Interferente.ro Descopera Diverse De la Esculap citire si simbolul medicinei si al farmaciei

Duminică, 17 Noiembrie 2013 15:06

De la Esculap citire si simbolul medicinei si al farmaciei

 

Asclepius sau Esculap, considerat in antichitatea greaca si romana ca zeu al medicinei si al farmaciei, a fost in realitate un om ca oricare altul, dar care si-a dedicat intreaga viata artei vindecarii bolilor. Mitologia ne spune ca era fiul lui Appolo, zeul luminii si al artelor, si ca ar fi invatat arta vindecarii de la centaurul Chiron. Esculap, conform miturilor antice, s-ar fi priceput nu numai sa anihileze durerile pacientilor, ci, chiar sa regenereze partile afectate de boala, folosind in acest scop plantele medicinale.

Numele sau inseamna “alinatorul”, deci cel care poate vindeca durerile in intreaga lume greco-romana templele consacrate lui Esculap au fost, in fapt, niste clinici medicale, probabil dupa model egiptean, toti sacerdotii slujitori fiind si medici. In templul din Epidaur, Esculap folosea, alaturi de plante medicinale, si muzica. In afara vindecarii bolilor, el putea – conform legendei – chiar sa redea viata celor morti. Se afirma astfel ca, mergand la un bolnav, a intalnit un sarpe care i s-a incolacit pe batul calator. Cu ajutorul unei pietre, a reusit sa-l omoare, dar indata ce a aparut serpoaica, perechea victomei, care, aducand in gura un fir de iarba, a redat sarpelui ucis viata. Aceasta intamplare l-ar fi invatat pe Esculap secretul vietii vesnice. De aici i s-a tras si pedeapsa: Hades, zeul care domnea peste Campiile Elisee si peste Infern, s-a plans lui Zeus ca oamenii nu mai mor.

Infuriat, Zeus isi trimite trasnetele sale purtate de cicloni si il preface in cenusa pe Esculap.

 

Simbolul medicinei si farmaciei, sub forma unui sarpe incolacit pe un baston, are o anumita semnificatie. Astfel, bastonul lui Esculap aminteste ca medicii trebuie sa-si viziteze bolnavii, fiindu-le fideli, iar sarpele reprezinta puterea datatoare de viata. Se stie ca templele lui Asclepius sau Esculap au fost, in Grecia Antica, cele dintai spitale, iar sacerdotii cei dintai medici. Bolnavii alergau atunci, din ce in ce mai numerosi, la sanctuarele din Cnidos, Rodos, Cirene, Epidatur, etc. In jurul acestor temple s-a constituit un fel de corporatie medicala, o fraternitate laica independenta, membrii ei exercitandu-si arta vindecarii in diverse orase, templele lui Asclepius erau acoperite de reproduceri partiale ale trupurilor vindecate de zeu. Placi, basoleriefuri, vase, pietre pretioase, trepiede sacre, instrumente muzicale, teracote de orice forma reprezentau un cocos (animalul care se sacrifica totdeauna lui Esculap). De notat, totusi, ca medicii erau platiti de bolnavi numai dupa ce obtineau vindecarea. Fiecare templu avea un mare preot, ales pe un an, care, administrand locasul, se ingrijea deopotriva de serpii si cainii necesari cultului lui Esculap. Serpii veninosi erau tinuti ca sa linga ranile si sa suga abcesele.

 

Cultul lui Esculap, zeul medicinei si al farmaciei la greci si romani, a dainuit timp de mai multe secole.

Sarpele incolacit pe bastonul lui Esculap, acest erou civilizator, a devenit apoi insemnul medicinei si farmaciei. O situatie confuza s-a nascut in clipa cand, in unele tari, drept simbol medical a fost adoptat caduceul, alcatuit din doi serpi incolaciti pe o bagheta, cu o preche de aripi. Insemnul cu cei doi serpi este veche de peste 4.000 de ani si vine din Babilon. A reaparut in mitologia greaca cand i s-au adaugat si aripile, devenind semnul lui Hermes. Mesagerii sai purtau acest simbol care semnifica neutralitatea. Mai tarziu, medicii au purtat cadaceul pe campurile de batalie, ca sa-si arate statutul lor de necombatanti, deci pentru a-i putea ajuta pe cei raniti. In unele tari a fost adoptat ca emblema pentru profesia medicala. In secolul XIX,  insemnul celor care ingrijeau pe front a devenit Crucea Rosie. In sfarsit, sa mai notam o descoperire care a produs multa senzatie: savantii care au cercetat ADN-ul, acel faimos acid care sta, se pare, la baza metabolismului, au constatat cu surprindere ca structura acestui compus fundamental care asigura existenta noastra are forma unei duble elice, doua sinusoide care se incruciseaza asemenea traditionalului cadaceu. In matematica, dubla spirala rasucita a cadaceului este simbolul infinitului.

In zilele noastre, Esculap, ca si cadaceul, inseamna, in limbaj familiar, medic, medicina, farmacie.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: