Marţi, 13 Octombrie 2015 22:25 |
Costumul femeiesc din Tara Oltului - Mijlocul si imbracamintea partii inferioare a corpului
Mijlocul
Mijlocul corpului se prinde in “cingatoare”. Cingatoarea este un brau lat cam de 15 cm. tesatura in patru ite a lanei este cam groasa si de aceea se da putin si la piua. Cel mai des braul este colorat in rosu.
Deasupra braului se infasoara “betele”. Late de 4-6 cm, betelele sunt tesute in doua ite. Caracteristica betelelor din tara Oltuui este ornamentatia lor constand in dungi colorate dispuse in lungime si realizate din navaditura. Vargile colorate pe fond rosu au si dat acestor bete denumirea de “bete invargate”.
Imbracamintea partii inferioare a corpului
Prinse de camasa de bumbac, poalele camasii sunt lucrate de obicei din canepa. Ele sunt simpe, albe si nu au nicio ornamentatie.
Principala piesa de port care imbraca partea de jos a trupului se prezinta si ea, ca si camasa, sub mai multe variante. Ca structura este vorba de o bucata de tesatura de forma dreptunghiulara. Variatiile provin din diferenta de material, de tehnica confectionarii si de colorit. Cea mai veche piesa din aceasta categorie este “pastura”, un fel de dort foarte lat, alcatuit din doua foi incheiate laolalta. Materialul din care este facuta pastura este panura din lana tesuta in patru ite si data la piua.
Culoarea pasturei este rosie la femeile tinere si neagra la cele varstnice. La marginea de jos a pasturei atarna ciucuri, “frambi”, scosi din urzeala. In unele sate marginea de jos este ornamentata si cu obanda de “flori tiparite”.
Pastura se pune peste “cingatoarea” rosie care se infasoara peste poale. Pastura se pune in fata si se strange tare peste solduri, in asa fel incat colturile ei de sus se petrec unul peste altul in spate.
In modul acesta poalele se vad la spate ca un triunghi alb cu varful la linia taliei in punctul unde se petrec colturile pasturiei si cu baza larga la linia de jos a poalelor.
Peste pastura se infasoara betele. Marginea de sus a pasturei este lasata sa se vada de sub betele infasurate suprapus.
Pastura este azi tot atat de rara ca si pomeselnicul. Intr-o prima faza locul ei a fost luat de “pasturica” din lana tesuta in patru sau in mai multe ite, in tehnica in care sunt lucrate asa-numitele macaturi. Pasturica se purta tot in fata, in spate punandu-se intotdeauna “pastura de spate” din tesatura de lana data la piua si colorata in vanat inchis sau in negru.
Mai tarziu, atat locul padturei cat si al pasturicei a fost luat de surt. Azi fetele si femeile tinere din tara Oltului poarta “surtul” asemanator cu pastura datorita forme sale dreptunghiulare si largimii sale, dar deosebindu-se prin aparitia “fodorului” la marginea si colturile de jos. Surtul este tesut in doua ite, avand urzeala de bumbac si beteala din arnici colorat (uneori si bateala este de bumbac). Ornamentatia surtului consta in “vargi” verticale alternand cu motive geometrice alese in razboi. Surtul se poarta tot singur. Rareori se poarta cu pastura de spate. Cingatoarea rosie nu se mai pune sub surt.
Linia siluetei femeii din tara Oltului ramane insa aceeasi cu soldurile strans infasurate. Uneori surtul foarte larg cuprinde aproape tot mijlocul, lasand descoperite poalele albe din dreptul soldului strang. Pe deasupra surtului se pun betele.
Haine lungi
Pe vremea rea si iarna, pe deasupra se imbraca “buboul”. Este un fel de suman facut din tesatura groasa de lana in patru ite. Lucrat in tehnica “straiurilor” groase de pat, este dat la piua si valtoare care-i scot mate lungi de lana facandu-l sa semene cu cojoacele ciobanesti. Buboul este croit foarte simplu din doua foi drepte, fara clini. “Baierele” de lana colorate viu, cu care se leaga la gat, constituie singurul eement de podoaba.
Buboul face si el parte din vechiul costum al tarii Oltului. Locul lui este astazi luat de “recei”, o haina lunga de panura vargata cateodata in dungi rosii-cafenii si negre.
Incaltamintea
La vechiul costum de pomeselnic, pastura rosie, camasa cu poale si cingatoare, picioarele erau imbracate in “cioareci” de panura alba. Cioarecii erau niste turetici, fara talpa, care imbracau piciorul de la glezna pana la genunchi. Laba piciorului este infasurata in “obiele” de panza. Mai tarziu locul cioarecilor si ebielelor l-au luat ciorapii impetiti.
Opincile din piele de bivol erau regasite de fiecare om in gospodaria lui. Aveau “ciocul” mic ingurzit cu o curea de piele. Se legau cu nojite negre de par de capra, care se infasurau in jurul glezne. In unele sate femeile au purtat cizme din piele de capra. Azi in toata tara Oltuui femeile poarta ghete, prin traditie.
Newer news items:
Older news items:
|
Confesiuni despre creatie - Albert Einstein Scrisoarea lui Albert Einstein catre Jacques Hadamard In cele ce urmeaza voi incerca sa raspund pe scurt si cat pot de bine la intrebarile tale …...
Read moreApele minerale si statiunile noastre balneare Romania este foarte bogata in izvoare de ape minerale. Cunoasterea si utilizarea lor empirica dateaza demult, insa exploatarea lor sistematica e recenta. Tara...
Read moreConstipatia la bebelusi Sugarul are, in mod normal, zilnic sau la doua zile cate un scaun. Daca scaunul este dur si uscat (cade fara sa-l murdareasca) si copilul il elimina cu...
Read moreHristos dupa Cina cea de taina Va oferim spre lectura versurile “Hristos dupa Cina cea de taina”, poezie scrisa de Al. Mateevici. Cu mainile sale sfinte Hristos picioarele-a spalat Acelui ce mergea a-l...
Read moreDin intelepciunea popoarelor Cine nu-ti mai e prieten, nu ti-a fost niciodata. Nu lauda vantul pana nu ti-a vanturat secara. Doi prieteni pot sta impreuna si in urechea acului.
Read moreTundra si vegetatia acesteia Tundra este formata din numeroase specii arbustive scunde, de pana la 60 cm inaltime, reprezentate de mestecenii pitici (Betula nana, Betula tortuosa, B. glandulosa), arinii pitici (Alnus...
Read moreFibrele vegetale, alimentatia si sanatatea Este cunoscut faptul ca alimentatia bogata in fibre vegetale are efecte pozitive asupra organismului omenesc, pe care il apara de anumite boli. Fibrele vegetale nu au...
Read moreCopaci fără pădure Copaci fără pădure Versuri: Adrian Păunescu Muzica: Tatiana Stepa În povestea copacilor goiScârţâind într-o singură uşăEste vorba de noi amândoi,Este vorba de foc şi cenuşă.
Read moreAvatare de Anul Nou 2013, Avatare pentru Revelion 2013 Iata cateva avatare de Anul Nou 2013! Iata cateva avatare de Revelion 2013! Sa lasam grijile la o parte, e timpul sa...
Read moreMesaje sms urari si felicitari de iubire pentru Valentine’s Day Una dintre zilele in care sarbatorim Ziua Indragostitilor e 14 februarie, Valentine’s Day. Legenda spune ca vorbim despre toti cei indragostiti,...
Read moreConopida pentru iarna Va prezentam cateva retete de pus conopida pentru iarna: conopida marinata, conopida fiarta, conopida murata, conopida si morcovi murati.
Read moreHoroscop Leu februarie 2016 Afla horoscop Leu februarie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2016 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Sagetator mai 2014 Afla horoscop Sagetator mai 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2014 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCraciunul filologilor Filologii straini si ai nostri au incercat sa stabileasca originea etimologica a cuvantului Craciun. Adesea, acestea sunt divergente, insa merita sa vedem pe rand etimologiile.
Read moreSoiuri de nuci romanesti Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea...
Read moreDefileul Lapusului Lapusul, cel mai lung rau al judetului Maramures (114 km) izvoraste de sub Varful Varatec, din Muntii Lapusului, de la o altitudine de 1.200 m, si se varsa in...
Read more