Interferente.ro Descopera Curiozitati Curiozitati botanice

Marţi, 19 Martie 2013 16:33

Curiozitati botanice

Lintita marunta (Wolffta arrhiza), care creste in apele statatoare, este planta cu cele mai mici flori din lume. Ea are corpul lenticular, cu diametrul de 1-1,5 mm si este lipsita de radacini si frunze. Intr-un fel de minuscul cornet situat pe fata superioara a corpului sau, planta prezinta o floare extrem de mica, redusa la ovar si o stamina.

 

“Fildesul vegetal” este produs de un palmier (Phytelphas macrocapra) care creste in America de Sud. Arborele are o tulpina scurta, care poarta in varf frunze mari de 5-6 m lungime. Fructele lui au cate 6-7 seminte de marimea unui ou de gaina. Endospermul acestor seminte este la inceput laptos ca acela al unei nuci de cocos. Mai tarziu insa el se intareste pana intr-atat incat capata aspectul si duritatea fildesului, putand fi chiar prelucrat la strung. Acest fildes vegetal este folosit la confectionarea unor obiecte de ornament, nasturi etc., imitand bine fildesul de elefant.

Pe langa produsele larg cunoscute ce se obtin de la plante, trebuie sa adaugam si unele … lactate vegetale si comestibile: lapte, branza, unt. De pilda, planta Galactodendron utile, supranumita “arborele-vaca”, ce creste in regiunea tropicala a Americii de Sud, atingand inaltimea de pana la 30 m, furnizeaza un excelent lapte. Pentru a-l “mulge”, arborelui i se fac niste crestaturi in coaja (numai la exemplarele tinere), de unde curge un suc alb cu aspectul si gustul laptelui de vaca, insa ceva mai gros. Este consumat ca tare de catre localnici, care se pricep sa obtina din el si un fel de branza foarte apreciata. Arborele Butyrospermum parkii, care creste in Africa tropicala, este supranumit “arborele de unt”. Ajungand pana la inaltimea de 20 m, el formeaza paduri intinse in Nigeria. Fructele sale, de marimea unor nuci, au partea carnoasa dulce si gustoasa. Samanta este bogata in substante grase din care se obtine untul vegetal, asemenator celui de provenienta animala. Are calitatea de a rancezi foarte greu. Este folosit in alimentatie, dar si la prepararea unui sapun fin.

Ferigi arborescente, asemenatoare celor care au trait in trecutul geologic al Pamantului, mai pot fi intalnite in zilele noastre numai in zona tropicala a Americii de Sud, in sud-estul Australiei si in Noua Zeelanda. O astfel de feriga este Alsophila australis, care creste in insula Tasmania si in sudul Americii. Atinge inaltimea de 12 m. Specia Alsophila novaecaledonia are tulpina bogata in amidon, pe care bastinasii din Noua Caledonie il folosesc in alimentatie. Cynthea medularis, ce creste in Noua Zeelanda si in insulele Oceanului Pacific, poate atinge inaltimea de 15 m. Maduva tulpinii, foarte bogata in amidon, este consumata de localnici, avand calitati apropiate sagoului produs de sagotieri.


Newer news items:
Older news items: