Interferente.ro Cultura Diversitate Costumul popular barbatesc specific pentru Tara Motilor

Miercuri, 03 Decembrie 2014 01:30

Costumul popular barbatesc specific pentru Tara Motilor

Costumul popular barbatesc specific pentru Tara MotilorCostumul barbatesc specific pentru Tara Motilor se compune din urmatoarele elemente: palarie sau caciula; camasa; pieptar; laibar; curea; cioareci, tundra sau caput; cizme.

Gateala si acoperamantul capului

Palaria neagra este de marime mijlocie, avand borul usor lasat in fata. La baza calotei se infasoara trei sau patru randuri de fireturi de aur, “sinor de aur”. Pe vremuri palaria era facuta dintr-o pasla exceptional de fina si de aceea era numita “colop de matase”. Mai tarziu, si pana in prezent, s-a purtat “colapul de postav”.

Iarna se poarta caciula neagra, tuguiata.

Imbracamintea partii superioare a corpului

Camasa este facuta din panza alba de bumbac lucrata de fabrica, numita “geolgi”. Este croita drept, fara barbi, cu maneca drepata pornind din umeri, guler ingust. Camasile vechi aveau manecile largi. Cele noi au maneci cu manseta, “pumnari”. Subsuoara, camasa este largita cu un “folteiut”.

Ornamentatia este realizata in aceleasi tehnic si este de acelasi stil ca la camasa femeiasca. Gulerul este impodobit cu cusaturi “urzite” in motive geometrice. Penele cusute “buciumaneste” sunt dispuse de o parte si de alta a gurii si se continua pe piept sub forma unei benzi late care coboara pe mijlocul camasii pana aproape de mijloc.

“Juriile”, frunzele dispuse pe un ax, sunt cusute compact cu bumbac negru. In fata camasa se incheie cu sireturi negre ce se termina cu ciucuri tot negri. Camasa se paorta bagata in cioareci.

Pieptarul de piele care se poarta peste camasa este de tip infundat, incheindu-se intr-o parte, sub brat. Este impodobit pe intreaga suprafata cu cusaturi compacte negre. Apare si firul de aur semanat ici si colo. In partea de jos sunt doua buzunare, “jeburi”, acoperite si ele cu cusaturi negre. Pieptarele se lucreaza cu deosebire la Abrud.

Pe deasupra camasii si pieptarului se poarta “laibarul”, un fel de vesta scurta, cu maneci, facuta din panza alba de bumbac tesuta in patru ite. Este o piesa caracteristica portului din doua zone ale muntilor Apuseni: valea Ariesului si Abrudul. Laibarul are croiala dreapta a camasii, deosebindu-se insa prin scurtimea sa. Desfacut in fata, ajunge pana la talie. Ornamentatia este redusa la un tiv lucrat ingrijit cu “ochiuti”.

Mijlocul

Mijlocul este prins intr-o “curea” foarte lata, incheiata cu trei sau patru catarami. Exemplarele vechi erau frumos impodobite cu ornamente presate si cusute cu suvite de piele colorata. Azi se poarta curele inguste.

Imbracamintea partii inferioare a corpului

Cioarecii sunt lucrati din panura alba. Croiti din doi craci si patru funduri, cioarecii se poarta stramti pe picior. Sub tivul de la talie sunt doua buzunare impodobite cu siret negru. Aceeasi ornamentatie de “sinor” negru se intalneste si de-a lungul cusaturilor verticale de pe partile laterale ale cioarecilor.

La unele costume barbatesti de Abrud se poarta cioareci, a caror croiala seamana cu a pantalonilor de cizma.

Haine lungi

Vechea fundra de panura alba a fost inlocuita de caputul cu croiala oraseneasca.

Incaltamintea

Cizmele purtate de buciumani sunt incretite la glezna si au tereatca tare.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: