Interferente.ro Descopera Curiozitati Curiozitati despre lacuste

Marţi, 22 Ianuarie 2013 15:00

Curiozitati despre lacuste

 

Afla cateva curiozitati despre lacuste. Stiati ca ...

 

Exista aproximativ 20.000 specii de lacuste, prezente mai ales in padurile tropicale umede.

 

Printre lacuste exista unele specii care se autodevoreaza. Insensibile la durere, ele incep prin a-si manca picioarele din fata, apoi partea posterioara a corpului.

 

Lacusta isi poate „sacrifica” un picior, deoarece acesta se reface.

 

Lacusta este una dintre cele mai lacome insecte, devorand zilnic o cantitate de hrana egala cu greutatea sa.

 

Lacustele au un apetit formidabil si daca sunt ajutate de caldura se transforma in daunatori de proportii biblice, fiind o adevarata catastrofa pentru culturile agricole. Aceste insecte pot distruge hectare intregi de culturi de cereale intr-un timp foarte scurt, intrucat fiecare roi poate contine si cateva mii de lacuste.

 

Lacusta vaneaza in timpul noptii greierii care dorm.

 

In antichitate, lacustele erau considerate o pedeapsa de la Dumnezeu si aduceau spaima in randul populatiei. Atat cronicarii si naturalistii, cat si restul populatiei descriau aceasta calamitate naturala ca fiind “sfarsitul lumii”.

 

Din cauza lipsei de hrana, larvele migreaza  pe pamant intr-o directie fixa pe care nu o schimba indiferent de obstacolele intalnite. Coloanele de larve sunt uriase, formate de milioane de indivizi.

 

Desi lacustele sunt combatute cu mijloace moderne, continua sa ramana o adevarata calamitate naturala prin unele parti ale Africii, Asiei si Americii de Sud.

 

In Argentina, 20 de hectare cultivate cu tutun au disparut intr-o jumatate de minut sub actiunea lacoma a lacustelor.

 

Lacusta are aripile anterioare mai inguste, iar cele posterioare sunt membranoase si late, fiind in repaus stranse in falduri longitudinale, sub cele anterioare, acoperind abdomenul.

 

Lacustele calatoare, duse de vanturile dominante, pot zbura fara intrerupere 2.000 km, cu o viteza de 40 km/h, ceea ce le ofera o suprafata de devastare considerabila. Nicio alta insecta nu este atat de rezistenta.

 

Lacustele combina saltul cu zborul, putand atinge chiar si viteza de 50 km/ora. Astfel, pot sa strabata sute de kilometri.

 

Lacusta poate sari o distanta mai mare de 20 de ori decat lungimea corpului ei.

 

Au existat perioade in istoria omenirii cand lacustele erau comestibile, in anumite parti ale globului. Chiar si in prezent, in anumite tari, lacustele sunt consumate si reprezinta o sursa excelenta de proteine. In unele tari din Africa, lacustele sunt o sursa importanta de hrana, mai ales in perioadele de criza alimentara, fiind folosite in supa. In Mexic sunt apreciate pentru continutul ridicat de proteine, minerale si vitamine. Pot fi consumate crude sau fierte, uscate la soare, aromate cu mirodenii (ceapa, usturoi, chili) si adaugate in supa sau ca o garnitura pentru diferite mancaruri. Trebuie consumate cu mare grija, deoarece pot contine tenie.

 

Lacusta Weta Alpina se transforma iarna intr-un turture de gheata, iar primavara revine la viata ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: