Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Creierul mecanic din minunile stiintei

Vineri, 17 Februarie 2017 00:19

Creierul mecanic - din minunile stiintei

Creierul mecanic - din minunile stiinteiHotarat, asistam la o mecanizare progresiva a tuturor functiunilor omenesti. Nu numai functiunile fizice au ajuns sa fie executate in mod impecabil, de automate, - mai mult sau mai putin complicate – ci si cele mai delicate si complexe mecanisme fiziologice si sufletesti sunt realizate astazi de roboti desavarsiti.

Dupa inovatia senzationala a “ochiului electric” – minuscule piesa ce transforma lumina in electricitate si care “vede” cu o agerime depasind pe aceea a unui ochi de Argus, dupa “urechea electrica” – microfonul – care prinde pana si cel mai imperceptibile soapte, dupa “gura electrica” – difuzorul – care canta si vorbeste cu o intensitate auzibila la kilometric, ne-au fost prezentate, rand pe rand, o serie de adevarate minuni fiziologice.

Americanii si rusii au reusit sa puna la punct inima si plamanul artificial, dispositive mecanice, care, substituite in angrenajul mecanismului corpului nostru, tin locul organelor naturale. Inima artificiala e o pompa care impinge sangele in artera si asigura astfel circulatia lichidului vital, plamanul artificial inlocuieste pe cel natural in procesul respiratiei si asa mai departe.

Un singur organ, parea grea, daca nu imposibil de imitate prin asemenea mijloace. E vorba de creierul, ansamblul care guverneaza cele mai delicate functiuni, in frunte cu gandirea. Facultatea de discernamant, de judecata, este desigur greu reductabila la operatiuni automate mecanice. Si totusi, un savant american a reusit sa infaptuiasca si aceasta minune: creierul mecanic. Fireste, nu e vorba de un organ care sa poata fi substituit creierului natural. Inventia ingenioasa a yankeului se refera la un aparat capabil sa execute o serie de insarcinari asemanatoare intr-o mare masura cu celerealizate prin interventia creierului la fiintele vietuitoare. De exemplu, aparatul primeste anumite atatari din afara, cum arfzgomotele, senzatiile de caldura si de frig, de lumina si intuneric, de o culoare sau alta, intru-un cuvant, toata cohorta elementelor care pot impresiona simturile noastre. Asemenea unei fapturi care incearca diversele senzatii, creierul mecanic reactioneaza diferit, de la caz la caz, prin semnale adecvate, luminoase si sonore. Refuza anumite atatari, tempereaza altele, se acomodeaza sau rezista. Acest dispozitiv slujeste pentru cercetari, studii si demonstratii. Realizatorul sau este profesorul Temple Fay, un eminent neurolog. Creierul mecanic este construit din cauciuc si metal.

De la aceasta performanta si pana la judecata propriu-zisa, alcatuita din discernamant, logica, etc., ne desparte numai un pas, pe care stiinta il va face desigur …