Interferente.ro Descopera Civilizatii Despre Afrodita zeita frumusetii si a iubirii

Joi, 04 Decembrie 2014 02:38

Despre Afrodita - zeita frumusetii si a iubirii

Despre Afrodita zeita frumusetii si a iubiriiAfrodita este zeita frumusetii si a iubirii, una din cele mai mari divinitati ale lumii grecesti. Ulterior, a fost imprumutata si de romani, fiind asimilata cu Venus. Traditiile mitologice si povestile sunt multe, insa am dori sa povestim doar una … zicem noi cea mai sugestiva si mai semnificativa.

Se spune ca Afrodita (Aphrodite) s-a nascut in insula Cipru, din spuma marii. De ce aici? Poate … pentru ca aici s-a pastrat amintirea zeitei orientale pe care o aflam reprezentata in statuete siriene inca dintr-o epoca foarte indepartata.

Cel mai adesea Afrodita apare reprezentata goala, cu mainile pe sani, fiind considerata zeita protectoare a fecunditatii. Grecii povestesc ca Afrodita era fiica lui Zeus si a Dionei si ii atribuiau aventuri de dragoste in care sentimentul e pus pe aproape acelasi plan cu instinctul.

Zeita a fost casatorita cu Hefaistos (un zeu diform si necioplit), dar se iubea in secret cu Ares, zeul razboiului. Aventura celor doi nu a trecut insa neobservata, Hefaistos i-a surprins, iar aventura lor a amuzat tot Olimpul. Hefaistos a chemat atunci toti zeii Olimpului drept martori pentru infidelitatea zeitei.

Din originea sa asiatica, Afrodita a pastrat o slabiciune vizibila pentru dusmanii grecilor: in razboiul toian a tinut troienii si chiar se povesteste ca Ahile nu i-ar fi fost indiferent. In permanenta, aceasta ar fi tinut parte lui Paris si Aeneas si chiar a fost ranita in lupta de catre Diomedes. Daca n-a putut impiedica moartea lui Paris si distrugerea Troiei, in schimb, salvarea lui Aeneas se datoreaza Afroditei, care l-a ajutat sa ajunga pe tarmurile Italiei. Tot datorita acestui fapt, zeita este socotita, sub numele de Venus, drept divinitate protectoare a Romei.

Tot in Orient, insa mult mai tarziu, a inflorit dragostea sa mare pentru Adonis. Ea si admiratoarele au plans indelung atunci cand frumosul tanar pastor a fost lovit mortal de un mistret.

Asadar, iubirea a fost mare, iar povestile multe. Drept concluzie, s-ar putea spune ca a fost casatorita cu Hefaistos, dar a fost iubita si de catre Ares, Dionysos, Hermes si Poseidon (dintre zei), precum si de Anchises si Adonis (dintre muritori). A avut mai mult copii: cu zeul Hermes l-a avut pe Eros, cu Ares l-a avut pe Anteros si pe Harmonia, iar cu muritorul Anchises l-a avut pe Aeneas, etc. A avut sanctuare celebre la Paphos, Cnidus, Delos, Sicuon, etc., iar cultul ei era celebrat in intreaga lume helenica, cu precadere in insulele Cyrus si Cythera.

In pictura, Afrodita apare reprezentata des alaturi de fiul sau Eros (Amos). Cine nu a auzit de el, copilul arcas ce indreapta sagetile sale catre inimile in care vrea sa aprinda focul iubirii!?