiti de toata lumea in cursul acelui an.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: