Interferente.ro Parinti si copii Educatie Dependenta de rontaieli

Miercuri, 04 Iunie 2014 00:03

Dependenta de rontaieli

Dependenta de rontaieliTraiesti o viata activa, traiesti sub o stare de stres, iar la mesele principale mananci “te miri ce”. Din aceaste cauze, resimti nevoia de a rontai cate ceva toata ziua. Ajungi, de fapt, la o dependenta fata de “rontaieli”, ceea ce nu e bine. Iata sfaturile noastre pentru a scapa de aceasta deprindere si vezi cum poti repara greselile.

In primul rand, trebuie sa recunosti ca gresesti, ca nu mananci mai nimic la mesele principale. Motivele sunt diverse: nu ai timp, daca mananci te ingrasi, s.a.m.d.

In al doilea rand, rontaind cate ceva (ceva dulce, ceva sarat – dupa preferinte), normal ca piere pofta de mancare, iar rezultatul nu e tocmai unul bun, caci ajungi la carente alimentare ce se acumuleaza zi de zi.

Consumi mai multa energie decat acumulezi, deci senzatia continua de foame este perfect legitima. Exista insa si cauze care tin de starea ta psihica, sufleteasca, gasind adesea in aceasta “rontaiala” o metoda de a scapa de stres. Rontaind toata ziua, organismul tau percepe aceste gesturi drept o alimentare continua, prezentand riscuri si pericole pentru sanatate daca devin un obicei permanent. Mai mult de atat, poate duce chiar la obezitate.

In concluzie, iata cateva motive in care te poti regasi si care te indeamna la rontaiala:

·         Ai mereu la indemana alimente care se preteaza la rontait.

·         Ai de lucru si trebuie sa rontai ceva, ca sa te poti concentra.

·         Emotiile puternice (pozitive sau negative) rascolesc in tine foamea.

·         Te-ai concentrat pe ceva/cineva si te reconfortezi cu “o recompensa”.

·         Rontai cand te plictisesti.

·         Rontai ca sa alungi anxietatea.

·         Rontai cand te bantuie sentimentul insatisfactiei fata de ceea ce ai realizat in viata.

·         Rontai in semn de revolta, cand te lupti cu prea multe constrageri.

·         Rontai, din politete, ceva ce ti se ofera (biscuiti, ciocolata, covrigei, grisine, alune, seminte, fructe uscate, etc.) sau ca sa nu faci nota discordanta cu anturajul.

·         Rontai ca sa-i sfidezi pe cei care te bat la cap sa mananci sanatos (sotul, mama, copilul, etc.)

Tinand cont de toate aceste aspecte, ne permitem sa venim in ajutor cu cateva sfaturi, speram noi de bun augur pentru o viata cat mai sanatoasa si echilibrata:

·         Nu mai cumparati produse alimentare de rontait. E cea mai buna metoda de a scapa de dependenta. Daca nu ai la indemana ce sa rontai, nu vei fi tentat sa consumi.

·         Evita sa cazi prada tentatiei. Cel mai bine ar fi sa renunti acasa/la scoala/la serviciu la dulciuri si alte produse tentante, inlocuindu-le cu sucuri, fructe, compoturi, etc.

·         Consuma lichide. Bea un pahar cu apa ori alege un ceai cald ori un suc natural de fructe proaspete.

·         Ocupa-ti mintea si mainile cu alte lucruri si activitati. Cu siguranta, vei remarca ca vei uita rapid de covrigei, biscuiti, alune, seminte, snack-uri ori alte cele, deoarece vei fi absorbit de lucru.

·         Spala-te pe dinti. Poate sa para banal, insa pofta de rontaieli va trece subit.

·         Respira lent si profund. Cert, efectul e asemanator cu cel produs de activitatea fizica. Se oxigeneaza creierul, ceea ce iti va da o stare de bine, ce iti va alunga pofta de mancare.

·         Mananca guma de mestecat. Desi este interzisa, mai ales cea cu zahar, cateva pastile pot sa inlocuiasca dulciurile si alte rontaieli ce te tenteaza.

·         Incordeaza-ti abdomentul. Atunci cand simti o tentatie, incearca sa iti incorzi abdomentul pentru jumatate de minut. Repeta figura de cel putin 4 ori si vei remarca ca pofta de mancare si rontaiala va disparea.

·         Rasfata-te. Nu uita de odihna, caci somnul este un sfetnic bun si impotriva tentatiilor alimentare si culinare.

·         Fa miscare. Iesi la plimbare. Ce poate fi mai bun de atat? Aerul proaspat, lumina naturala, miscarea te vor ajuta sa alungi gandurile negre si falsa foame alimentata de ele.

·         Incearca sa stai mai putin la televizor. Acesta e timpul cand recurgi la rontaieli. Corect? Mai ales atunci cand vezi reclame la produse alimentare, iar pofta e mare …

Nu spunem sa renunti total la rontaieli, insa ar fi bine sa le reduci in consum. De cele mai multe ori obiceiul de a rontai vine din plictiseala. Deci, ai grija si cu toate aceste sfaturi/recomandari e imposibil sa dai gres. Totul depinde de tine, de vointa ta!