Interferente.ro Descopera Geografie Defileul Lapusului

Miercuri, 12 Martie 2014 21:57

Defileul Lapusului

Defileul LapusuluiLapusul, cel mai lung rau al judetului Maramures (114 km) izvoraste de sub Varful Varatec, din Muntii Lapusului, de la o altitudine de 1.200 m, si se varsa in Somes, la o altitudine de 148 m.

Dupa ce strabate Depresiunea Lapusului, la kilometrul 42 de la izvor raul patrunde in Masivul Preluca, unde, pe o lungime de 28 km, formeaza un impresionant defileu, cu versanti abrupti si meadre incatusate, intre satele Razoare si Remecioara. Defileul s-a dezvoltat pornind de la o depresiune de contac schitata in sudul Masivului Preluca in umra miscarilor postpontice. Aici s-a instalat o apa curgatoare care, in timp, s-a adancit in rocile sedimentare eocene si apoi in sisturile cristaline precambriano-paleozoice, rezultand un defileu epigenetic tipic. Albia raului este adancita cu 200 m fata de nivelul interfluviilor invecinate, care corespund unei suprafate de eroziune denumita “peniplena preeocena”.

Defileul este puternic meandrat, prapastios si greu accesibil. Versantii sunt deosebit de abrupti pana la altitudinea relativa de 100 m, in unele zone existand abrupturi dolomitice verticale in care se dezvolta mici pesteri. Cea mai cunoscuta pestera este Grota Haiducilor, suspendata intr-un abrupt dolomitic pe dreapta defileului, la sud-vest de Varful Pietrarilor. Are o lungime de 12 m, prezentand cruste de calcit si stalactite de dimensiuni mici.

In dreptul vailor Varligatii si Viziunii se pastreaza urmele mamitelor din holocenul inferior. La confluenta cu Lapusul, vaile Branistei Mici si Jidului formeaza cascade de o deosebita frumusete. Prezenta unor umeri bine marcati in partea superioara a versantilor si a unor trepte structurale, generate de stratificarea rocilor cristaline, confera defileului si cateva aspecte de tip canion. In lungul defileului exista putine zone de largire a vaii, acestea corespunzand unor mici bazinete de confluenta. Principalul afluent al Lapusului, raul Cavnic, formeaza, de asemenea, in cadrul Masivului Preluca, un frumos defileu meandrat, lung de 6 km, care, in cateva sectoare, este mult mai salbatic decat al Lapususlui, fiind mai prapastios. La iesirea din Defileul Lapusului, in apropiere de satul Remecioara, pe stanga vaii, se inalta ruinele Cetatii Chioarului.

Defileul Lapusului constituie o atractie deosebita, accesul fiind posibil atat dinspre amonte, din satul Razoare, situat in vecinatatea orasului Targu-Lapus, cat si din aval, dinspre satul Remetea Chioarului.

In defileu pot fi practicate pescuitul (stiuca, mreana, clean, scobar), sportul extrem cu ambarcatiuni pe ape repezi si catararea prin escaladarea peretilor stancosi.

Defileul Lapusului, ofera vizitatorilor o imagine de neuitat, o frumusete aparte, peisajul fiind mai dur si mai salbatic decat defileul “Portile de Fier”.


Newer news items:
Older news items: