Interferente.ro Sanatate Naturiste Despre lamai noutati terapie si remedii naturiste

Joi, 25 Septembrie 2014 01:08

Despre lamai - noutati, terapie si remedii naturiste

Despre lamai noutati terapie si remedii naturisteLamaile fac parte din familie Rutacee, iar denumirea vine din latinescul Citrus limon. Mentionam si denumirile populare: alamai, chitra, lemonie, mar de titron.

Fructul, o baca, avand o coaja bogata in uleiuri aromatice, contine proteine, zaharuri, acid citric in suc (si altii in pula fructului si in coaja), saruri minerale de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier in proportii mari, oligominerale, vitamina C foarte multa si in cantitati mai mici vitaminele A, B1, B2, B3, D, E, PP.

Remedii naturiste

Lamaie e folosita cu precadere pentru prepararea limonadei sau pentru a gati diverse sosuri pretentioase. Cu toate acestea, consumata ca atare ori sub forma de ulei sau decoct, are o multime de intrebuintari. Este un revigorant infailibil, fixeaza calciul in oase intervenind cu succes in vindecarea fracturilor, creste rezistenta generala a organismului.

Iata cateva afectiuni ce pot fi tratate cu ajutorul lamailor:

·         infectii pulmonare sau intestinale – se bea in fiecare zi suc proaspat de lamaie;

·         aerofagie – in fiecare dimineata, se bea infuzie, pe stomacul gol;

·         ascita, reumatism sau guta – sucul de lamaie este bun la elimnarea din tesuturi, dar si la detoxifierea organismului;

·         stari febrile, senzatie de voma, greturi;

·         insuficienta hepatica si pancreatica – sucul de lamaie stimuleaza secretiile gastohepatice;

·         paraziti intestinali – in acest caz, se prepara un decoct de lamaie, din care se beau doua cani pe zi;

·         faringita – de obicei, e bine sa se faca gargara cu suc de lamaie diluat in apa;

·         degeraturi – se fac, in acest caz, frectii cu suc de lamaie;

·         hemoragii nazale – se pun cateva picaturi de suc in nas;

Nu uitati ca lamaia provoaca hiperaciditate gastrica. Avand in vedere acest aspect, se recomanda prudenta in folosirea ei de catre cei cu probleme digestive.

Forme de administrare

Principalele forme de adminstrare sunt urmatoarele:

·         Suc de lamaie. Cel mai adesea, se stoarce lamaia si se consuma sucul proaspat, de regula indulcit cu zahar. Intrebuintarile sunt din cele mai diverse, daca luam in calcul calitatile sale bacteriale antiseptice, tonice si fubrifuge. Sa nu uitam, totusi, ca scade vascozitatea sangelui, un lucru extrem de important pentru sanatate.

·         Felii de lamaie. Se recomanda folosirea unor felii de lamaie in caz de intepaturi de insecte. efectul favorabil il veti remarca curand. In orice caz, pentru inceput veti remarca calmarea mancarimilor, un aspect esential.

·         Baie de picioare. In caz ca suferiti de acest aspect, ar fi bine sa turnati zeama de la doua lamai intr-un lighean cu apa calda. Pare sa fie, cu siguranta, cel mai sigur remediu exceptional contra traspiratiei excesive si a mirosului neplacut al picioarelor.

·         Ulei de lamaie. De obicei, e bine sa fie lasat la macerat, intr-o cana de ulei, o lamaie taiata cubulete, circa 2-3 saptamani. La expirarea acestui timp se filtreze si se pune intr-o sticla, fiind bun pentru masaj.

·         Gargara. In aceasta situatie, cel mai bine ar fi sa se faca gargara, cel putin de doua ori pe zi, cu suc de lamaie diluat in apa.

·         Decoct. In general se fierb 2-3 lamai intr-un litru de apa, circa 10 minute.

·         Infuzie. Peste o lamaie taiata marunt, e bine sa se toarna doua cani cu apa fierbinte.

·         Avand multe utilizari in stare proaspata, se pare ca rezultate mai bune se obtin cu ajutorul ceaiurilor decat cu al pulberilor.

Sub forma de ceai. Partea utilizata pentru ceai este coaja de lamaie.

Cel mai des, ceaiul de lamaie este indicat in urmatoarele afectiuni si probleme de sanatate: febra, celulita, bronsita, cistita, dureri de gat (angine), dar nu trebuie neglijata eficienta sa si in: reumatism, varice, arterioscleroza, aerofagie, oboseala.

Iata modul de preparare a ceaiului de lamaie: se pun patru linguri pline de coji maruntite intr-un litru de apa, se fierb un minut, se lasa sa infuzeze zece minute si ceaiul se bea caldut (sau fierbinte, dupa caz), de-a lungul unei zile intregi, intre mese.

Recoltare, uscare, pastrare

In tara noastra e greu de spus „recoltare”! Se cumpara unul-doua kilograme de lamai, se curata coaja, se fac melcisiori, se insira pe ata, se usuca la umbra si se pastreaza in borcane. Dar e foarte costisitor, pentru ca lamaile „golase” nu prea tin la frigider. Asa incat ar trebui si ele mancate, taiate felii si acoperite cu miere, lasandu;le sa stea sa se patrunda o noapte intreaga.