Interferente.ro Parinti si copii Noi si copiii Craciunul si Mos Craciun in lume traditii si obiceiuri

Joi, 25 Noiembrie 2010 15:33

Craciunul si Mos Craciun in lume - traditii si obiceiuri

 

In Anglia este frig si ceata de Craciun. Oamenii se bucura de caldura pe care semineele si sobele incinse o dau. Englezii decoreaza casa cu iedera si vasc. Ajunul Craciunului este o zi foarte incarcata pentru ei. Impacheteaza cadourile, pregatesc mancarurile si prajiturile traditionale, agata sosetele in fata semineului. Dupa ce toate aceste lucruri au fost terminate, intreaga familie se aduna in jurul bradului impodobit si citesc povesti de Craciun. La sfarsitul zilei, copiii ii scriu lui Mos Craciun scrisori in care spun ce cadouri isi doresc. Apoi arunca scrisorile in soba, astfel incat dorintele lor sa iasa pe cos. Dupa ce copii merg la culcare, Mos Craciun ii viziteaza. In timpul sarbatorilor colindatorii merg din casa in casa. Acestia primesc dulciuri si prajiturele cu fructe uscate. 

 

 

 

In Australia, Craciunul este sarbatorit la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Astfel, pentru ca australienii nu au zapada, Mosul nu poate veni cu sania trasa de reni, asa ca aceasta a fost inlocuita de o caleasca cu opt canguri. In sezonul sarbatorilor de Craciun, australienii isi decoreaza casele cu feriga, frunze de palmier si cu mici flori colorate care apar in aceasta perioada. Unele familii impodobesc si brazi. Pentru australieni, sarbatoarea Craciunului incepe la sfarsitul lui noiembrie, cand in scoli si in biserici se monteaza scene cu nasterea lui Isus. In toata luna decembrie, australienii canta colinde. In ajunul Craciunului, toata comunitatea merge la biserica, iar copiii il asteapta pe Mos Craciun. Dupa deschiderea cadourilor in dimineata de Craciun, merg din nou la biserica. Dupa intoarcerea de la biserica, intreaga familie si prietenii se strang la masa de Craciun. A doua zi de Craciun, pe 26 decembrie, australienii strang bani pentru postas, macelar si pentru cel care aduce ziarul pentru a le multumi pentru ajutorul oferit in anul ce tocmai se termina.

 

In Austria, Piata de Craciun din Viena este atractia principala a sarbatorilor, desi Craciunul este celebrat de obicei acasa, cu o masa festiva si cadouri.

 

Belgia - Kerstman (Père Noél) vine in ajunul Craciunului cu daruri pentru copii. Si aici, pe 25 decembrie, se dau cadouri celor dragi, puse sub pomul impodobit sau in ciorapii decorati special si atarnati langa semineu. In dimineata zilei de Craciun se serveste paine dulce – “cougnou” sau “cougnolle”.

 

Bethleemul, micul oras in care Iisus s-a nascut, este impodobit in fiecare an. Biserica Nativitatii din centrul orasului straluceste in preajma sarbatorilor de Craciun. Steaguri si decoratii stralucitoare impodobesc biserica. In Ajunul Craciunului, localnicii si vizitatorii se aduna in biserica pentru a urmari sluja si procesiunea de Craciun. Fiecare casa din Bethleem are pictata o cruce la intrarea, iar in curte ieslea pruncului Iisus. In centrul orasul este instalata o stea uriasa.

 

Brazilienii sunt un mix de popoare din multe parti ale lumii, iar traditiile lor legate de sarbatoarea Craciunului deriva din cele ale coloniilor portugheze. Una dintre cele mai indragite traditii este crearea scenei nasterii lui Iisus si a ieslei: Presepio. Aceste scene sunt amplasate in biserici, magazine si in casele oamenilor. Locuitorii din nordul Braziliei au o alta traditie: scena pastorilor. In versiunea braziliana pastorii sunt de fapt femei, iar un tigan incearca sa il rapeasca pe Iisus. Papai Noel este “Mos Craciun” care aduce cadouri celor mici. Potrivit traditei, Papai Noel locuieste in Groenlanda, iar atunci cand vine in Brazilia poarta haine subtiri, din bumbac, din cauza vremii caniculare. Masa de Craciun este una speciala si neobisnuita pentru anotimpul de vara. Este formata din curcan, jambon, orez, legume si fructe. In ajunul Craciunului, oamenii merg la biserica la Missa do Galo. Galo inseamna cocos, iar denumirea acestei festivitati vine de la faptul ca la ora 1 noaptea un cocos anunta venirea Craciunului. In seara de 25 decembrie se merge din nou la biserica. Decoratiunile de Craciun sunt flori proaspete si colorate. In centrul fiecarui oras sunt impobodobiti brazi, iar noaptea de Craciun este marcata prin focuri de artificii.

 

In Cehia, traditiile sunt mai aspre si mai infricosatoare decat oriunde. Din batrani se spune ca numarul celor care stau la masa trebuie sa fie obligatoriu par. Superstitia mai avertizeaza ca acela care se va ridica de la masa inainte de sfarsitul ospatului va muri in anul care urmeaza. Din acest motiv, toate platourile cu bucate sunt aduse pe masa inainte de venirea oaspetilor, ca gospodina sa nu fie nevoita sa mai faca drumuri inutile la bucatarie. De altfel, putini s-ar indura sa plece pentru ca la desert se serveste o delicioasa prajitura cu migdale. 

 

Crestinii din China decoreaza casa si bradul de Craciun cu lumini, lanterne si lanturi din hartie colorata. Copiii isi agata sosetele si asteapta vizita lui Mos Craciun (Dun Che Lao Ren). In China, unde marea majoritate a locuitorilor nu sunt crestini, principalul festival de iarna este cel de Anul Nou. Copiii primesc haine noi si jucarii noi, se mananca preparate rafinate si se organizeaza si focuri de artificii. O alta traditie importanta in serbarea de Anul Nou o reprezinta cultul stramosilor. Portretele stramosilor sunt aduse in camera principala a casei.

 

In Costa Rica, Columbia si Mexic, darurile sunt aduse de Nino Jesus (Pruncul Iisus).

 

In Cuba, “nochebuena” se caracterizeaza prin ospaturi cu friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale sub forma de piure, preparate intr-o groapa sapata in pamant si umpluta cu carbuni si frunze de bananier.

 

In Danemarca, sarbatoarea de Craciun incepe in noaptea de 24 decembrie. La miezul noptii intreaga familie mananca o budinca speciala de Craciun. Budinca contine o singura migdala, iar cel care o va gasi va avea un an nou norocos.  Cel care aduce cadourile se numeste Julemanden si soseste cu sania sa trasa de reni. Mosul vine insotit si de corul de spiridusi, Juul Nisse, care se spune ca ar trai in podurile caselor. In ajunul Craciunului, copiii lasa afara lapte si budinca de orez pentru mos si insotitorii sai.Danezii au un ritual de impartire a cadourilor: se aduna toti ai casei in jurul bradului, si cel mai in varsta membru ia un cadou pe care il da persoanei destinate. Aceasta ia la randul sau un alt cadou si-l da persoanei pentru care a fost pregatit si asa mai departe.

 

In Elvetia, Samichlaus are sarcina grea de a aduce si bradul de Craciun in casele oamenilor, obicei care se pastreaza alaturi de o alta traditie elvetiana, “Parada ridichilor luminate”. Conform traditiei, parintii si copiii se intalnesc in diverse locuri din sat si pleaca, cu ridichile luminate, spre curtea scolii, unde se canta in cor colinde.

 

Finlandezii il au pe Joulupukki, cel care vine dintr-un tinut in forma unei urechi, despre care se spune ca ar fi modul prin care Mosul asculta daca micutii sunt sau nu cuminti. Dupa ce s-a facut curatenie in casa, vin trei zile de sarbatoare. In ajunul Craciunului, finlandezii mananca budinca de orez si beau suc de prune si impodobesc pomul, iar seara are loc cina traditionala. Fiecare familie se duce la biserica pentru a aprinde o lumanare pentru cei dragi si pentru cei plecati.

 

Franta - Pere Noel e intampinat cu un brad impodobit, in casa sau in gradina. Felicitarile sunt si aici importante, iar masa de Craciun este prilejul perfect pentru a aduna toate rudele la un loc. Pentru francezi, punctul culminant al mesei de Craciun este traditionala “Buche de Noel”, o prajitura de ciocolata sub forma de buturuga.

 

Germania- oamenii fac adevarate concursuri de decorat casele, la loc de cinste stand lumanarile si reproducerile de lemn ale noptii sfinte. Bisericile si catedralele germane sunt neincapatoare in seara de Ajun, cand slujba religioasa este urmata de concerte de orga. Der Weihnachtsmann aduce cadouri in seara de Ajun: dupa ce toata lumea se intoarce de la biserica, se duc in camera unde este impodobit bradul. Castanele prajite, merele umplute cu martipan, varza rosie si galustele impanate cu slanina reprezinta mancarea specifica lunii decembrie in Germania. Christklots, in Germania, reprezinta obiceiul de a arde un butuc in noaptea de Craciun, care, conform traditiei, se crede ca ar apara casa de nenorociri tot anul urmator. In Elvetia, butucul este cunoscut sub numele de Buche de Noel, iar in Anglia, Yule Iog. In multe biserici catolice sunt expuse iesle cu pruncul Iisus si magi de marime naturala.

 

In Grecia, traditia spune ca masa de Craciun nu se strange seara pentru ca Iisus, care va trece pe acolo noaptea, sa nu ramana flamand si sa poate gusta din bucatele pregatite.

 

In Iran se crede ca locuiau cei trei Magi atunci cand pruncul Iisus s-a nascut. Crestinii iranieni incep postul pe 1 decembrie. Acesta este “Postul Mic”, iar “Postul cel Mare” incepe cu sase saptamani inainte de Paste. Pe 25 decembrie, iranienii merg la biserica si apoi iau masa in familie. Mancarea traditionala in aceasta zi este friptura de pui, numita harasa. Iranienii nu isi ofera cadouri, insa copiii primesc haine noi pe care le poarta in ziua de Craciun.

 

In Ajunul Craciunului, crestinii irakieni sarbatoresc cu intreaga familie. Unul dintre copii citeste despre nasterea lui Iisus, iar intreaga familie aprinde lumanari. Dupa ce copilul termina de citit povestea, in curte se aprinde un foc si toata lumea canta colinde. Daca focul arde toate vreascurile, anul ce vine va fi norocos. Daca focul se stinge, fiecare membru al familiei trebuie sa sara de trei ori peste scrum si sa isi puna o dorinta. In ziua de Craciun un alt foc este aprins in curtea Bisericii. Preotul, care tine in mana o figurina ce il reprezinta pe pruncul Iisus, incepe slujba. Apoi binecuvanteaza o singura persoana pe care o atinge. Persoana atinsa atinge mai departe pe vecinul sau. Toata lumea prezenta la slujba trebuie sa simta “atingerea pacii”.

 

In Islanda, nu vine un singur Mos Craciun, vin 13 Mosi Craciuni! Cu 13 zile inainte de Craciun, primul Mos Craciun coboara din munti, ocoleste fiecare casa si apoi pune dulciuri in ghetutele copiilor. Daca au fost cuminti, copiii primesc dulciuri si fructe, iar daca au fost obraznici, un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Mos vine din munti in oras si tot asa pana pe 25 decembrie cand primul Mos se intoarce la casa lui din munti, pe 26 cel de al doilea, pana pe 6 ianuarie cand ce de-al 13-lea Mos se intoarce in munti. Ziua de 6 ianuarie mai este numita “Al treisprezecelea” si este considerata de islandezi ultima zi de Craciun, pentru ca, in aceasta zi, ultimul Mos se intoarce la casa lui.

 

In Italia, Babbo Natale are nevoie de ajutor: batrana vrajitoare Befana, care lasa cadourile langa bradul impodobit, ea iubind foarte mult copiii. In Italia se obisnuieste sa se manance in seara de Ajun, sapte feluri de peste, alaturi de broccoli, spagetti si fructe de mare.

 

In Jamaica, colindele pe ritm de raggae insotesc pranzul de Craciun, format din orez, pui, carne de bou si carne picanta de capra.

 

Japonezii celebreaza Craciunul cu papusi si aranjamente florale, impreuna cu Jizo, mosul din Japonia.

 

In Letonia, Mosul aduce cadouri in fiecare zi, incepand din ajunul Craciunului, cand se decoreaza bradul. Masa de Craciun include fasole cu carnaciori de porc, placinte si mancare de varza.

 

In Liban, cu o luna inaintea Craciunului, libanezii planteaza boabe de grau in ghivece, pe care le pun in seara sfanta sub brad sau alaturi scena Nasterii Mantuitorului.

 

In Lituania, din batrani se spune ca la miezul noptii apa din puturi se transforma in vin iar animalele pot sa vorbeasca. Insa nu este bine sa la auzi pentru ca, daca o faci, vei muri in anul urmator. Aceleasi traditii spun ca daca reusesti sa gusti din apa in momentul in care se preface in vin, vei avea un An Nou foarte bun.

 

In Norvegia, cadourile sunt ascunse de catre cei care le daruiesc intr-un sac cu paie care este apoi pus deasupra usii destinatarului in asa fel incat cand acesta deschide usa, cadourile sa cada peste el.

 

In Noua Zeelanda, Craciunul incepe cu desfacerea cadourilor de sub pom, in dimineata zilei de 25 decembrie. Urmeaza o masa festiva, cu pui sau curcan gatit la cuptor, friptura, vin si prajituri.Nu lipseste de la masa budinca de stafide si nici prajitura Pavlova, preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca, fara care Craciunul ar fi incomplet. De altfel, in Noua Zeelanda, a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori intr-un an, pe 25 Decembrie si in iulie, atunci cand este mijlocul iernii.

 

In Olanda, copiii il asteapta pe Sinterklaas, care vine pe un cal alb si lasa daruri in sabotii de lemn. In ajunul sosirii Mosului, sabotii sunt umpluti cu fan si zahar pentru calul mosului, iar dimineata cand se trezesc, micutii le gasesc pline cu daruri.

 

In Polonia, oamenii cerceteaza vazduhul in asteptarea primului astru care apare in seara de 24 decembrie, amintind de steaua din Bethleem.

 

Portugalia - aici cadourile sosesc in seara de Ajun, asezate sub brad sau in ciorapii de langa semineu. La miezul noptii de Ajun se serveste masa traditionala: peste cu cartofi.

In Rusia, Craciunul se sarbatoreste fie pe 25 decembrie, fie pe 7 ianuarie (dupa vechiul calendar). Cadourile pentru copii sunt aduse de Ded Moroz (Mos Gerila) care este ajutat de Snegurochka (Craiasa Zapezii). Mancarurile traditionale sunt chiftelele si dulciurile facute in casa.

 

In Slovacia se spune ca dupa ce ai tinut cele patru saptamani de post, in Ajunul Craciunului este bine sa ajunezi, adica sa nu mananci nimic intreaga zi. Cei care rezista pana la sfarsit vor vedea un spiridus din aur.

 

In Spania, Craciunul este o sarbatoare cu adevarat religioasa. Patronul spiritual al acestei tari este Fecioara Maria, iar sezonul sarbatorilor de Craciun incepe oficial pe data de 8 decembrie. Ajunul Craciunului este cunoscut ca Nochebuena (Noaptea cea Buna). Intreaga familie se aduna in jurul scenei ieslei pruncului Isus. Aceasta scena e prezenta in majoritatea caselor din Spania. In aceasta noapte se mananca si o prajitura traditionala facuta din migdale. Copiii din Spania priemsc cadouri in noaptea de Epifanie. In aceasta seara, copiii lasa la usa ghetutele pe care le umplu cu morcovi, paie si orz pentru caii celor Trei Magi. Cel mai iubit mag este Baltazar care vine pe un magar si lasa copiilor dulciuri si jucarii.

 

In Suedia, Jultomte are o infatisare diferita: el este reprezentat ca un pitic imbracat in rosu, cu barba alba, mare amator de orez cu lapte, mancarea traditionala de Craciun a suedezilor. Cea mai importanta zi este Ajunul, cand se serveste carne de porc, peste si fasole, in timp ce se impart cadourile. Acum o mie de ani, Craciunul era sarbatorit in Suedia timp de o luna. Regele Canute a decretat ca sarbatoarea Craciunului sa tina de pe data de 13 decembrie pana pe 13 ianuarie. Pe 13 decembrie, suedezii o celebreaza pe Sfanta Lucia. Povestea Sfintei Lucia i-a fermecat pe suedezi. Se spune ca in vremea persecutiei, Sfanta Lucia ducea mancare celor prigoniti. Ca sa isi lumineze drumul, Sfanta Lucia purta pe cap o coroana de lumanari. In cele din urma, Sfanta Lucia a fost arestata si torturata. In ziua de 13 decembrie, cea mai mare fiica din familie se imbraca cu o rochie alba si o esarfa rosie. Pe cap poarta o coroana din sapte lumanari. Ea ii serveste pe toti membrii familiei cu cafea si prajiturele. In Ajunul Craciunului, un spiridus isi face aparitia din podul casei unde locuieste si imparte cadouri tuturor.

 

Statele Unite ale Americii - Santa Claus ajutat de spiritusi si reni, aduce cadourile de Craciun. Masa traditionala se serveste alaturi de familie si prieteni, felurile preferate fiind curcanul, cartofii dulci, placintele si bauturile dulci, facute in casa.

 

Ungaria - Tel-apo sau Mikulas aduce daruri pe 6 decembrie, pentru copiii cuminti, iar pentru cei neastamparati aduce o nuielusa. Pe 24 decembrie, copiii pleaca de acasa, atat cat pruncul Iisus sa poata aduce pomul si cadourile de Craciun. Masa de Ajun presupune peste cu orez si cartofi si dulciuri facute in casa. Abia dupa cina copiii pot sa intre in camera unde sub pom se afla cadourile.

 

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: