Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Datini si obiceiuri de Anul Nou

Joi, 30 Decembrie 2010 22:36

Datini si obiceiuri de Anul Nou

 

 

datini si obiceiuri de anul nouAnul Nou este considerat un moment special in intreaga lume si este sarbatorit prin diferite datini si obiceiuri, unele pastrate de mii de ani si transmise din generatie in generatie. 

Iata cateva datini si obiceiuri pentru Anul Nou la alte popoare, pe care le pot urma toti cei care cred in aceste superstitii pentru noaptea de Revelion!!!

 

In Austria se obisnuieste sa se tine in mana un obiect din orice material in forma de purcelus, fiind considerat un adevarat talisman aducator de noroc.

 

In Danemarca exista obiceiul ca in noul an sa se intre sarind de pe un scaun la miezul noptii. Saritura are rolul de a alunga spiritele rele şi de a aduce noroc.

 

In Finlanda se spune ca poti afla cum va fi noul an daca torni cositor topit intr-un recipient cu apa, iar forma pe care o va lua metalul va spune daca anul viitor va fi unul norocos. Daca are forma de inel sau inima inseamna ca va fi o nunta, daca are forma unui vapor inseamna ca va fi un an cu multe calatorii.

 

In Grecia se fac prajituri, care se servesc de Anul Nou, in care se pun bani. Persoana care gaseste banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost imprumutat si de romani, insa doar in anumite regiuni ale tarii.

Ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile, celebru pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltamintea langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun.

 

In Italia, la Napoli, Anul Nou este intampinat printr-un obicei special, care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.

 

In Scotia traditia spune ca prima persoana care va trece pragul unei case trebuie sa aduca un dar. Pentru ca scotienii sunt vestiti ca bautori de wisky, bineinteles ca acesta este darul cel mai obisnuit. Un alt obicei, tot al scotienilor, este de a colinda cu faclii aprinse in mana, acestea fiind simboluri ale soarelui si au rolul de a purifica noul an.

Scotienii cred ca prima persoana care va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos daca aceasta persoana este un barbat brunet, care aduce un dar.

 

In Spania se obisnuieste ca in noaptea de Anul Nou sa se manance 12 boabe de struguri, la fiecare din cele 12 batai ale ceasului care vestesc trecerea in noul an. Pentru fiecare boaba de strugure care se mananca se pune cate o dorinta, iar aceste dorinte au mari sanse de a se implini, acestea reprezentand dorinte pentru fiecare luna a anului urmator

 

In Statele Unite este bine ca de Anul Nou sa mananci mazare, pentru ca aduce noroc atat in viata personala, cat si cea profesionala.

 

In America Latina, in tari precum Ecuador sau Peru, cu putin timp inainte de Anul Nou, oamenii fac papusi de carpa sau din hartie creponata, care reprezinta anul ce s-a terminat, iar la miezul noptii, sunt arse in strada. De asemenea, cel care doreste sa calatoreasca tot anul trebuie sa alerge prin cartier cu o valiza in mana, la ora 12 noaptea fix.

 

In unele parti din Elvetia si Austria, localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru. In anul 314, oamenii au crezut ca suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scapa si va distruge lumea in anul 1000. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, toti au fost fericiti, dar, in amintirea acelei spaime, oamenii se imbraca in costume neobisnuite.

 

Rusii, la fel ca si romanii, obisnuiesc sa bea sampanie la mizul noptii si sa deschida usile si ferestrele pentru ca noul an sa intre in casa.

Romanii au multe alte traditii, obiceiuri si superstitii de Anul Nou/Revelion.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: