Interferente.ro Parinti si copii Educatie Cumparaturile online protectie si drepturi ale consumatorilor

Joi, 13 Martie 2014 13:31

Cumparaturile online - protectie si drepturi ale consumatorilor

Cumparaturile online protectie si drepturi ale consumatorilorSuntem cetateni europeni si, ca alti multi europeni, de multe ori recurgem sa facem cumparaturi pe internet, online. Aceasta varianta s-a dovedit a fi o modalitate rapida si convenabila. Astfel, pot fi comparate preturile din zeci de magazine din intreaga lume si, pentru ca aceste magazine virtuale nu au aceleasi cheltuieli de intretinere ca si marile magazine, preturile sunt adeseori mai mici. Nu e de mirare ca multa lume apeleaza si prefera cumparaturile online.

Totusi, fiti precauti si informati-va de la cine cumparati produse. Cand faceti cumparaturi online, nu puteti fi siguri de la cine cumparati, dar vanzatorii online seriosi isi afiseaza intotdeauna pe site-ul web propriu coordonatele si datele de identificare, precum numarul de telefon, adresa postala, adresa electronica, etc. In Uniunea Europeana, companiile care vand online sunt obligate sa furnizeze aceste informatii.

Apoape toate site-urile va permit sa platiti cu card bancar, iar companiile asigura protectie impotriva utilizarii frauduloase a datelor si a cardului. Dar, nu uitati ca e bine sa fiti informat. Asadar, ar fi bine sa cunoasteti urmatoarele informatii legate de drepturile dvs. in calitate de cumparator:

·         Drepturile pe care le aveti in calitate de consumator clasic sunt valabile si pentru cumparaturile online.

·         Imprimati intotdeauna formularul de comanda si mesajul de confirmare a comenzii.

·         Fiti atenti la termeni si conditii: verificati detaliile referitoare la plata si la livrare.

·         Tineti o evidenta a comenzilor personale.

·         Comunicati datele referitoare la card numai daca exista o conexiune sigura si niciodata prin e-mail si, foarte important de stiut, nu dezvaluiti niciodata codul PIN nimanui.

·         In Uniunea Europeana, dispuneti de cel putin 7 zile lucratoare pentru a anula o comanda online si a solicita banii inapoi.

·         De asemenea, nu uitati ca aveti la dispozitie 14 zile lucratoare pentru a renunta la un acord online cu privire la servicii financiare.

·         Furnizorul trebuie sa livreze comanda in maxim 30 de zile incepand cu ziua urmatoare celei in care comanda a fost primita.

·         Website-ul trebuie sa va permita sa retineti o chitanta, o inregistrare a tranzactiei dupa incheierea acesteia.

·         Dupa efectuarea unei tranzactii online, verificati extrasul de cont si regulile referitoare la raportarea unei tranzactii suspecte.

Pentru a-i ajuta pe cetatenii europeni sa isi cunoasca drepturile, in calitate de consumatori, Uniunea Europeana a creat o retea de Centre europene pentru protectia consumatorilor (ECCs). Acestea ofera sfaturi celor care intampina probleme legate de produse si servicii oferite de companii ditnr-o tara a Uniunii Europene, precum si din Islanda si Norvegia si se ocupa de plangerile consumatorilor legate de:

·         Tehnicile de vanzare – cateodata consumatorii se simt obligati sa cumpere anumite lucruri.

·         Produse si servicii achizitionate pe internet, prin telefon, posta sau fax.

·         Servicii financiare – inclusiv promisiuni false privind modalitatile de plata.

·         Calatorii – inclusiv zborurile anulate sau cu intarziere, bagajele pierdute sau obiectele furate.

·         Produse electronice – sunt cele mai cautate in prezent.

·         Achizitionarea biletelor, cartilor, revistelor, CD-urilor, etc.

·         Fraude legate de premii, competitii si loterii.

Consilierii centrelor va vor ajuta catre experti care va pot ajuta sa rezolvati problema, fara sa apelati la o instanta judecatoreasca, sa traduceti documente si sa va descurcati cu diferentele nationale in materie de drept.

In Romania, rolul Centrului national pentru protectia consumatorilor il asigura Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: